Ίδρυμα Vodafone: Εξελίσσει το Generation Next με εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές Ε’ κ ΣΤ’ Δημοτικού

Vodafone Foundation Stem Edu SiCo 1o Gymnasio Kerkyras / Thalia Galanopoulou

Το Πρόγραμμα Generation Next του Ιδρύματος Vodafone, με στόχο να φέρει ακόμα περισσότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα σε επαφή με την STEM εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες ,  εξελίσσει την ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα www.generationnext.vodafone.gr, με νέο εκπαιδευτικό υλικό. Το νέο εκπαιδευτικό υλικό είναι σχεδιασμένο για μαθητές των τάξεων Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και για χρήση από εκπαιδευτικούς της Α’βάθμιας εκπαίδευσης αλλά και όσους επιθυμούν να εξοικειωθούν με τα εκπαιδευτικά εργαλεία που παρουσιάζονται.

Το νέο υλικό αποτελείται από 4 θεματικές ενότητες: (α) Εισαγωγή στην STEM εκπαίδευση (β) Visual Coding με Scratch, (γ) Micro:bit και (δ) Digital Storytelling. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων, οι οποίες συνοδεύονται από αναλυτικό οδηγό για τους εκπαιδευτικούς.  Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον online κύκλο μαθημάτων πάνω στο εκπαιδευτικό υλικό, με δυνατότητα λήψης πιστοποίησης από την ομάδα του Generation Next. Ο κύκλος αποτελείται από 7 μαθήματα, τα οποία προσφέρονται σε μορφή video και μπορούν να τα παρακολουθήσουν στον δικό τους χρόνο, μέχρι και την 31η Μαΐου. Τέλος, οι 50 πρώτοι που θα λάβουν την πιστοποίηση, θα λάβουν και δωρεάν εξοπλισμό micro:bit, ούτως ώστε να πειραματιστούν περαιτέρω με τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες.

Στόχος μέσα από την νέα ενότητα του προγράμματος Generation Next   https://www.vodafonegenerationnext.gr/learn/dimotiko είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ούτως ώστε να μπορούν να εκπαιδεύσουν και να ενδυναμώσουν τους μαθητές τους αλλά και η εξοικείωση των ίδιων των μαθητών και του κοινού με την STEM εκπαίδευση ενώ σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως η συνεργασία, η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη αλλά και να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες σε ιδέες για το κοινό καλό

Η Αλεξάνδρα Παπανικολάου, υπεύθυνη του Ιδρύματος Vodafone δήλωσε σχετικά: «Οι επιστήμες STEM αποτελούν το κλειδί για τη δημιουργία ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος για τους μαθητές, κατάλληλα εφοδιασμένου με τις ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να προσαρμόζεται εύκολα στις ανάγκες της εποχής και της αγοράς εργασίας. Παρέχοντας πλέον τα κατάλληλα εργαλεία γνώσης στους δασκάλους, συμβάλλουμε ως Ίδρυμα Vodafone στην τοποθέτηση της STEM εκπαίδευσης ως αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση».

Αξίζει να αναφερθεί πως το Πρόγραμμα Generation Next του Ιδρύματος Vodafone έλαβε την επίσημη έγκριση του Υπουργείου Υγείας και Θρησκευμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του κατά το σχολικό έτος 2022-2023.  Συγκεκριμένα, υπό την έγκριση τελεί όλο το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα, ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next που υλοποιείται και τη φετινή σχολική χρονιά καθώς και τα δωρεάν εξωσχολικά εργαστήρια  STEM που υλοποιούνται σε απομακρυσμένες ή αποκεντρωμένες περιοχές της χώρας μας.

Το πρόγραμμα μετρά ήδη περισσότερους από 95.000 ωφελούμενους και 588 καινοτόμα projects μαθητών και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής.