ΕΚΟ ΑΒΕΕ: Στόχος οι μηδενικές εκπομπές CO2 στο δίκτυο πρατηρίων ΕΚΟ και bp

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι στις προτεραιότητες ανάπτυξης του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το πλάνο του Ομίλου είναι να μετεξελιχθεί σε μια εταιρεία παροχής ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών CO2 και να μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα κατά 50% μέχρι το 2030. Με τον τρόπο αυτό προσδοκά να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου, η ΕΚΟ ΑΒΕΕ, μέλος του Ομίλου HELLENiQ ENERGY, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές CO2 κατά τη λειτουργία του ιδιολειτουργούμενου δικτύου πρατηρίων με σήματα ΕΚΟ και bp, εφαρμόζει ένα πιστοποιημένο – σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO50001:2018 – Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας και υλοποιεί μια σειρά δράσεων στο ιδιολειτουργούμενο δίκτυο πρατηρίων της που αποσκοπούν στην ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία τους, η οποία θα προέρχεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι δράσεις της ΕΚΟ ΑΒΕΕ

Συγκεκριμένα η ΕΚΟ ΑΒΕΕ έχει προχωρήσει στις παρακάτω δράσεις:

• Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των πρατηρίων μέσα από μια σειρά δράσεων που βελτιώνουν την ενεργειακή τους απόδοση, όπως νέος εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός πρατηρίου με LED, εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων υψηλής ενεργειακής κλάσης καθώς και ενεργειακά αποδοτικών ψυγείων.

• Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών panel στις στέγες των πρατηρίων, ώστε το ίδιο το πρατήριο να παράγει και να καταναλώνει πράσινη ενέργεια.

• Χρήση πράσινου πιστοποιητικού για την υπολειπόμενη ενέργεια που τα πρατήρια καταναλώνουν, το οποίο διασφαλίζει ότι η ενέργεια αυτή προέρχεται από ΑΠΕ.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στα ιδιολειτουργούμενα πρατήρια του Ομίλου επιτυγχάνονται μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη λειτουργία των πρατηρίων.

Πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας

Σημειώνεται πως η ΕΚΟ είναι η μοναδική εταιρεία στον κλάδο της που εφαρμόζει στο σύνολο των δραστηριοτήτων της ένα ολοκληρωμένο, πιστοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, Υγείας & Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 9001, ISO 45001, ISO 14001 και ISO 50001) και αντίστοιχα, η ΚΑΛΥΨΩ είναι η μοναδική εταιρεία ιδιο-διαχειριζόμενων πρατηρίων με αυτές τις τέσσερις πιστοποιήσεις.