EU-OSHA,βραβεία Καλής Πρακτικής

Δέκα ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τιμήθηκαν για την καινοτόμο συνεισφορά τους στον τομέα της πρόληψης κινδύνων στον χώρο εργασίας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) διοργάνωσε για 11η χρονιά τα Βραβεία Καλής Πρακτικής για τα οποία συναγωνίστηκαν μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις, κάθε μεγέθους, από 29 κράτη εντός και εκτός της ΕΕ. Φέτος ο EU-OSHA βράβευσε τα βέλτιστα παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων στον τομέα της πρόληψης κινδύνων.

Ο EU-OSHA ανακοίνωσε τους δέκα νικητές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνεδρίου “Ασφάλεια και υγεία στις μικρές επιχειρήσεις και στους χώρους εργασίας: η πρόκληση και η ευκαιρία”, που διοργανώθηκε στο Δουβλίνο από την ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις μια ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (28 Απριλίου). Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της τρέχουσας εκστρατείας για ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας με τίτλο “Πρόληψη των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων” ο EU-OSHA βράβευσε για πρώτη φορά διευθυντικά στελέχη και εργαζομένους μαζί.

Τα οφέλη των ορθών πολιτικών για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια συνεχίζουν να μη γίνονται πάντα αντιληπτά σε επίπεδο μεμονωμένων επιχειρήσεων στην Ευρώπη, και μάλιστα σε επίπεδο πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων“, υπογράμμισε η Dr Christa Sedlatschek, Διευθύντρια του EU-OSHA. “Ο διαγωνισμός αυτός αποδεικνύει ότι ακόμη και μια επιχείρηση με μόλις επτά εργαζομένους μπορεί να παράγει καινοτόμες λύσεις πρόληψης, όπως στην περίπτωση των νικητών από την Ισπανία“, πρόσθεσε.

Θα θέλαμε να δείξουμε ότι οι ιδέες και τα σχέδια που προτείνονται από τους νικητές των Βραβείων Καλής Πρακτικής μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορους κλάδους δραστηριοτήτων, σε διάφορα κράτη μέλη, αλλά και σε επιχειρήσεις διαφορετικού τύπου και μεγέθους“, υπογράμμισε ο Dr László Andor, Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης. “Επωφελούμενοι από καινοτόμες ιδέες και καλές πρακτικές στην Ευρώπη μας βοηθάει στην προσπάθειά μας να αναπτύξουμε περισσότερο τις μελλοντικές πολιτικές υγείας και ασφάλειας”.

Οι φετινοί διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επιδείξουν ισχυρές ηγετικές ικανότητες στον τομέα της διοίκησης και ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν προέρχονται από ευρύ φάσμα επαγγελματικών κλάδων, για παράδειγμα, της υγειονομικής περίθαλψης, του λιανικού εμπορίου και της γεωργίας. Η τελετή απονομής αποτέλεσε για τους νικητές μια ευκαιρία να μοιραστούν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν, όπως στην περίπτωση της μείωσης των ατυχημάτων σε μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων στην Τουρκία, της βελτίωσης της ευεξίας του προσωπικού σε μια επιχείρηση τεχνολογίας στη Φινλανδία ή στην περίπτωση που ιρλανδοί εργαζόμενοι σε γαλακτοβιομηχανία προσδιόρισαν και αντιμετώπισαν τους κινδύνους στον κλάδο τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο EU-OSHA απένειμε επίσης διακρίσεις σε άλλες δέκα επιχειρήσεις. Στο νέο εγχειρίδιο που εκδόθηκε σήμερα παρουσιάζονται οι πρωτοβουλίες καλών πρακτικών που οι επιχειρήσεις αυτές υλοποίησαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ