WWF: Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την κλιματική κρίση

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την κλιματική κρίση έστειλε η WWF με αφορμή την 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP27.

Στη φετινή διάσκεψη, που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, οι ηγέτες του πλανήτη καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις την ώρα που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνονται όλο και πιο επώδυνες στις ζωές όλων μας: η αύξηση της θερμοκρασίας, οι καταστροφικές πυρκαγιές και ξηρασίες των τελευταίων ετών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αλλά και η απώλεια της βιοποικιλότητας.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αν όλες οι δεσμεύσεις που έχουν εξαγγείλει οι κυβερνήσεις υλοποιούνταν στο ακέραιο, οδηγούμαστε σε υπερθέρμανση του πλανήτη άνω των 2°C -και πιο κοντά στους 3°C- έως το 2100. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας γνώρισε τις υψηλότερες οικονομικές απώλειες από την κλιματική κρίση ανά κάτοικο το 2020 σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Επομένως, είναι αναγκαίο, αναφέρει η WWF, να μετατρέψουν επειγόντως οι παγκόσμιοι ηγέτες τις δεσμεύσεις του περασμένου έτους σε πράξεις, ώστε να προχωρήσουμε στον τεράστιο μετασχηματισμό που πρέπει να πραγματοποιηθεί καθώς ο στόχος του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C απομακρύνεται (αυτή τη στιγμή η αύξηση αγγίζει τους 1,1°C).

Δεδομένης της σημασίας της Διάσκεψης, η WWF, έστειλε  επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία τον κάλεσε να προχωρήσει σε υλοποίηση των δεσμεύσεών του για τα ενεργειακά, κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και να πάρει θέση υπέρ της ανάγκης δημιουργίας ενός προγράμματος για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρέλαιο και ορυκτό αέριο) και την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της καθαρής τεχνολογίας παγκοσμίως. Παράλληλα, είναι σημαντικό να υποστηριχθεί έμπρακτα η αποζημίωση απωλειών και ζημιών από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καθώς και η χρηματοδότηση της προσαρμογής.

Στο ίδιο πλαίσιο, με απεύθυνση πρωτίστως προς την κυβέρνηση και τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις, δημοσίευσε λίγο πριν την έναρξη της COP27, τη νέα της έκθεση με τίτλο «Πολιτικά και θεσμικά κενά προς την κλιματική ουδετερότητα», η οποία αναλύει την απόσταση που καταγράφεται μεταξύ των πολιτικών μέτρων που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί για την επίτευξη της κλιματικής σταθερότητας και των τρεχουσών περιβαλλοντικών και κλιματικών πολιτικών της Ελλάδας, αποκαλύπτοντας τον μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει η χώρα μας προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Μπορείτε να δείτε την έκθεση: εδώ.

Η δεκαετία που διανύουμε είναι κρίσιμη για το μέλλον μας, τονίζει η WWF και οι προσδοκίες μας από τη φετινή COP27 και την εθνική πολιτική δράση είναι μεγάλες. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να δείξουν τόλμη και αποφασιστικότητα, που αν συνδυαστούν με τις προσπάθειες όλων μας, από τους μη κρατικούς παράγοντες όπως πόλεις και επιχειρήσεις, μέχρι μεμονωμένα άτομα όπως ο καθένας από εμάς, θα καταφέρουμε να κάνουμε τη διαφορά στην καταστροφική τροχιά στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε καλή προσπάθεια οικοδόμησης μιας ανθεκτικής οικονομίας μηδενικών εκπομπών, με μέτρα που προστατεύουν το κλίμα και το περιβάλλον.