Ανοιχτή Aγκαλιά» τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό για την προσφορά του στην εθελοντική της δράση

Tο Πολεμικό Ναυτικό τίμησε η «Ανοιχτή Αγκαλιά», το Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής με έδρα το ΓΝΑ Παίδων Α&Π Κυριακού σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138 με αφορμή τα 30 χρόνια κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού της.

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στο βήμα ανέβηκε ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, υποναύαρχος Ιατρός κύριος Αντώνιος Παπαγεωργίου ΠΝ όπου συνεχάρη την «Ανοιχτή Αγκαλιά» για το έργο της παραλαμβάνοντας το βραβείο του Πολεμικού Ναυτικού.

Η κα Γιολάντα Βλάχου, πρόεδρος της Ανοιχτής Αγκαλιάς, εξήγησε ότι η συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε με «μια εξόρμηση στα δυσπρόσιτα Νησιά του Αιγαίου που είχε ερευνητικό χαρακτήρα. Ζητήσαμε την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού και είχαμε θετική ανταπόκριση. Μας διέθεσαν την Κανονιοφόρο “ΤΟΛΜΗ”, με Κυβερνήτη τον Πλοίαρχο κ Ρουκά. Το ταξίδι διήρκησε 15 ημέρες.  Η επαφή μας με τους Ακρίτες μας, μας έπεισε ότι είναι ανάγκη να θωρακίσουμε  την ψυχική και σωματική τους Υγεία, να αμβλύνουμε το αίσθημα της ανασφάλειας το οποίο αποτυπώνεται ακόμα και μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών. Το συναίσθημα των παιδιών σε καθηλώνει και καθορίζει τη στάση σου. Έτσι έγιναν θεσμός οι Εκστρατείες προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης οι οποίες φέρουν τον διακριτικό τίτλο “ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ”. Γιατί αυτό ακριβώς κάνουμε. Υποστηρίζουμε τα παιδιά, την οικογένεια, τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

«Σε αυτό το ατέρμονο ταξίδι είχαμε και έχουμε συνοδοιπόρους το Πολεμικό Ναυτικό, τους εθελοντές και τους χορηγούς μας. Η συμβολή τους για την επίτευξη των στόχων μας είναι καταλυτική. Στις εκστρατείες συμμετέχουν Γιατροί και Νοσηλευτές από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και Γιατροί των τριών όπλων. Εκεί κρίνεται η συμβολή του Εθελοντή Ιατρού και Νοσηλευτή, εκεί αποδεικνύεται κάθε φορά και περισσότερο ότι επιτελεί λειτούργημα, πόσο σέβεται τον άνθρωπο, πόσο πιστεύει στην έννοια του εθελοντισμού. Ναι, εκεί διακρίνεται το Μεγαλείο της Προσφοράς», σημείωσε η Πρόεδρος λέγοντας πως: «Οι κοινές εμπειρίες, η αρμονική συνεργασία, επιτρέψτε μου να πω, μας κάνουν να αισθανόμαστε μέλη της ευρύτερης Ναυτικής Οικογένειας».

Επίσης, η κα Βλάχου κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τίμησε τους συνοδοιπόρους της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», εθελοντές και χορηγούς, δίνοντάς τους τα βραβεία τους σε κλίμα συγκίνησης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία της νεανικής ορχήστρας εγχόρδων, Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, με σολίστ στο βιολί τη 12χρονη Νικολία Γαρουφαλίδου. Τον σχεδιασμό και την παραγωγή όλης της εκδήλωσης είχε αναλάβει η Solist Cultural Projects.

Τι περιλαμβάνει η δράση της Ανοιχτής Αγκαλιάς: 

  • Υποστήριξη των νοσηλευόμενων παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης με αναπλάσεις κλινικών και προσφορά σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων.
  • Εκστρατείες προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας (δυσπρόσιτα νησιά, Θράκη, Ήπειρος).
  • Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.
  • Συμβολή στις δράσεις των υπουργείων παιδείας και υγείας (εμβολιασμός, προσυμπτωματικός έλεγχος σε παιδιά και ενήλικες σε δομές προσφύγων).
  • Διοργάνωση ημερίδων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άπτονται στην υγεία, παιδεία, περιβάλλον κλπ.
  • Κέντρο Ημέρας για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές. Ιδρύθηκε και Λειτουργεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής από το έτος 2006. Τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
  • Συμβολή στην εκπαιδευτική κοινότητα με  προσφορά εκπαιδευτικού υλικού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μουσικών οργάνων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.
  • Ενίσχυση στα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία με αναλώσιμα υλικά και ιατρικά μηχανήματα.
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με δημιουργία Κέντρων πολλαπλών χρήσεων, παιδικών χαρών, mini volley, στα ακριτικά νησιά.
  • Εφαρμογή προγράμματος διατροφής και άσκησης στα σχολεία.
  • Εκπαίδευση βασικής υποστήριξης ζωής. Συμβολή στην παράδοση με δημιουργία λαογραφικού μουσείου και προσφορά παραδοσιακών στολών στο Δήμο Φούρνων.