Στην Ελλάδα το Women ESTEAM Fest για να ενισχύσει τις ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες των γυναικών

Έρευνα αποκάλυψε ότι μόνο το 24,5% των γυναικών στην ΕΕ μεταξύ 2014 και 2018 ένιωσαν ότι είχαν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, σε σύγκριση με περίπου το 50% των ανδρών. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι, αν και τα κορίτσια ενδιαφέρονται για επιστημονική σταδιοδρομία όσο και τα αγόρια σε νεαρή ηλικία, τείνουν να απομακρύνονται από την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM) καθώς μεγαλώνουν.

Προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια για αντιστροφή αυτού του φαινομένου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, και ο Οργανισμός SMEs (EISMEA) σε συνεργασία με την Deloitte, αποφάσισαν τη διοργάνωση του Women ESTEAM Fest, που γίνεται και στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία που αφορά στην ενδυνάμωση των γυναικών. Στόχος του Women ΕSΤΕΑΜ FEST είναι να δημιουργήσει κοινότητες και δίκτυα για την ανάπτυξη των ψηφιακών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων των γυναικών, αλλά και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους ώστε να ακολουθήσουν μια σταδιοδρομία στoυς τομείς του STEM (το ESTEAM σημαίνει Επιχειρηματικότητα, Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά).

Στη χώρα μας, τo Women ΕSΤΕΑΜ FEST θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου στο Macedonia Palace και στην Πάτρα στο ξενοδοχείο My Way Ηotel & Events στις 14 Δεκεμβρίου.

11 ESTEAM Fests θα διοργανωθούν για 3 χρόνια σε 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενισχύσουν τις ικανότητες των γυναικών, να τις εμπνεύσουν και να τους δώσουν την ευκαιρία να συνδεθούν με γυναίκες με τα ίδια ενδιαφέροντα. Επιπλέον, μέσα από τις διαδικτυακές κοινότητες ESTEAM, οι γυναίκες και τα κορίτσια που θα συμμετέχουν (σε αντίστοιχα groups), θα έχουν την ευκαιρία να διασυνδέονται με τα υπόλοιπα μέλη διαδικτυακά, αξιοποιώντας νέες ευκαιρίες μάθησης και δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια των δυο μονοήμερων Fest, οι συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα:

  • να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους,
  • να γνωρίσουν άλλες γυναίκες με ίδια ενδιαφέροντα και
  • να εμπνευστούν από γυναίκες-πρότυπα με επιτυχημένες σταδιοδρομίες στον ψηφιακό και επιχειρηματικό κόσμο.

Η θεματολογία του Fest θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη πολύ βασικών έως προχωρημένων ψηφιακών ή/και επιχειρηματικών δεξιοτήτων, καθώς και στην ανάπτυξη των soft skills (π.χ. επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα, συνεργασία, δημόσια ομιλία κ.λπ.).

Θα πραγματοποιηθούν παράλληλα workshops με ποικιλία θεμάτων όπως, για τη Θεσσαλονίκη: «Design thinking: Imagine + Act = Thrive!», «Γυναίκες Ηγέτιδες στην Εποχή της Βιωσιμότητας» «Οδηγός για να ξεκινήσεις την επιχείρησή σου: επιδοτήσεις & συμβουλές ψηφιακού marketing», Panther Racing: Από τον Σχεδιασμό στην Κατασκευή», «Ready to Go? Ας βγούμε στην Αγορά Εργασίας», «Upskilling and Reskilling στον Ψηφιακό Κόσμο», «Χρηματοοικονομικές Λειτουργίες: Αλλάζοντας το παιχνίδι στον Ψηφιακό Κόσμο», «Από την Ιδέα στην Αγορά» και «Η Δύναμη της Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων».

Για την Πάτρα: «Διαχείριση ασυνείδητων προκαταλήψεων στην Νέα Ψηφιακή Εποχή», «Η Ανθρωποκεντρική Προσέγγιση στον Επανασχεδιασμό της Επιχείρησης», «Κατάδυση στη δεξαμενή δεδομένων: Εισαγωγή στο Python», «Έτοιμη να δημιουργήσεις το δικό σου Future Hybrid Journey;», «The Office (US) 10×01 – Dunder Mifflin», «The Salesforce Adventure!», «Quality Assurance & Automated Testing», «Digital Transformation Playbook and Stories», «Business Analysis in IT», Data Management & Data Analysis»,