Δήμος Πεντέλης: Οι 13 δράσεις για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε κτίρια, στόλο και οδοφωτισμό

Η δημοτική αρχή της Δήμητρας Κεχαγιά, από την ανάληψη των καθηκόντων της και πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, σχεδίασε και υλοποιεί ένα συγκεκριμένο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, με στόχο να μειώσει σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Μάλιστα μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους μελέτες αξίας 122.000 ευρώ, ώστε να ωριμάσει τα απαιτούμενα έργα που στοχεύει να χρηματοδοτήσει με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά η διοίκηση της Δήμητρας Κεχαγιά υλοποιεί μέχρι τώρα 12 δράσεις που εστιάζονται σε τρεις άξονες:

(α) στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης όλων των κτηρίων του Δήμου, με προτεραιότητα τα πιο κοστοβόρα,

(β) στη στροφή του στόλου του Δήμου σε ηλεκτροκίνητα οχήματα και

(γ) στην αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών του δημοτικού φωτισμού, με φωτιστικά τεχνολογίας LED, χαμηλότερης κατανάλωσης.

Σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Δήμου τα έργα που υλοποιεί και προγραμματίζει ο Δήμος είναι:

  1. Χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 24.000 ευρώ, από ίδιους πόρους του Δήμου Πεντέλης, μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου της Νέας Πεντέλης. Με βάση τη μελέτη αυτή, ο Δήμος πέτυχε τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του συγκεκριμένου έργου με το ποσό των 864.000 ευρώ. Το έργο θα δημοπρατηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Με την παρέμβαση η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται σε ποσοστό 84% για το Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων (από ενεργειακή κλάση Δ, μετατρέπεται σε Α+) και σε 65% για το Πνευματικό Κέντρο Νέας Πεντέλης (από ενεργειακή κλάση Δ μετατρέπεται σε Β+).
  2. Χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 24.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου Πεντέλης, μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης της πτέρυγας Μπόμπολα στα Μελίσσια. Με βάση τη μελέτη αυτή, ο Δήμος πέτυχε τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του συγκεκριμένου έργου με το ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ. Το έργο θα δημοπρατηθεί στις αρχές του 2023. Με την παρέμβαση αυτή το κτήριο θα μετατραπεί από ενεργειακή κλάση Δ σε Β+ και η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας συνολικά εκτιμάται σε ποσοστό 58%.
  3. Προχώρησε πριν μερικές μέρες η σύνδεση με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ του φωτοβολταϊκού ενεργειακού σταθμού παραγωγού ισχύος 20 (κιλοβάτ)  kW που βρίσκεται στο 2ο δημοτικό σχολείο Πεντέλης στην οδό Ιάσωνος. Το παραγόμενο ρεύμα από την εγκατάσταση του σχολείου θα συμψηφίζεται στο εξής με τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του Δήμου, μειώνοντας έτσι το κόστος ηλεκτροδότησης του Δήμου Πεντέλης.
  4. Χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 37.000 ευρώ περίπου, από ίδιους πόρους του Δήμου Πεντέλης, μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης δύο ιδιαίτερα ενεργοβόρων κτηρίων του Δήμου και συγκεκριμένα: (α) του Κολυμβητηρίου Μελισσίων και (β) του Κλειστού Γυμναστηρίου Μελισσίων «Παναγιώτης Τριανταφύλλου». Στο πρώτο επιτυγχάνεται μείωση ενέργειας περίπου 50% και στο δεύτερο περίπου 90%. Η χρηματοδότηση των έργων αυτών θα επιδιωχθεί να γίνει από το ΕΣΠΑ ή από το πρόγραμμα Ηλέκτρα.
  5. Ανατέθηκε μελέτη χρηματοδοτούμενη με το ποσό των 37.000 από ίδιους πόρους του Δήμου Πεντέλης, για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου και 2ου Παιδικού Σταθμού Μελισσίων και του Κοινωνικού Κέντρου του Δήμου. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022. Η χρηματοδότηση των έργων αυτών θα επιδιωχθεί να γίνει από το ΕΣΠΑ ή από το πρόγραμμα Ηλέκτρα.
  6. Ο Δήμος προχωρά άμεσα σε ανάθεση δύο μελετών, που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Ηλέκτρα, για ενεργειακή εξοικονόμηση στα 5 μεγαλύτερα και πιο ενεργοβόρα Σχολεία του Δήμου. (Λύκειο Μελισσίων, Γυμνάσιο Λύκειο Νέας Πεντέλης, Γυμνάσιο Λύκειο Πεντέλης, Κρυστάλλειο Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης, συγκρότημα 3ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων – 2ου Γυμνασίου Μελισσίων). Οι παρεμβάσεις και τα έργα που απαιτούνται, θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Ηλέκτρα.
  7. Για το έτος 2023, ο Δήμος Πεντέλης θα προβεί σε μελέτες για ενεργειακή αναβάθμιση των τριών δημοτικών καταστημάτων της πόλης και των υπόλοιπων άλλων σχολικών μονάδων, ώστε να έχει μελέτες για το σύνολο των κτηρίων του, ώριμες να χρηματοδοτηθούν από τα διαθέσιμα προγράμματα.

Σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση, ο Δήμος Πεντέλης έχει:

  1. Συντάξει τη μελέτη για τα Σημεία Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, που χρηματοδοτήθηκε από το πράσινο ταμείο με το ποσό των 50.000 ευρώ.
  2. Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση με 2.453.000 ευρώ για την αγορά 10 ηλεκτροκίνητων οχημάτων και συγκεκριμένα: 2 επιβατικά, 3 κλειστά φορτηγάκια, 2 λεωφορεία, 2 μηχανήματα 4Χ4 για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας και 1 απορριμματοφόρο.
  3. Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση με το ποσό των 320.000 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ενοικίασης 38 ηλεκτρικών ποδηλάτων, για παροχή στους πολίτες δωρεάν μετακινήσεων με ηλεκτρικά ποδήλατα.
  4. Προγραμματίζει την αγορά με leasing άλλων 10 επιβατικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ώστε το 75% των μικρών οχημάτων του Δήμου που κινούνται πολλές ώρες στην πόλη, να είναι ηλεκτροκίνητα οχήματα

Τέλος σε ότι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον οδοφωτισμό:

  1. Στο πλαίσιο του έργου της υπογείωσης των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος μέσης και χαμηλής τάσης, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του Δήμου για την προμήθεια νέων φωτιστικών led χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για το μεγαλύτερο τμήμα του φωτισμού της πόλης, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ περίπου. Έτσι θα πετύχει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό άνω του 55%.
  2. Ο Δήμος με ίδιους πόρους προβαίνει σε αλλαγή των ενεργοβόρων φωτιστικών σε πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές και στις οδούς Βενιζέλου και 25ης Μαρτίου στα Μελίσσια, ώστε να επιτευχθεί μείωση κατανάλωσης ενέργειας στα συγκεκριμένα φωτιστικά σε ποσοστό άνω του 55%. Αναμένεται να τοποθετηθούν στις αρχές του 2023.

Η Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά δήλωσε:

«Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, που ενέκριναν με την ψήφο τους οι συμπολίτες μας πριν από τρία χρόνια. Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων στην πόλη, έργα προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών. Θέλουμε να γίνουμε γρήγορα ένας Δήμος με ιδιαίτερα μειωμένες ενεργειακές ανάγκες, ένας πράσινος Δήμος με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Καταρτίσαμε συγκεκριμένο σχέδιο που το εφαρμόζουμε. Έχουμε πετύχει με λίγα χρήματα που επενδύσαμε για μελέτες, να εξασφαλίσουμε έργα 9,3 εκατ. ευρώ για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε στοχεύουν στη δημιουργία μιας πόλης με ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες, μια πόλης ενεργειακά ουδέτερης, πράσινης, φιλικής στο περιβάλλον, που θα προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της».

Η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Άντα Μπούσουλα, δήλωσε:

«Σημαντικό τμήμα της προσπάθειας των στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μας, γίνεται με στόχο τη σημαντική μείωση των αναγκών της κατανάλωσης ενέργειας του Δήμου μας συνολικά. Είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα όσα έχουμε πετύχει έχει σήμερα στον τομέα αυτό».