ΕΕ στην COP15: Στην τελική ευθεία η παγκόσμια συμφωνία γοα την ανάσχεση και την αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας

Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα COP15 ξεκινά σήμερα στο Μόντρεαλ. Από τις 7 έως τις 19 Δεκεμβρίου, οι χώρες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για την προστασία της φύσης και του πλανήτη, με μακροπρόθεσμους στόχους έως το 2050 και ορόσημα για το 2030.

Η Επιτροπή, εκπροσωπώντας την ΕΕ, θα συνεργαστεί με όλα τα μέρη για τη σύναψη μιας φιλόδοξης παγκόσμιας συμφωνίας για την προστασία, την αποκατάσταση και τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και για τις επενδύσεις σ’ αυτούς τους τομείς. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή και θα ηγηθεί της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ στο τμήμα υψηλού επιπέδου της διάσκεψης, από τις 14 έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Ενόψει της διάσκεψης, ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσους προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας αφορά τη διάσωση των συστημάτων που προστατεύουν τη ζωή μας, καθώς και την οικονομία μας. Η φύση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός υγιούς και παραγωγικού πλανήτη, παρέχοντάς μας τρόφιμα και μέσα βιοπορισμού και βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Η COP15 πρέπει να καταλήξει σε ένα παγκόσμιο σχέδιο για την προστασία και την αποκατάσταση αυτών των δομικών στοιχείων. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να θέσει υψηλούς στόχους, αλλά πρέπει να τους θέσουμε από κοινού με τον υπόλοιπο κόσμο. Ας κάνουμε το Μόντρεαλ ορόσημο για τη φύση.»

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εργαστούν για την έγκριση ενός φιλόδοξου, ολοκληρωμένου και μετασχηματιστικού πλαισίου για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020. Μια συμφωνία στην COP15 θα πρέπει να περιλαμβάνει τον στόχο της προστασίας του 30% των εδαφών και των ωκεανών έως το 2030, καθώς και τον στόχο αποκατάστασης 3 δισεκατομμυρίων εκταρίων υποβαθμισμένων χερσαίων οικοσυστημάτων και οικοσυστημάτων γλυκών υδάτων και 3 δισεκατομμυρίων εκταρίων ωκεάνιων οικοσυστημάτων. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει στόχους για την αντιμετώπιση των άμεσων παραγόντων απώλειας βιοποικιλότητας, ιδίως της ρύπανσης, και δεσμεύσεις για την προώθηση της βιώσιμης χρήσης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

Οι αναγκαίοι φιλόδοξοι στόχοι θα απαιτήσουν την κινητοποίηση σημαντικών χρηματοδοτικών πόρων για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας. Η ΕΕ θα διπλασιάσει τη συνολική της χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα, ιδίως για τις πλέον ευάλωτες χώρες.