Friedrich Ebert Stiftung: Παρουσίαση του πρότζεκτ «Το Μέλλον της Εργασίας – The Future of Work»

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του πρότζεκτ «Το Μέλλον της Εργασίας – The Future of Work», μιας πρωτοβουλίας του ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung (FES) στην Αθήνα και της δεξαμενής σκέψης Re-Public, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό στο Impact Hub Athens. Το πρότζεκτ  επικεντρώνεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, το μέλλον της εργασίας, διερευνώντας τις επιπτώσεις των κρίσεων της τελευταίας δεκαετίας, τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν για μια ανθρωποκεντρική αξιοποίηση της τεχνολογικής επανάστασης, καθώς και στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις συνθήκες εργασίας.

Οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης παρουσίασαν τρεις διαφορετικές διαστάσεις του θέματος. Ο Ηλίας Λιβανός, ερευνητής στο CEDEFOP, ανέλυσε την επισφάλεια στην εργασία και την αύξησή της τα τελευταία χρόνια καθώς οι εργασιακές συνθήκες χειροτερεύουν και διανύουμε περίοδο εργασιακής στενότητας. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Χάρης Δούκας, επικεντρώθηκε στον τομέα της ενέργειας, αναλύοντας τις προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης  σε περιοχές όπως η Μεγαλόπολη και η Κοζάνη.  Τέλος, η Μαρία Στρατηγάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών, έδωσε μια άλλη διάσταση του θέματος αναφερόμενη στο χάσμα των φύλων στις θέσεις εργασίας και στις θέσεις ηγεσίας. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Βάλια Πετούρη. Εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυναν οι Arne Schildberg, Διευθυντής FES Αθήνας, και Δημήτρης Οικονόμου, συνιδρυτής του Re-public.

Tο πρότζεκτ «Το Μέλλον της Εργασίας» αποτελεί μία πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών, διαλόγου και προώθησης προοδευτικών προτάσεων πολιτικής από ένα ευρύ φάσμα Ελλήνων και διεθνών εμπειρογνωμόνων, με στόχο τη διαχείριση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που επιφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση στον τομέα της εργασίας. Η καινοτομία του έργου έγκειται στην ολιστική προσέγγισή του, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο οικονομικούς αλλά και κοινωνικούς παράγοντες στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.