Huawei: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν για ένα ανοιχτό οικοσύστημα ταλέντων

Η Huawei πραγματοποίησε το 2ο European Talent Summit στην Αθήνα για να γιορτάσει τα επιτεύγματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καλλιέργειας ταλέντων  κατά τη διάρκεια του έτους. Με θέμα «Δημιουργώντας μαζί ένα βιώσιμο μέλλον για  ευρωπαϊκά ταλέντα », η φετινή εκδήλωση συγκέντρωσε 80 εξαιρετικούς φοιτητές και 100 εκπροσώπους από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο από όλη την Ευρώπη για να προτείνουν λύσεις για την έλλειψη επαγγελματιών Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ), να προωθήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και τη δημιουργία ενός ανοιχτού και βιώσιμου οικοσυστήματος ταλέντων.

Ο κ. Radoslaw Kedzia, Αντιπρόεδρος της CEE & Nordic Region της Huawei, δήλωσε στην κεντρική του ομιλία: «Το ταλέντο είναι απαραίτητο για την Ευρώπη προκειμένου να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της όπως η ψηφιοποίηση και η βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενωθούμε και να οικοδομήσουμε ένα ανοιχτό οικοσύστημα ταλέντων για κοινή επιτυχία. Η Huawei έδινε πάντα μεγάλη σημασία στην καλλιέργεια ταλέντων και ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας στην Ευρώπη. Την τελευταία δεκαετία, έχουμε εκπαιδεύσει περισσότερους από τριάντα χιλιάδες επαγγελματίες ΤΠΕ σε αυτήν την περιοχή».

Ο κ. Κedzia εγκαινίασε το πρόγραμμα Bright Star στην εκδήλωση, το οποίο στοχεύει να προσλαμβάνει για πρακτική άσκηση 100 φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Ευρώπης κάθε χρόνο. Τα επόμενα τρία χρόνια, η Huawei σχεδιάζει να προσλάβει 600 νέους πτυχιούχους από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

«Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη, περίπου το 20% των ενηλίκων στερείται βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων. Τα ταλέντα των νέων μπορούν να συμβάλουν στη κάλυψη του χάσματος όχι μόνο επεκτείνοντας και υιοθετώντας ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες και έξυπνες τεχνολογίες, αλλά και συνεργαζόμενοι με την παλαιότερη γενιά στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος». είπε ο κ. David Atchoarena, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης της UNESCO.

Η Huawei υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ανοιχτού οικοσυστήματος ταλέντων μέσω μιας σειράς προγραμμάτων καλλιέργειας ταλέντων. Η εταιρεία έχει σε λειτουργία μέχρι στιγμής περισσότερες από 200 Ακαδημίες ΤΠΕ στην Ευρώπη με επίκεντρο τις επαγγελματικές πιστοποιήσεις.  Έχουν πιστοποιήσει σχεδόν 16.000 Ευρωπαίους φοιτητές. Η Huawei παρουσίασε το πρόγραμμα Seeds for the Future στην Ευρώπη το 2011 και εκπαίδευσε πάνω από 3.500 μαθητές.

Οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται ιδιαίτερα στο ψηφιακό εργατικό δυναμικό. «Υπάρχουν προφανή εμπόδια που εμποδίζουν τις ευκαιρίες των γυναικών να φτάσουν σε υψηλότερες θέσεις στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους σταδιοδρομία», δήλωσε η κα Ελισάβετ Βόζενμπεργκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Η Huawei υποστηρίζει την ισότητα των γυναικείων ταλέντων και εργάζεται για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στον κλάδο των ΤΠΕ. Στην εκδήλωση, η Huawei σε συνεργασία με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ελλάδας εγκαινίασε το πρόγραμμα Women in Tech για την παροχή βασικής εκπαίδευσης σε δεξιότητες ΤΠΕ σε 500 άνεργες γυναίκες στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κυκλοφόρησε Λευκή Βίβλος για τη συνεργασία μεταξύ των γενεών και την ψηφιοποίηση. 

«Η ηλικιακή ποικιλομορφία είναι ένα αγνοούμενο πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών χώρων εργασίας», δήλωσε η καθηγήτρια Δρ. Anna Schneider του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών Hochschule Fresenius. «Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υπογραμμίζουν τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ γενεών, ιδίως για τις ψηφιακές δεξιότητες. Περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων ηλικίας 55 ετών και άνω έχουν μάθει ψηφιακές δεξιότητες από έναν τουλάχιστον δέκα χρόνια νεότερο συνάδελφο τον περασμένο μήνα», εξήγησε.

Η καθηγήτρια Schneider υπογράμμισε περαιτέρω την ανάγκη να ενταθεί η ψηφιοποίηση: «Όσο πιο ψηφιοποιημένη είναι η εταιρεία τόσο περισσότερη ανταλλαγή γνώσης γίνεται σε όλους τους τομείς».

Παράλληλα με τη Σύνοδο, διοργανώθηκε ένα διήμερο εργαστήριο για τον διαγωνισμό Tech4Good με συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη. Το εργαστήριο ξεκίνησε με ομιλία από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. «Ταλαντούχοι νέοι φοιτητές/τριες από ευρωπαϊκές χώρες προσκλήθηκαν να περάσουν λίγες μέρες στην Ελλάδα. Εδώ εμβάθυναν στα μυστικά των υψηλών προδιαγραφών και παίρνουν υποτροφίες για τις σπουδές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.