ΕΛΙΖΑ: Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση, 1821-1896 – Ένα ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού

Στις 20 Μαρτίου 2023, στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, θα προβληθεί το γνωστό  ντοκιμαντέρ  «Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ, 1821-1896». Η προβολή του ντοκιμαντέρ αποτελεί ευγενική παραχώρηση της πολυβραβευμένης σκηνοθέτη και σεναριογράφου  Μαρίας Ηλιού -γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τις ταινίες μυθοπλασίας και τα ιστορικά ντοκιμαντέρ της -και της εταιρίας παραγωγής, Proteus NY Ιnc & Πρωτέας, για τους σκοπούς του Σωματείου ΕΛΙΖΑ – Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού.

Η ταινία-ντοκιμαντέρ, διάρκειας 1 ώρας και 30 λεπτών, στα Ελληνικά και Αγγλικά, διηγείται πως μια μικρή Οθωμανική πόλη μεταμορφώθηκε στη νεοκλασική Αθήνα που φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία τους  πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής.

Μέσα από άγνωστο οπτικό υλικό- σχέδια, γκραβούρες και φωτογραφίες- που ανακαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν σε τρεις ηπείρους, η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία σε μια ταινία που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2020 και στο Μέγαρο Μουσικής το 2022.

Στην ταινία συμμετέχουν ως ομιλητές οι Jim Wright (American School of Classical Studies),

Λεωνίδας Εμπειρίκος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Sir Michael Llewellyn Smith, (King’s College London), Χριστίνα Κουλούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haveford College), Νίκος Βατόπουλος («Η Καθημερινή») και η Ελένη Μπαστέα (University of New Mexico).