«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB»: Ομιλία με θέμα «Περιβαλλοντική – Κλιματική Κρίση και Υγεία: Αντιμετώπιση με όρους 21ου αιώνα»

Oμιλία του Δρ. Άγι Τσουρoύ, με θέμα «Περιβαλλοντική – Κλιματική Κρίση και Υγεία: αντιμετώπιση με όρους 21ου αιώνα»  διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή. Πρόκειται για τη 2η ομιλία του νέου κύκλου δράσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» που ξεκίνησε η ΕΕΠΦ στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education – FEE. Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλή.

Ο Δρ. Άγις Τσουρός είναι διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, και Adjunct Professor, Global Health, University of Boston. Θα μιλήσει για τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική κρίση επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία –από τους άμεσους κινδύνους αύξησης της θερμοκρασίας και εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, μέχρι τις ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την εξάπλωση ασθενειών– και θα προτείνει καλές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Όπως επισημαίνει: «Η εμπειρία της πανδημίας και η απειλή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ανέδειξαν την τεράστια σημασία να επενδύουμε στην δημιουργία ανθεκτικότητας στο επίπεδο της κοινότητας και να δίνουμε προτεραιότητα στους ευάλωτους πληθυσμούς και στις ανισότητες».

Στόχος του «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» είναι να αγγίξει θέματα για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης και σύγχυση απόψεων και να δείξει ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

Στην πρώτη ομιλία που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης μίλησε για τους κλιματικούς κινδύνους και τα νέα πρότυπα σχεδιασμού κλιματικά ουδέτερων και ανθεκτικών πόλεων. Ο Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), σημειώνει πως: «Σίγουρα η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί δράση σε τρία επίπεδα, παγκόσμιο, εθνικό και ατομικό, καθένα από τα οποία έχει τη δική του βαρύτητα. Όπως συμβάλλουμε όλοι μας στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου ακόμα και με τις πιο απλές από τις καθημερινές επιλογές μας, έτσι μπορούμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης, μεταβάλλοντας τον τρόπο ζωής μας, μειώνοντας τη σπατάλη πόρων. Για να είναι όμως αποτελεσματικές οι δράσεις και στα τρία επίπεδα πρέπει παράλληλα, λειτουργώντας ως ενεργοί πολίτες, να απαιτούμε βιώσιμες πολιτικές και να πιέζουμε για την εφαρμογή τους.  Με τη σωστή πληροφόρηση και γνώση μπορούμε να συνεισφέρουμε στη λύση ενός παγκόσμιου προβλήματος, αλλά και να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Χρειάζεται όμως ενεργοποίηση όλων γιατί το χρονικό περιθώριο να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε ανεκτό επίπεδο γίνεται ολοένα και μικρότερο.»

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν άλλες δύο ομιλίες και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με ημερίδα, παρουσία εκπροσώπων της UNESCO και του FEE καθώς και διακεκριμένων στο χώρο τους προσκεκλημένων, με στόχο να προβληθεί ο καθοριστικός ρόλος της εκπαίδευσης για όλους ώστε να γίνει εφικτή η δράση, σε όλα τα επίπεδα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη  30 Μαρτίου 2023, 19:00

Θέμα: «Περιβαλλοντική – Κλιματική Κρίση και Υγεία: αντιμετώπιση με όρους 21ου αιώνα»

Ομιλητής: Δρ. Άγις Δ. Τσουρός, MD, PhD, FFPH (UK)

Διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα. Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και  Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, Adjunct Professor, Global Health, University of Boston.

Σχολιασμός: Εμμανουήλ Πικουλής, MD, PhD, D.M.C.C., FACS, FEBS

Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής Γ’ Παν/κής Χειρουργικής Κλινικής ΠΓΝ «Αττικόν», Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Adj. Professor of Surgery, USUHS, Bethesda, MD, USA, Adj. Professor in Humanitarian and Catastrophe Emergency Medicine, University of Bern, Switzerland, Διευθυντής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΠΜΣ«Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», European Jean Monnet Chair in Humanitarian medicine and response in action.

Πέμπτη  4 Μαΐου 2023, 19:00

Θέμα: «Κλιματική Κρίση: τι περιμένουμε από την επιστήμη και τους πολιτικούς»

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Συνολάκης, Καθηγητής, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. President του Κολλεγίου Αθηνών. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα. Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, 19:00

Θέμα: «Ενεργειακή μετάβαση. Θέλουμε τελικά τις ΑΠΕ; Είναι η μόνη λύση;»

Ομιλητής: Κωστής Γριμάνης, Βιολόγος με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος. Τον Απρίλιο του 2019 ανέλαβε την εκστρατεία για την Κλιματική Δικαιοσύνη του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.