3ο Συνέδριο Women in Digital 2023: Ποινή μητρότητας και μισθολογικό gap στο STEAM

Σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία από την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το παγκόσμιο «χάσμα» μεταξύ των φύλων, η «ψαλίδα» σε διάφορους κλάδους, καθώς και στην Τεχνολογία, δεν αναμένεται να κλείσει πριν από το 2120!
Ωστόσο, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι οργανισμοί εργάζονται για να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των φύλων στην τεχνολογία, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να υποβάλουν αίτηση για τεχνολογικούς ρόλους και να εργαστούν για μια κουλτούρα στο χώρο εργασίας διαφορετική ως προς το φύλο.

Ειδική ενότητα για το θέμα της Μητρότητας στον χώρο της Τεχνολογίας έχει συμπεριλάβει το 3ο συνέδριο Women In Digital από τη Smart Press το οποίο πραγματοποιείται φέτος στο «Divani Caravel Hotel» (Βασιλέως Αλεξάνδρου, 2) την Τρίτη 7 Μαρτίου. Πρόκειται για την 4η ενότητα (13:30-14:15): Navigating the C-Suite as a Working Mother. Στην ενότητα θα μάθουμε πώς οι μητέρες περιηγούνται στο C-Suite καθώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της εργασίας και της οικογένειας καθώς και στρατηγικές επιτυχίας, διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και υπέρβασης των εμποδίων.

Η ποινή της μητρότητας

Εάν οι οργανισμοί κάνουν ό, τι μπορούν για να προσελκύσουν περισσότερες γυναίκες στην τεχνολογία, ίσως το πρόβλημα δεν είναι οι γυναίκες που δεν θέλουν να εργαστούν στην τεχνολογία, αλλά οι γυναίκες που αγωνίζονται για προαγωγές σε ανώτερες ηγετικές θέσεις στην τεχνολογία. Μόλις το 5% των ηγετικών θέσεων στην τεχνολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέχονται από γυναίκες. Όταν αναζητάμε τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άνδρες να κατέχουν ανώτερο ρόλο στην τεχνολογία, η απάντηση έρχεται από την ποινή της μητρότητας.

Τι είναι η ποινή της μητρότητας;

Η ποινή της μητρότητας είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από κοινωνιολόγους για να περιγράψει τα κοινωνικοοικονομικά μειονεκτήματα στις αποδοχές και την αντιληπτή επαγγελματική ικανότητα των εργαζόμενων μητέρων. Εξετάζοντας τη μείωση των αποδοχών για τις εργαζόμενες μητέρες, οι στατιστικές δείχνουν σταθερά ότι πρόκειται για πτώση περίπου 4-5%, και αυτό ανά παιδί. Επιπλέον, υπάρχει μια ωμή αντίθεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η απόκτηση παιδιών επηρεάζει τις προοπτικές σταδιοδρομίας των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες

Οι άνδρες που έχουν παιδιά επωφελούνται από ένα επίδομα πατρότητας και είναι πιο πιθανό να βρουν μια πιο ακριβοπληρωμένη δουλειά, ενώ οι γυναίκες φαίνεται να πρέπει σχεδόν να αποδείξουν την ικανότητά τους να εξισορροπήσουν τη δέσμευσή τους στην καριέρα και τα παιδιά τους.

Έχει επίσης βρεθεί ότι ακόμη και οι γυναίκες που δεν έχουν παιδιά αλλά είναι σε αναπαραγωγική ηλικία μπορούν να υπόκεινται στην ποινή της μητρότητας. Σε μια έκθεση της RBC πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι στους άνδρες ηλικίας 25 – 29 ετών είναι πιο πιθανό να προσφερθούν διευθυντικές θέσεις από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας. Πίσω από αυτή την ανισορροπία ευκαιριών κρύβεται ένας ριζωμένο πολιτιστικός φόβος πρόσληψης γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία.

Τι μπορεί να γίνει για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού

Το μισθολογικό gap

Μια έκθεση της adeva διαπίστωσε ότι περίπου το 56% των γυναικών στην τεχνολογία εγκαταλείπουν την καριέρα τους στο μέσο της διαδρομής και ο κύριος παράγοντας δεν είναι ότι δεν είναι ευτυχισμένες στη δουλειά τους. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και η έλλειψη ευκαιριών για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην εγκατάλειψη της σταδιοδρομίας των γυναικών στον τομέα της τεχνoλογίας.

Για να καταπολεμηθεί πραγματικά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην τεχνολογία, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μπορέσουν οι γυναίκες να προχωρήσουν σε ηγετικούς ρόλους, διότι εκεί βρίσκεται η «καρδιά» του ζητήματος του μισθολογικού χάσματος. Προς το παρόν είναι σχεδόν σαν η ποινή της μητρότητας και το μπόνους πατρότητας να εμποδίζουν την ισότητα των φύλων στις αμοιβές και την εκπροσώπηση στον κλάδο της τεχνολογίας.

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει για να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού μεταξύ γυναικών και ανδρών και παιδιών στην τεχνολογία;

Κοινή γονική άδεια

Ένας τρόπος για να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού είναι να υιοθετήσουμε την κοινή γονική άδεια και να ενθαρρύνουμε μια κουλτούρα σύμφωνα με την οποία θεωρείται ως ο κανόνας και όπου άνδρες και γυναίκες αισθάνονται άνετα να τη χρησιμοποιήσουν ως επιλογή.

Ευέλικτη εργασία για τους γονείς

Σε συνδυασμό με στατιστικά στοιχεία από την έρευνα Women in Tech, σύμφωνα με τα οποία ο #1 παράγοντας για την προσέλκυση περισσότερων γυναικών να παραμείνουν στην τεχνολογία ήταν η επιλογή για ευέλικτη εργασία, φαίνεται οριστικό ότι για την τρέχουσα και την επερχόμενη γενιά νέων γονέων, η ευέλικτη εργασία και η κοινή φροντίδα των παιδιών είναι μια λύση που ανοίγει το δρόμο για την ισότητα των φύλων.

Σε αυτό και άλλα θέματα θα επικεντρωθεί το 3ο συνέδριο Women In Digital 2023 με τίτλο “The Woman’s Digital World” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα:

  • Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της γυναικείας ηγεσίας στον κλάδο του STEAM;
  • Πώς οι γυναίκες στην τεχνολογία και στο Digital ηγούνται του διαλόγου για την κοινωνική δικαιοσύνη στις δικές τους εταιρείες;
  • Ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να αυξήσουν την ποικιλομορφία;
  • Ποια είναι μερικά από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες όταν εργάζονται στο συγκεκριμένο κλάδο;
  • Πώς μπορούν οι εταιρείες να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να προχωρήσουν στη σταδιοδρομία τους;
  • Πως μπορεί να σπάσει η γυάλινη οροφή;