«ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2023»: Η μεγαλύτερη ώρα για τη Γη

Η «Ώρα της Γης 2023» είναι μόλις λίγες μέρες μακριά, καθώς το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 20:30 και για μία ώρα ακριβώς, αξιοθέατα, σημαντικά μνημεία, φορείς και επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα, αναδεικνύοντας την επιτακτική πλέον ανάγκη για προστασία του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή «Ώρα της Γης» απευθύνει ένα κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να αφήσουν για μια ώρα στην άκρη την καθημερινή ρουτίνα τους και να διαθέσουν 60 πολύτιμα λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές, αλλά ουσιαστικές δράσεις που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φύσης. Αυτή η μία ώρα που θα αφιερώσουν στη φύση εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο σηματοδοτεί τη σημαντικότερη ώρα για τον πλανήτη, αλλά και τον άνθρωπο.

Μετρώντας ήδη 16 πετυχημένα χρόνια, η «Ώρα της Γης» αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για το περιβάλλον. Φέτος ειδικά, η «Ώρα της Γης» εστιάζει στην αποκατάσταση της φύσης, στην αποκατάσταση δηλαδή υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από ανθρωπογενείς κυρίως δραστηριότητες. Η κατάσταση της υγείας του πλανήτη μας, έχει δυστυχώς φτάσει σε οριακό σημείο. Το 80% της φύσης στην Ευρώπη είναι σε άσχημη κατάσταση, ενώ παγκοσμίως ο πληθυσμός της άγριας ζωής έχει μειωθεί κατά 69% από το 1970 μέχρι σήμερα. Η κλιματική κρίση έχει πάψει να είναι σενάριο στα χαρτιά και έχει γίνει απτή καθημερινότητά με αμέτρητες και απρόβλεπτες συνέπειες.

Πολίτες σε περισσότερες από 190 χώρες θα μετατρέψουν αυτά τα 60 λεπτά σε εκατομμύρια ώρες δράσης και ευαισθητοποίησης και θα στρέψουν τους παγκόσμιους προβολείς στον διπλό κίνδυνο της απώλειας της φύσης και της κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης στη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θέσπιση ενός νέου κανονισμού αναφορικά με την αποκατάσταση της φύσης, η οποία θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής και οικολογικής κρίσης και θα μας φέρει πιο κοντά σε έναν υγιή πλανήτη.

Η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται αμέσως μετά την ιστορική συμφωνία της 15ης Διάσκεψης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15), που επετεύχθη στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Δεκέμβριο του 2022, για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα έως το 2030.

Τα επόμενα επτά χρόνια είναι επομένως κρίσιμα, για να διασφαλίσουμε ότι στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα μπορούμε να μιλάμε για έναν βιώσιμο πλανήτη, όπου έχει επιτευχθεί η αναστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας και η αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.