Οι Γιατροί του Κόσμου στις πληγείσες περιοχές Τουρκίας – Συρίας

Δραματικός είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του φονικού σεισμού σε Τουρκία και Συρία, με τον αριθμό των νεκρών ολοένα να αυξάνεται έχοντας ήδη ξεπεράσει τις 9.500 ενώ σε χιλιάδες ανέρχονται οι τραυματίες. Η καρδιά μας χτυπά στον παλμό της καταστροφής και της αλληλεγγύης.

Είμαστε εκεί. Οι Γιατροί του Κόσμου, παρόντες σε Τουρκία και Συρία εδώ και χρόνια, λειτουργούν υγειονομικές δομές και υλοποιούν ανθρωπιστικές δράσεις στις πληγείσες περιοχές. Μετράμε τις πληγές μας. Τα «νέα από το πεδίο» δεν είναι καλά. Το γραφεία και οι κλινικές της οργάνωσης στην Αντιόχεια, στο Αλέπο και το Ιντλίμπ έχουν χτυπηθεί από το σεισμό ενώ μέλη του προσωπικού εγκλωβίστηκαν στα ερείπια.

Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου δίνουν πραγματική μάχη απέναντι στον χρόνο και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τη στιγμή που οι πληγείσες περιοχές βρίσκονται θαμμένες κάτω από τα ερείπια και οι μετασεισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Οι διασώστες επιχειρούν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες με όσα μέσα έχουν, ακόμα και με γυμνά χέρια, για να σώσουν κάθε ζωή που μπορεί να σωθεί.

Βοηθήστε τους Γιατρούς του Κόσμου να καλύψουμε τις πολλαπλές ανάγκες των πληγέντων στην Τουρκία και τη Συρία.

Αντιμετωπίζουμε μιας νέα ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας. Στην Τουρκία, η καταστροφή εκτείνεται σε 10 επαρχίες οι οποίες έχουν ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους 3 μήνες. Στην Συρία, δεν υπάρχει ακόμη πρόσβαση ούτε εικόνα από όλες τις πληγείσες περιοχές, ενώ οι συνθήκες ασφάλειας περιπλέκουν την κατάσταση.

Εκατομμύρια άνθρωποι –και από τις δύο πλευρές των συνόρων- χρειάζονται άμεση πρόσβαση σε στέγαση, είδη πρώτης ανάγκης και ιατρικές υπηρεσίες. Οι πολύ-τραυματίες και όσοι απεγκλωβίζονται από τα ερείπια  έχουν ανάγκη εξειδικευμένης ιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας. Όσοι έχασαν τα σπίτια τους θα χρειαστούν άμεσα στέγαση, χρήματα ή/και είδη πρώτης ανάγκης. Οι δημόσιες υποδομές, η ηλεκτροδότηση, η παροχή νερού, το οδικό δίκτυο έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, προσθέτοντας δυσκολίες για τη ζωή των σεισμόπληκτων και εμπόδια στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές.

Δυστυχώς οι ανάγκες αυτές πρόκειται να αυξηθούν σε ένταση και να παραταθούν στον χρόνο. Τα τραύματα –ειδικά τα ψυχικά- δεν κλείνουν γρήγορα, οι εφιαλτικές εικόνες δεν σβήνουν, το γνωρίζουμε αυτό, από τους προηγούμενους σεισμούς στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στην Αϊτή.

Ενώ οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, η διεθνής οικογένεια των Γιατρών του Κόσμου αναμετράται με το μέγεθος της τραγωδίας. «Προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Πολλοί αγνοούνται», καταθέτει ο Hakan Bilgin, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Τουρκίας. «Δεν μπορούμε ακόμη να φτάσουμε. Οι γέφυρες έχουν καταρρεύσει»,  αναφέρει ο διευθυντής επιχειρήσεων του κλιμακίου μας στην Τουρκία.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι ο εντοπισμός και η άμεση διάσωση των ατόμων κάτω από τα συντρίμμια και η στεγαστική μέριμνα και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων που έχουν διασωθεί. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή καθιστούν αυτή την κρίση ακόμη πιο επείγουσα καθώς καθιστούν την τύχη των επιζώντων κρίσιμη, ενόσω προσπαθούν να προφυλαχθούν από το κρύο.

Συντονιζόμαστε, συνδυάζουμε τις προσπάθειες μας με τις εθνικές κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών, αναζητούμε πρόσθετους υλικούς και οικονομικούς πόρους, καταγράφουμε ανάγκες και προετοιμάζουμε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Γνωρίζουμε πως ο χρόνος και το κρύο είναι εχθροί μας. Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Ιατρική Καταστροφών – Παγκόσμια Υγεία», συνδράμει τις προσπάθειές μας, ενισχύοντας το ανθρώπινο δυναμικό των Γιατρών του Κόσμου με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Διερευνούμε εναλλακτικούς τρόπους βοήθειας, υποστήριξης και προστασίας, πρακτικές και δράσεις προκειμένου να υποστηρίξουμε για άλλη μια φορά την υπεροχή του ανθρωπιστικού ιδεώδους: το δικαίωμα όλων στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Στεκόμαστε απέναντι σε αυτή τη νέα πρόκληση με ενσυναίσθηση προς τους πληγέντες και βαρύ αίσθημα ευθύνης προς τις ρίζες και την ανθρωπιστική ταυτότητα της οργάνωσης.

Αγωνιώντας για τους συναδέλφους μας, οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά τους, κοντά στις οικογένειές τους, κοντά σε όλους όσους υποφέρουν.

«Το Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου κινητοποιείται άμεσα με στόχο να συμβάλει τόσο στο πλαίσιο της επείγουσας ανταπόκρισης όσο και στη φάση της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει» δήλωσε η Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας κα Ευγενία Θάνου. «Οι συνάδελφοί μας από την Τουρκία, τη Γαλλία και την Ισπανία, έχουν ήδη μακρόχρονη παρουσία στην περιοχή, πράγμα που θα διευκολύνει και την τωρινή μας παρέμβαση» σημείωσε «ωστόσο η ανταπόκριση στην παρούσα κατάσταση δεν είναι αγώνας δρόμου, αλλά αγώνας αντοχής» συμπλήρωσε. «Το μέγεθος, η έκταση και οι ιδιαίτερες συνθήκες του πλαισίου αυτής της κρίσης είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Μια προσεκτική στρατηγική αντιμετώπισης -και όχι περιστασιακές και ασύνδετες προσπάθειες- είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι αυτές τις δύσκολες ώρες και αποτελεσματικοί στη μακρά διάρκεια».

Ενόσω οι προσπάθειες διάσωσης προχωρούν και η φάση αντιμετώπισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τώρα ξεκινάει, οι Γιατροί του Κόσμου απευθύνουν ανοιχτή έκκληση χρηματικής ενίσχυσης ώστε η προσφορά και η αλληλεγγύη να οργανωθούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

*Με μια δωρεά μπορείτε να βοηθήσετε τους επιζώντες του σεισμού.

Για τη Δωρεά σας

Αιτιολογία = ΣΕΙΣΜΟΣ

Απαραίτητη  η αποστολή με email, του  καταθετηρίου στο finance@mdmgreece.gr, για την έκδοση παραστατικού.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217
IBAN: GR27 0110 1410 0000 1412 9611 217 / SWIFT: ETHNGRAA

ALPHA BANK
Αρ. Λογ/σμού: 199-00-2002-002401
IBAN: GR06 0140 1990 1990 0200 2002 401 / SWIFT: CRBAGRAAXXX

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αρ. Λογ/σμού: 5018-005706-640
IBAN: GR03 0172 0180 0050 1800 5706 640 / SWIFT: PIRBGRAA

EUROBANK
Αρ. Λογ/σμού: 0026/0003/01/0100789826
IBAN: GR92 0260 0030 0000 1010 0789 826 / SWIFT: EFGPGRAA

*Στην παρούσα φάση ΔΕΝ πραγματοποιείται συγκέντρωση υλικών αγαθών.