CSR HELLAS: Tιμητικές διακρίσεις για την συμμετοχή σε εταιρείες μέλη στην κοπή της πίτας

    Με τη συμμετοχή των εταιρειών μελών του αλλά και των σημαντικών στελεχών τους, που διαχρονικά υποστηρίζουν τις δράσεις του, το CSR HELLAS πραγματοποίησε στις 13 Φεβρουαρίου εκδήλωση και την κοπή πίτας του, στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη. H εκδήλωση με τίτλο «Με το βλέμμα στον άνθρωπο», ξεκίνησε με μία συζήτηση που επικεντρώθηκε στην κοινωνική διάσταση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και τη σημασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων ειδικότερα μετά την εμπειρία της πανδημίας και την ανάδειξη της υγείας ως ουσιώδες θέμα για κάθε επιχείρηση.

    Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση η κ. Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος ΔΣ, CSR HELLAS, Αντιπρόεδρος ΔΣ, CSR Europe, Μέλος, PTF-NFRO, EFRAG και Senior ESG Advisor, TITAN Cement Group έδωσε έμφαση στην ανθεκτικότητα, στη διαχρονική δέσμευση στις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και στη συνεργασία τόσο μεταξύ των επιχειρήσεων όσο και με τους εργαζόμενους για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας, Η πρόεδρος του CSR HELLAS υπογράμμισε επίσης την συμβολή των επιχειρήσεων, που συμμετέχουν ενεργά στις συλλογικές δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί το CSR Hellas,  στα θετικά αποτελέσματα που καταγράφονται από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό τομέα.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συνεχείς αλλαγές και κρίσεις που βίωσαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι επισημαίνοντας τις προκλήσεις στην διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού που αφορά 4 διαφορετικές γενιές και την ιδιαίτερη σημασία της στήριξης των νέων, αλλά και των πιο μεγάλων σε ηλικία εργαζόμενων. 

    Ειδικότερα για την Ψυχική Υγεία των Εργαζομένων και την επίδρασή της στη  βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μίλησε η κ. Ελισάβετ Γεωργίου, Εργασιακή Ψυχολόγος MSc PhD (c), Executive Coach, Ψυχοθεραπεύτρια Διευθύντρια Be Yourself, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας & Ευημερίας Be Positive και αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στη σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας, αλλά και της θετικότητας ως συνειδητής στάσης, όπως επίσης και της ανάγκης για επανασύνδεση και διασύνδεση των εργαζομένων στο χώρο εργασία ως βασικών πλέον παραγόντων για τη σύμπραξη, την απόδοση και την παραγωγικότητα. «Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να έχουν ψυχική υγεία. Η ψυχική υγεία δεν συνδέεται απλά με το να μην είναι ένας εργαζόμενος ψυχικά ασθενής, τόνισε η κ. Γεωργίου, αλλά με το να είναι ικανός, παραγωγικός και να προσφέρει στον εαυτό του, τους άλλους, την κοινότητα.”

    Στη συζήτηση που ακολούθησε με τίτλο “Η κοινωνική διάσταση της βιωσιμότητας” η κ. Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρος, ΕΛ.Ι.Ν.Υ.Α.Ε., ο κ. Σωτήρης Σταματίου, Πρόεδρος ΔΣ, ΣΔΑΔΕ, HR Director, Ίδρυμα Ωνάση και ο κ. Αναγνώστης Τσουκαλάς, Head of Sustainability, APIVITA & URIAGE, Derma Division, PUIG Group συζήτησαν με την κ. Αλεξάνδρα Λεφοπούλου, Δημοσιογράφο, Communication & Media Relations Partner, CSR HELLAS.

    Όπως σημείωσε η κ. Ρ. Μπαρδάνη: “Τα θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας κατά την πρώτη περίοδο της υιοθέτησης της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ) δεν αποτελούσαν μέρος της ατζέντας της εξαιτίας του υποχρεωτικού τους χαρακτήρα. Ωστόσο, μια σειρά από σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις, η κλιματική αλλαγή, η ανάδειξη της σημασίας της προώθησης της βιωσιμότητας και των κριτηρίων ESG οδήγησαν στην ένταξη των θεμάτων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων ως βασικού θέματος στον πυλώνα που αφορά στον κοινωνικό αντίκτυπο μιας επιχείρησης.” 

    Σήμερα, ο χώρος της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού συναντά τον χώρο της Βιωσιμότητας με τρόπο διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σ. Σταματίου καθώς αρκεί ένα σοβαρό θέμα με κοινωνικό αντίκτυπο στο εσωτερικό μιας επιχείρησης για να αναδειχθεί σε σημαντικό ζήτημα για την κοινωνία. Ο Πρόεδρος του ΣΔΑΔΕ σημείωσε την εξέλιξη στο εργασιακό περιβάλλον και την έμφαση που μετατοπίστηκε από την εξισορρόπηση επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στα θέματα ευημερίας. Επίσης, προανήγγειλε πρωτοβουλία του Συνδέσμου σχετικά με τα θέματα ηλικίας στην εργασία το οποίο αποτελεί σημαντική παράμετρο στα θέματα πολυμορφίας και συμπερίληψης. 

    Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα ο οποίος στο πλαίσιο του κοινωνικού αντικτύπου δεν έχει λάβει την απαραίτητη διάσταση που του αξίζει, σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς. “Σήμερα, οι εργαζόμενοι είναι σε μεγάλο βαθμό κουρασμένοι. Οφείλουμε να διορθώσουμε όσα σχετίζονται με τους εργαζόμενους πριν να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Πρέπει να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους με “λευκή κόλλα”, να τους ακούσουμε, να δούμε τι θέλουν πριν σχεδιάσουμε τον και φανταστούμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο”.  

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους συμμετέχοντες στον προληπτικό χαρακτήρα στα θέματα ψυχικής υγείας καθώς και  στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση. 

    Με τιμητική διάκριση διαχρονικής σύμπραξης στην εταιρική υπευθυνότητα και βιωσιμότητα με τη συμπλήρωση είκοσι ετών συνεργασίας, βραβεύθηκαν για την ανθεκτικότητα και τη δέσμευσή τους, οι εταιρείες και φορείς μέλη του CSR HELLAS: ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΤΙΤΑΝ, ΕΒΕΑ, ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ, ΜΟΤΟΡΟΙΛ, EUROBANK, OTE, ΣΕΒ, COCA COLA 3E, COCA COLA HELLAS, IMERYS, JANSSEN, NESTLE, NOVARTIS, TUV HELLAS (TÜV NORD), VODAFONE και NOVA (πρώην WIND). 

    Τέλος, η κ. Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος ΔΣ, CSR HELLAS μαζί με τον κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλο, Εντεταλμένο Σύμβουλο,  EUROCERT απένειμαν στην BLUE GR, εταιρεία-μέλος του CSR HELLAS  τα σήματα ETHOS Platinum , καθώς τρείς ξενοδοχειακές μονάδες της εταιρίας – Minos Beach Art Hotel, Minos Palace Hotels & Suites και Candia Park Village – αξιολογήθηκαν στο ανώτατο επίπεδο για την ενσωμάτωση στη λειτουργία τους των αρχών και πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιωσιμότητας.