Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Εθελοντική Αιμοδοσία για την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Δυστυχημάτων»

    Με θετική ανταπόκριση από το κοινό ολοκληρώθηκε η εθελοντική Αιμοδοσία για τους τραυματίες από τροχαία συμβάντα, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 στο Σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα». Στόχος ήταν να ενισχυθεί η Τράπεζα Αίματος για τα τροχαία που έχει ιδρυθεί μετά από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με τα νοσοκομεία: Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» και Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων».

    Η Δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα Τροχαίων Δυστυχημάτων», μία πρωτοβουλία της FEVR (European Federation of Road Traffic Victims), αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ. Κάθε χρόνο το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» τιμά τη μνήμη όσων χάθηκαν άδικα στους δρόμους και υπενθυμίζει το δυσβάσταχτο κόστος σε ζωές που προκαλούν τα τροχαία συμβάντα στις κοινωνίες όλου του κόσμου τονίζοντας την αξία της πρόληψης. 

    Η Τράπεζα Αίματος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ξεκίνησε από το 2013 και έως σήμερα πλήθος πολιτών, οργανώσεων και φορέων έχουν στηρίξει ενεργά τη λειτουργία της και την προσπάθεια του Ινστιτούτου για την προστασία της ζωής στο δρόμο και την με κάθε τρόπο πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων.

    Η συμμετοχή στη πρωτοβουλία ήταν ένθερμη και περισσότεροι από 150 εθελοντές αιμοδότες, όλων των ηλικιών, ανέδειξαν έμπρακτα τη σημασία της ενέργειας αυτής, ενώ εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία όσων προσήλθαν να δώσουν αίμα ήταν νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18 έως 30 ετών.

    Παράλληλα με την αιμοδοσία εμψυχώτριες του Ινστιτούτου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προσέφεραν δημιουργική απασχόληση με θέματα κυκλοφοριακής αγωγής στα μικρά παιδιά όση ώρα οι γονείς  αιμοδοτούσαν.

    Τη διοργάνωση τίμησε με επίσκεψή του ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος, στην κάμερα της ΕΡΤ που κάλυψε την όλη δράση, εξήρε την πρωτοβουλία και την προσπάθεια που καταβάλλει το Ινστιτούτο για την προστασία της ζωής στο δρόμο ενώ παράλληλα προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με θέματα Οδικής Ασφάλειας τονίζοντας την αξία της πρόληψης και της υπεύθυνης συμπεριφοράς στο δρόμο. Τον Υφυπουργό υποδέχτηκαν και του παρουσίασαν τη διαδικασία της διοργάνωσης η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. κ. Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά και η συντονίστρια της αιμοδοσίας εθελόντρια του Ινστιτούτου κ. Μαρία Φουντεδάκη. Ακολούθως ο Υφυπουργός μίλησε με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου καθώς και με εθελοντές αιμοδότες. Σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου μπορείτε να δείτε εδώ.

    Συγκινητική ήταν, επίσης, η ανταπόκριση γιατρών και νοσηλευτών του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άψογη  διοργάνωση, την ομαλή διεξαγωγή της Αιμοδοσίας και την προσέλευση των εθελοντών του Ινστιτούτου.

    Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» ευχαριστεί θερμά όλους όσους προσήλθαν να δώσουν αίμα συνεισφέροντας στους συνανθρώπους μας που θα το χρειαστούν οποτεδήποτε, τους εθελοντές που είναι πάντα ενεργοί και παρόντες στις δράσεις του Ινστιτούτου, καθώς και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,  τον Όμιλο ΟΑΣΑ και τη  ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε για την εποικοδομητική συνεργασία και υποστήριξη.

    Ευχαριστούμε επίσης τη GROUPAMA Ασφαλιστική για την χορηγία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου Γενικής Αστικής Ευθύνης της διοργάνωσης, καθώς και την επιχείρηση ΝΤΟΥΡΑΣ για την προσφορά προϊόντων (αρτοσκευάσματα-γλυκίσματα).