Νικόλας Φουρτζής (Teleperformance): Η πολυπολιτισμικότητα είναι added value για εμάς

Στο κρίσιμο ζήτημα των ευκαιριών στην αγορά εργασίας ανθρώπων με διαφορετική καταγωγή αφιερώθηκε το πάνελ με τίτλο «Πόσο επηρεάζει η καταγωγή την πρόσληψη σε μια εταιρεία;» που συντόνισε ο Βοηθός αρχισυντάκτη της LiFO κ. Νίκος Ευσταθίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου The Upfront Initiative. Το δεύτερο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε χθες η  LiFO και η Tsomokos υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

«Η πολυπολιτισμικότητα είναι added value για εμάς. Οι άνθρωποί μας είναι το εργαλείο για ανάπτυξη, η διαφορετικότητα δεν είναι εμπόδιο. Και από την πλευρά μας παρέχουμε  τα απαραίτητα εργαλεία για εκπαίδευση για να διευκολύνουμε την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο Νικόλας Φουρτζής, Corporate Marketing, Communications & CSR Manager της Teleperformance, μίας εταιρείας με εργαζόμενους από συνολικά 110 χώρες και εθνικότητες. Όπως τόνισε, από ένα «πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όλοι έχουμε μόνο να κερδίσουμε».

Η διερμηνέας κ. Sun Manli η οποία ζει στην Ελλάδα εδώ και δύο δεκαετίες θεωρεί πως «η χώρα προάγει διαφορετικότητα και δίνει έμφαση στις δεξιότητες μακριά από καταγωγή». ΄Όπως εξήγησε, σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η έμφαση που δίνει η χώρα στον τουρισμό. Μίλησε, επίσης για τα αόρατα εμπόδια που δημιουργούν οι προκαταλήψεις για ανθρώπους ασιατικής καταγωγής, σχολιάζοντας πως ο ίδιος ο όρος είναι προβληματικός καθώς αναφέρεται σε μία ολόκληρη ήπειρο με περισσότερες από 50 χώρες.

Ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σπύρος Χαγκαμπίμανα τόνισε πως η Ελλάδα έχει επενδύσει στην εκπαίδευση πολλών ανθρώπων κυρίως αξιωματικών από Αφρική, Ευρώπη και Ασία. Μιλώντας για τη δική του πορεία από τις σπουδές του στην Αθήνα έως σήμερα που εργάζεται στο Υπουργείο και προετοιμάζεται για να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών της Β Πειραιά στις επόμενες εκλογές, τόνισε πως «Δεν είμαι εξαίρεση, είναι πολλοί εκείνοι που έχουν σπουδάσει εδώ κάποιοι έμειναν, κάποιοι γύρισαν πίσω αλλά παραμένουν ελληνομαθείς και φιλέλληνες». Σημείωσε, επίσης, πως η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ένταξη των μεταναστών και προσφύγων αναφέροντας τις εξελίξεις στις διαδικασίες που πλέον προσφέρουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας εντός 6 μηνών στους αιτούντες άσυλο ενώ ειδική αναφορά έκανε και στο νέο κώδικα μετανάστευσης που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

«Συστημικά και δομικά προβλήματα δυσχεραίνουν την ένταξη των Ρομά στην αγορά εργασίας. Οι διακρίσεις κατά των Ρομά αποτελούν ένα διαχρονικό πρόβλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Βασίλης Παντζός, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ». «Κληρονομήσαμε περιθωριοποίηση, φτώχεια και αγραμματοσύνη» τόνισε και συμπλήρωσε ότι συστημικοί παράγοντες και προκαταλήψεις συνδέουν τους Ρομά με παραβατική συμπεριφορά ενώ, παράλληλα, το χαμηλό μορφωτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο δημιουργεί επιπλέον εμπόδια για τη διεκδίκηση θέσεων εργασίας. Όπως ανέφερε το ποσοστό ανεργίας των νέων Ρομά χωρίς εκπαίδευση και των γυναικών φτάνει έως και το 80%.  Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν νόμοι και κανονισμοί και αξιοποίηση των προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων που θα ενισχύσουν την εκπαίδευση και κατάρτιση των Ελλήνων Ρομά. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να δημιουργηθούν εργασιακές ευκαιρίες.