COP27: Νέοι αναπτύσσουν ψηφιακές λύσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή μέσω της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Vodafone #YoungMakesGreen

Το Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα, εμπνευσμένο από την COP27, συμμετέχει στην πρωτοβουλία #youngmakesgreen και τονίζει τη σημασία του να παρέχεται στη νέα γενιά, η δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία, με στόχο αυτά να αξιοποιηθούν για την επίλυση τοπικών προβλημάτων, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας βιώσιμης κοινωνίας. Συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Generation next, οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι η τεχνολογία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες μας για να χτίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ήδη, στο πλαίσιο του προγράμματος, νέοι από όλη την Ελλάδα έχουν παρουσιάσει τέτοιες τεχνολογικές λύσεις που υπόσχονται ένα πιο πράσινο αύριο και περιλαμβάνουν Συστήματα αυτοματοποιημένων κάδων ανακύκλωσης, έξυπνης αειφόρου γεωργίας, απομακρυσμένης διαχείρισης της καλλιεργήσιμης γης, ελέγχου διαχείρισης του νερού και προηγμένου σταθμού δασικής προστασίας.

Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία με τοπικό αντίκτυπο

 Με την πρωτοβουλία #youngmakesgreen, παιδιά και νέοι από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ψηφιακές δεξιότητες, διερευνώντας λύσεις γύρω από την ανακύκλωση, τη λειψυδρία ή τη δημιουργία ενός ξενώνα του μέλλοντος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα αστικά κέντρα.

Στο σχετικό ενημερωτικό βίντεο, τα παιδιά και οι νέοι που συμμετέχουν εξηγούν πώς τα προγράμματα των Ιδρυμάτων Vodafone παγκοσμίως τους βοηθούν να μαθαίνουν περισσότερα για την κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπό της, καθώς επίσης και πώς ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία και να δημιουργούν λύσεις για τοπικά προβλήματα. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι επιθυμίες τους  για το μέλλον και καταλήγουν με μία έκκληση ότι τώρα είναι η ώρα για δράση.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την καθημερινότητά καθενός από εμάς. Ωστόσο, η νέα γενιά είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καθώς το μέλλον της διακυβεύεται, τοποθετώντας το κλίμα στην κορυφή των θεμάτων που τους απασχολούν.

Τοπικές πρωτοβουλίες για εκπαίδευση που βασίζεται στην τεχνολογία

Ως μέρος της πρωτοβουλίας το Ίδρυμα Vodafone Ελλάδος συμβάλει, μέσα από το Generation Next, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων STEM για μαθητές ηλικίας 12 έως 18 ετών, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Έτσι, το Ίδρυμα Vodafone, δίνει όλες τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες στους «εξερευνητές του σήμερα» να δημιουργήσουν μια βιώσιμη κοινωνία.

Το πρόγραμμα Generation Next υλοποιείται  από το 2017, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo–Επιστήμη Επικοινωνία και την Ελληνογερμανική Αγωγή και είναι ένα από τα βασικά προγράμματα του Ιδρύματος Vodafone. Με στόχο την ισότιμη πρόσβαση όλων των εφήβων από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, στις νέες τεχνολογίες και τη STEM εκπαίδευση, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στη νέα γενιά να έρθει σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες, να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτή  καθώς και να πειραματιστεί πάνω στις επιστήμες STEM. Για να γίνουν διαμορφωτές του ψηφιακού κόσμου, οι νέοι χρειάζονται ευκαιρίες για να βιώσουν τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών – να αφυπνιστεί ο ενθουσιασμός τους για ψηφιοποίηση και τεχνολογία.

Σχετικά με την πρωτοβουλία SkillsUpload Jr

Η νέα γενιά στην Ευρώπη υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία SkillsUpload Jr, πρωτοβουλία δέκα Ιδρυμάτων Vodafone στην Ευρώπη, προκειμένου να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες 14 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικοί  σε ολόκληρη την ήπειρο μέχρι το 2025.  Αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος SkillsUpload Europe του Ιδρύματος του Ομίλου Vodafone, μέσω του οποίου τα Ιδρύματα Vodafone συνεργάζονται με κοινότητες, εκπαιδευτικούς, ΜΚΟ και κυβερνήσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν εξατομικευμένα προγράμματα.

Στην COP 27, οι χώρες συνεργάζονται με απώτερο σκοπό να πετύχουν τους συλλογικούς κλιματικούς στόχους, όπως συμφωνήθηκαν στη Συμφωνία των Παρισίων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ: www.vodafone.com/vodafone-foundation/focus-areas/skills-upload-europe.

Περισσότερες πληροφορίες για το Generation Next: www.generationnext.vodafone.gr