ΕΕΝΕ- Ημερίδα Upskilling-Reskilling: Αναβάθμιση δεξιοτήτων& Επανακατάρτιση,τα «κλειδιά» για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας

Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μέσω της επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων (reskilling & upskilling), αποτελεί για την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) αποφασιστικό παράγοντα για την ταχύρρυθμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Συμβάλλει αποφασιστικά στο χτίσιμο ενός δυναμικού παραγωγικού μοντέλου και μία ανθεκτική, εξωστρεφή και διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό ήταν και το κεντρικό συμπέρασμα της στοχευμένης ημερίδας που διοργάνωσε η Ε.ΕΝ.Ε. την Τρίτη 21 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της κυβέρνησης, του επιχειρηματικού κόσμου, διακεκριμένων στελεχών της αγοράς και ενός σημαντικού αριθμού νεοφυών επιχειρηματιών.

Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, επίτιμος Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, ανοίγοντας την ημερίδα, αναφέρθηκε στην «Επιχειρηματικότητα 2.0», μία συνολική πυξίδα για τη βιώσιμη και ταχύρρυθμη ανάπτυξη και απάντηση στο σχέδιο Ελλάδα 2.0. «Για να πετύχει το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 χρειαζόμαστε στην πρώτη γραμμή την Ελληνική Επιχειρηματικότητα», εξήγησε, προσθέτοντας, πως «δεν είναι δυνατόν να χτίσουμε το αύριο, βασιζόμενοι στο μοντέλο ανθρώπινου δυναμικού και την κουλτούρα του χτες. Για αυτό στην Ε.ΕΝ.Ε μιλήσαμε πρώτοι για το HR 2.0 και τα ‘Skills for Growth’, δηλαδή μία νέα προσέγγιση στο θέμα της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό, εστιάζοντας στις δεξιότητες, γνώσεις και ικανότητες που θα είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη τη δεκαετία που διανύουμε». Κλείνοντας, υπογράμμισε πως «καίριο μέρος της εξίσωσης θα αποτελέσει το upskilling-reskilling, ώστε να ξεκλειδώσουμε παραγωγικότητα και να ενδυναμώσουμε ταυτόχρονα τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τα επιχειρηματικά μας οικοσυστήματα», σημειώνοντας πως στον Όμιλο Ιατρικού, η υιοθέτηση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού είναι το παρόν και το μέλλον, πυλώνας στον οποίο επενδύει αδιάλειπτα.

 

Ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε Κρίστιαν Χατζημηνάς, ο Γενικός Διευθυντής της Ε.ΕΝ.Ε Παύλος Ευθυμίου και ο Επικεφαλής της Task Force της Ε.ΕΝ.Ε για το Ανθρώπινο Δυναμικό Θεόφιλος Βασιλειάδης, ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας τις θέσεις και τις προτάσεις της Ένωσης στο θέμα του Upskilling-Reskilling, εστιάζοντας στην κρισιμότητα η επανακατάρτιση να συνδέεται με την αγορά. Με τις επιχειρήσεις, δηλαδή, στην πρώτη γραμμή, να συμβάλλουν στην υλοποίηση των έργων, με αυστηρή πιστοποίηση των δεξιοτήτων -με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες- για τις οποίες η Ε.ΕΝ.Ε εισηγείται την θέσπιση ενός «πιστοποιητικού ψηφιακών δεξιοτήτων», και ένα έξυπνο κίνητρο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επενδύουν τους πόρους και το χρόνο αντίστοιχα για την αναβάθμιση δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε. και Πρόεδρος του ΕFA GROUP υπογράμμισε πως: «Το upskilling-reskilling αποτελεί σήμερα σημαία της Ε.ΕΝ.Ε και μείζον εθνικό στοίχημα. Δεν θα το πετύχουμε με top-down προγράμματα επιδοτήσεων όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά με κίνητρα που θα ξεκινούν από “κάτω προς τα πάνω’’. Απαιτείται μια γενναία παρέμβαση για να σπάσει ο φαύλος κύκλος που αναγκάζει τις νέες γενιές να δουλεύουν περισσότερο, για να συντηρούν τις συντάξεις των παλαιότερων. Η πρότασή μας είναι απλή  και αποσκοπεί στη ραγδαία αύξηση  παραγωγικότητας της νεότερης κυρίως γενιάς: αφορά σε μια στοχευμένη μείωση του μη-μισθολογικού κόστους που θα επιμερίζεται 50-50 σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Δηλαδή τις εταιρείες που θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση για την επανεκπαίδευση του προσωπικού, και τους εργαζομένους που θα διαθέτουν τον χρόνο τους. Όσοι εκπαιδεύονται, θα λαμβάνουν ένα ‘πιστοποιητικό ψηφιακών δεξιοτήτων’ και το κράτος θα κινητροδοτεί τη διαδικασία μειώνοντας το μη-μισθολογικό κόστος. Είναι ίσως η σημαντικότερη επένδυση των επόμενων χρόνων και προτείνουμε να βρεθεί άμεσα ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, αξιοποιώντας τα μεγάλα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση. Η ως άνω πρόταση θα τονώσει και την επαναβιομηχανοποίηση μέσω της ψηφιοποίησης και της εξοικείωσης του προσωπικού με τις νέες τεχνολογίες, και θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις να σταθούν καλύτερα στον διεθνή ανταγωνισμό για ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Τέλος, αυτή η πρόταση αυξάνει το καθαρό εισόδημα των νέων  και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μείζονος δημογραφικού προβλήματος  της χώρας. Οι επενδύσεις στην πιο σημαντική μας περιουσία, «το ανθρώπινο δυναμικό», αυτές πρέπει να έχουν προτεραιότητα από άλλες επενδύσεις».

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην ομιλία της αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της καλλιέργειας δεξιοτήτων, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές και τομές που έχουν προωθηθεί, και ευχαρίστησε την Ε.ΕΝ.Ε για τη συμβολή της στον καίριο αυτό εθνικό διάλογο.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε πως 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα συμμετάσχουν τα επόμενα χρόνια σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως «ακούει» και εξετάζει θετικά την πρόταση της Ε.ΕΝ.Ε για σύνδεση της μείωσης του μη-μισθολογικού κόστους με το reskilling-upskilling, και πως «κλειδί» θα αποτελέσει η εύρεση της φόρμουλας για την κάλυψη του δημοσιονομικού κόστους της πρότασης.

Την αναγκαιότητα εκπαίδευσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού με στοχευμένα προγράμματα δεξιοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να χειριστούν τις επερχόμενες τεχνολογικές αλλαγές , τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος επίσης έχει λάβει και αξιολογεί θετικά την πρόταση της Ένωσης για τις πιστοποιημένες ψηφιακές δεξιότητες.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη στάθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική εκπαίδευση, στις μεγάλες ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων στον κλάδο, αλλά και τη μεγάλη ευκαιρία να καλυφθούν, στο έργο των σχολών, ενώ, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Ε.ΕΝ.Ε στην «Οικονομία της Φιλοξενίας» και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, καθώς και, ευρύτερα, τις θέσεις της Ένωσης στο Upskilling-Reskilling.

Στις θεματικές συζητήσεις, έγινε διεξοδική αναφορά στην έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων σε μία σειρά από τομείς και κλάδους – θεμελιώδης πρόκληση για την ανάπτυξη της οικονομίας. Διασκεδάζοντας την αγωνία ορισμένων επιχειρηματιών μήπως εκπαιδεύοντας τους εργαζομένους τους, αυτοί μετά φύγουν και τους χάσουν, ο κ. Θεόφιλος Βασιλειάδης ανέφερε πως το σωστό ερώτημα μάλλον είναι «και τι κάνεις άμα δεν τον εκπαιδεύσεις και σου μείνει;». Ενώ, ο υπεύθυνος της Task Force της Ε.ΕΝ.Ε για τη Βιομηχανία 4.0., Ευάγγελος Γκιζελής, επεσήμανε πως δεδομένου του εντεινόμενου Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου ανταγωνισμού για ταλέντα, πρέπει και να το προσελκύσουμε σαν «σκάουτερς ποδοσφαιρικής ομάδας» και να το καλλιεργούμε μέσα στις επιχειρήσεις μας, σαν «ακαδημίες» ταλέντου.

Κοινή διαπίστωση των ομιλητών αποτέλεσε πως στο πλαίσιο ενός περιβάλλοντος που μετασχηματίζεται από τις νέες τεχνολογίες, απαιτείται να δοθούν άμεσα και αποφασιστικά στους εργαζομένους οι ευκαιρίες για την αναβάθμιση των soft skills τους και των ψηφιακών τους γνώσεων, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα στην παραγωγική διαδικασία και στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου επιχειρηματικού μοντέλου.