Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Δράσεις ενημέρωσης για την Οδική Ασφάλεια σε μαθητές της Βόρειας Εύβοιας

Με εξαιρετική ανταπόκριση από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» οι τριήμερες δράσεις ενημέρωσης για την Οδική Ασφάλεια με τα εκπαιδευτικά προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής του Ινστιτούτου στο σχολικό συγκρότημα Ιστιαίας (21/2-23/2).

Δεδομένου ότι η χώρα μας κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς με τα τροχαία να πλήττουν κατ΄ εξοχήν τους νέους, το Ινστιτούτο σχεδίασε το έργο Safe Schools Save Lives (Ασφαλή Σχολεία Σώζουν Ζωές) το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση των οδικών υποδομών στις σχολικές περιοχές και στη βελτίωση της ασφάλειας των μαθητών. Ακολουθώντας τα 10 βήματα του Εργαλείου Αξιολόγησης Σχολείων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) στην οποία το Ινστιτούτο είναι ενεργό Μέλος και του iRAP (International Road Assessment Programme), συγκοινωνιολόγοι, μηχανικοί και στελέχη του Ινστιτούτου προετοίμασαν εμπεριστατωμένη έκθεση σχετικά με προτεινόμενες παρεμβάσεις καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών (οδική σήμανση κ.λπ.) για τo σχολικό συγκρότημα της περιοχής της Ιστιαίας που παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια των μαθητών. Οι παρεμβάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις είναι μια πρωτοβουλία και δωρεά του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» με την οικονομική υποστήριξη μέρους της δαπάνης από τη FIA. Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης, όλο το υλικό και η εγκατάσταση θα παραδοθούν πλήρως στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού που θα έχει πλέον την πλήρη κατοχή, ευθύνη ορθής λειτουργίας και συντήρησης του εξοπλισμού.

Πέραν των προγραμματισμένων παρεμβάσεων, πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού εκπαιδευτικά προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του σχολικού συγκροτήματος Ιστιαίας και σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής από την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν τα προγράμματα του Ινστιτούτου «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και «Ασφαλώς Ποδηλατώ» στα παιδιά της Π/θμιας Εκπαίδευσης και το πρόγραμμα «Κάν’το Σωστά» στα παιδιά της Δ/θμιας Εκπαίδευσης. Με την ολοκλήρωση του κύκλου των τριήμερων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων του Ινστιτούτου δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές που συμμετείχαν με ενθουσιασμό να κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες για να κυκλοφορούν με ασφάλεια στο δρόμο και να χρησιμοποιούν της μελλοντικές υποδομές καθώς και να εκπαιδευτούν στην πρόληψη των τροχαίων τραυματισμών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια βίου μάθησης & Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μαρινάς, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου κ. Ιορδάνης Χριστόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αιδηψού κ Θοδωρής Ρουμελιώτης, οι Διευθυντές του ΕΠΑΛ Ιστιαίας κ. Δημήτρης Μήτσης, του Λυκείου κ. Νίκος Θηβαίος  και οι  εκπαιδευτικοί των σχολείων. Κατά τον χαιρετισμό του προς τους μαθητές, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Κοντζιάς, αφού καλωσόρισε την πρόεδρο και τους εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ «Πάνος Μυλωνάς», τόνισε το σημαντικό έργο και την προσφορά του Ινστιτούτου στην ελληνική κοινωνία στο τόσο κρίσιμο θέμα της Οδικής Ασφάλειας. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη προσωπική του εμπειρία σε ένα τροχαίο συμβάν από το οποίο επέζησε χάρη στη ζώνη ασφαλείας που φορούσε επισημαίνοντας στα παιδιά πόσο ενδιαφέροντα και πολύτιμα για την ζωή τους είναι αυτά που θα μάθουν στη διάρκεια του προγράμματος.

Τη δράση παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και απηύθυνε χαιρετισμό επίσης η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κυρία Βασιλική  Δανέλλη Μυλωνά, η οποία δήλωσε: «Η υλοποίηση προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής για την Οδική Ασφάλεια σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των οδικών υποδομών γύρω από τη σχολική μονάδα της Ιστιαίας με το έργο Safe Schools Save Lives  που σχεδιάσαμε, είναι μια σημαντική δράση για την ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στο Νομό Εύβοιας που καταγράφει υψηλά ποσοστά στους δείκτες τροχαίων συμβάντων στη χώρα. Αυτήν την κατάσταση προσπαθούμε να αντιστρέψουμε υλοποιώντας το όραμά μας για ένα κόσμο χωρίς θανάτους και τραυματισμούς σε τροχαία ξεκινώντας από τα παιδιά και τους νέους.»

Οι παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναμένεται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό σε θέματα Οδικής Ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή και να έχουν πολλαπλά οφέλη συμβάλλοντας στη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στην περιοχή, ενισχύοντας την Οδική Ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή.