Η BayWa AG γιορτάζει τα 100ά της γενέθλια

Festakt 100 Jahre BayWa in der Isarphilharmonie München am 8.02.2023 / Foto: BayWa / Goran Nitschke

Η BayWa AG, η μητρική της παγκόσμιας εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BayWa r.e., με σημαντική παρουσία και στην Ελλάδα, γιόρτασε το βράδυ της Τετάρτης την 100ή επέτειό της σε μια μεγάλη εκδήλωση στην Isarphilharmonie στο Μόναχο. Μεταξύ των περίπου 1.000 προσκεκλημένων που έδωσαν το «παρών», από τον χώρο της πολιτικής, των επιχειρήσεων, του αθλητισμού, της επιστήμης, του πολιτισμού και κοινωνικούς φορείς, παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι πρεσβειών και προξενικών αρχών, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, κ. Βασίλειος Γκουλούσης.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder, που παραβρέθηκε στην επετειακή εκδήλωση, δήλωσε: «Σήμερα ολόκληρη η Βαυαρία συγχαίρει την BayWa και είναι υπερήφανη γι’ αυτήν», ενώ ο Υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Hubert Aiwanger αναφέρθηκε στην BayWa χαρακτηρίζοντάς την ως «τον δεύτερο σημαντικότερο θεσμό του κρατιδίου μετά την Καθολική Εκκλησία». Η επιτυχία της συνεταιριστικής εταιρείας BayWa έγκειται στη συνέπεια και την ανθεκτικότητά της. Στα 100 χρόνια λειτουργίας της, η BayWa έχει διοικηθεί από μόλις οκτώ Διευθύνοντες Συμβούλους.

Η περίοδος του σημερινού Διευθύνοντος Συμβούλου, Καθηγητή Klaus Josef Lutz, ήταν μια από τις πιο καθοριστικές. Κατά τη δεκαπενταετή θητεία του, ο Lutz ανέδειξε την ισχυρή βαυαρική εταιρεία σε σημαντική διεθνή δύναμη στον ενεργειακό και γεωργικό τομέα. Με την απόκτηση μεριδίων σε μια σειρά επιχειρήσεων, η BayWa εξελίχθηκε σε κορυφαίο παίκτη παγκοσμίως στον τομέα των ΑΠΕ, ενώ έχει αναδειχθεί στις δέκα μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας σιτηρών στον κόσμο. «Είμαι υπερήφανος που δημιουργήσαμε μια επιτυχημένη εταιρεία διεθνώς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στηριζόμενοι στα κεφάλαια που παρήγαγαν και εξασφάλισαν οι προηγούμενες γενιές στην εταιρεία μας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa Klaus Josef Lutz.

Η BayWa ιδρύθηκε τη χρονιά της γερμανικής κρίσης, στις 17 Ιανουαρίου 1923. Η τότε Bayerische Zentral-Darlehenskasse αποσχίστηκε από τις δραστηριότητές της στον κλάδο των εμπορευμάτων, οι οποίες συνεχίστηκαν από τη νεοϊδρυθείσα Bayerische Warenvermittlung landwirtschaftlicher Genossenschaften (εν συντομία BayWa) ως ανώνυμη εταιρεία το 1923. Έκτοτε, η BayWa τοποθετείται ως εκφραστής και πρωτοπόρος στην πρόοδο, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο της ως πάροχος βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα, ενέργεια καθώς και για κατασκευές, θέρμανση και μεταφορές, μέχρι και σήμερα.

Η επετειακή εκδήλωση για τα 100ά γενέθλια της BayWa αποτελεί για τον Lutz την αποχαιρετιστήρια εμφάνισή του σε μεγάλο ακροατήριο ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Από την 1η Απριλίου, θα τον διαδεχθεί ο Marcus Pöllinger, ενώ ο ίδιος πρόκειται να μετακινηθεί στην ηγεσία του Εποπτικού Συμβουλίου κατόπιν αιτήματος των μεγαλομετόχων της BayWa, απόφαση που θα επικυρωθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 6 Ιουνίου.

Η BayWa έχει παρουσία σε  περισσότερες από 50 χώρες, με την ενέργεια να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πυλώνες της.  Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η BayWa r.e., έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, με έμφαση στις υπηρεσίες σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, την ανάπτυξη ηλιακών και αιολικών έργων, καθώς και τη σύναψη Συμβάσεων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) με μεγάλους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους. Η BayWa r.e. δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με γνώμονα τις σημαντικές προοπτικές της χώρας να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ διεθνώς και να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτήν την κατεύθυνση, δεσμεύεται να συμβάλει, με την κορυφαία παγκοσμίως τεχνογνωσία της, στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση της χώρας.