Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Κάθε άνθρωπος, όντας μοναδικός και διαφορετικός, με ή χωρίς αναπηρία, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός μεγάλου «παζλ», που παραμένει ανολοκλήρωτο χωρίς την συμπερίληψη όλων. Το μήνυμα αυτό στέλνουν από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Όταν το παζλ συμπληρώνεται…», που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό και αποτελεί μια ευκαιρία να προσεγγίσουμε το θέμα του αυτισμού, να βγούμε για λίγο από τον εαυτό μας και να φανταστούμε τον κόσμο από μια άλλη ματιά.

Η δύναμη της συμπερίληψης θα αποκαλυφθεί μέσα από την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τη διαφορετικότητα, το οποίο θα προβληθεί κατά την έναρξη της εκδήλωσης, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, στις 10:00, στο αμφιθέατρο του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, με πρωταγωνιστές παιδιά με και χωρίς αναπηρία που συμπράττουν στην ίδια θεατρική σκηνή. Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Who is the last one- Ποιος είναι τελευταίος;» του Διεθνούς Φεστιβάλ «H αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» – RoDi του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ξετυλίγεται η ιστορία παιδιών διαγνωσμένων στη διαταραχή φάσματος του αυτισμού. Ορισμένα δεν μιλούσαν στην αρχή, μερικά είχαν προβλήματα στην επικοινωνία, τη λεπτή κινητικότητα και την κίνηση. Μέσα από τη συνεργασία και με τη βοήθεια των συντελεστών ενός οικογενειακού θεάτρου συμπερίληψης, ο θεατής βλέπει πώς τα παιδιά εξασκούνται στο θέατρο, επικοινωνούν με ευέλικτο και δημιουργικό τρόπο, κάνουν φίλους, αλλά και επιτυγχάνουν να φτάσουν σε εντυπωσιακά επίπεδα στην ανάπτυξη του ταλέντου τους στη δραματική τέχνη, το χορό και το τραγούδι.

Τα ερεθίσματα που δίνει το ντοκιμαντέρ για να αποβάλλουμε στερεότυπα, να αναθεωρήσουμε συμπεριφορές και να διδαχθούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας ατομικά και συλλογικά, θα σχολιάσουν ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί.

Στην εκδήλωση, που γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό (2 Απριλίου), θα συζητηθούν τα βήματα για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας απαλλαγμένης από διακρίσεις, οι πολύπλευρες δυσκολίες των οικογενειών με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού καθώς και οι πρακτικές  που συμβάλλουν στη συμπερίληψή τους.

Η σημασία της συμπερίληψης θα αναδειχθεί και μέσα από την έκθεση «Ζωγραφίζοντας τον αυτισμό» που θα φιλοξενείται στο φουαγιέ και αποτελεί συλλογή έργων τέχνης κυρίως μαθητών αλλά και ενηλίκων, ορισμένοι από τους οποίους είναι διαγνωσμένοι στο φάσμα του αυτισμού. Η έκθεση παρουσιάζεται με την υποστήριξη των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος» του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) – Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η ΑΝΤΗΡΙΔΑ», του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Β.Ε. «ΑΧΤΙΔΑ» και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) – Παράρτημα Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «Ελπίδα», ενώ ανάμεσα στο κοινό θα παρευρίσκονται μαθητές και εκπαιδευτικοί.