Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Η δεύτερη Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ (η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2007) λαμβάνει χώρα από τις 6-12 Μαΐου 2013. Στις 6 και 7 Μαΐου, 30 Πρόσκοποι και οι ενήλικες βαθμοφόροι από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων δύο από την Ελλάδα, συναντήθηκαν για μια σειρά εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ύστερα από πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και των Ιρλανδών Προσκόπων. Οι εκδηλώσεις υποστηρίχθηκαν και φιλοξενήθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE). Τα Ηνωμένα Έθνη προωθούν τη δεκαετία 2011-2020 ως «Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια» και στο πλαίσιο αυτό, οι πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατά της πρώτης αιτίας θανάτου για τους νέους, τα τροχαία συμβάντα.

Τις συναντήσεις άνοιξε η κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και αφού καλοσώρισε τους παριστάμενους, τόνισε μεταξύ αλλων: «Κάθε χρόνο 1,24 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ή τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία. Εκτός από τον προσωπικό πόνο των οικείων και την ανυπολόγιστη ανθρώπινη δυστυχία, τα τροχαία συμβάντα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, ενώ το οικονομικό τους κόστος υπολογίζεται στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία συμβαίνουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τροχαία έχουν καταστεί η κύρια αιτία θανάτου για νέους ηλικίας 15-29 ετών και κατά συνέπεια είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου και για τους Προσκόπους σε όλο τον κόσμο».

Το εργαστήριο με θέμα «Προσκοπισμός για την Παγκόσμια Οδική Ασφάλεια», πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου και συμμετείχαν πρόσκοποι και ενήλικες βαθμοφόροι. Το πρωί, οι συμμετέχοντες πρόσκοποι έμαθαν για τις δραστηριότητες οδικής ασφάλειας UNECE και νομικών μέσων. Στην απογευματινή συνεδρίαση, οι πρόσκοποι συμμετείχαν σε διαδραστική διάλεξη από τον καθηγητή Claes Tingvall, Διευθυντή της Οδικής Ασφάλειας για τη Σουηδική Υπηρεσία Εθνικών Οδών, ο οποίος θεωρείται αυθεντία σε θέματα οδικής ασφάλειας. Ο κ. Tingvall κάλεσε τους παριστάμενους να εξετάσουν τα μέρη της Σύμβασης του 1968 για την οδική κυκλοφορία του ΟΗΕ που αφορά στους πεζούς και με ποιους τρόπους θα μπορούσε η σύμβαση να ενημερωθεί σε σύγχρονο πλαίσιο, με έμφαση στους νέους και νεαρούς ενήλικες για να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα. Τα αποτελέσματα των συζητήσεων σε ομάδες καθώς και προτάσεις που προέρχονται από τους προσκόπους θα διευρυνθούν περαιτέρω με τις προτάσεις από άλλους προσκόπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκόσμιου Προσκοπικό ΜΟΟΤ στον Καναδά (Αύγουστος 2013) με συντονισμό από το Ι.Ο.ΑΣ., ενώ το ίδιο το Ινστιτούτο, πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις αυτές σε Αρχηγούς Κρατών το Σεπτέμβριο του 2013, σε Συνέδριο στον ΟΗΕ.

Ο Καθ. Tingvall εντυπωσιάστηκε από την εμπλοκή των προσκόπων για το θέμα και είπε: «Έχω ακούσει πολλές μεγάλες ιδέες (σήμερα). Αυτή είναι η πρώτη φορά στη δουλειά μου που έχω δει τόσους πολλούς νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την Οδική Ασφάλεια και λαμβάνουν μέρος σε συζητήσεις σε τόσο σημαντικό επίπεδο». Στο κλείσιμο, οι παρόντες αξιωματούχοι της UNECE επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εργαστούν με τον Παγκόσμιο Προσκοπισμό. Μιλώντας για την περίσταση, ο Jim Sharp, Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου είπε «Ακούγοντας όλα όσα ειπώθηκαν σήμερα, είμαι πεπεισμένος περισσότερο από ποτέ ότι η οδική ασφάλεια είναι βασικότατο κομμάτι του «ασφαλούς περιβάλλοντος» που παρέχεται στα παιδιά στον Προσκοπισμό και ταιριάζει στην πολιτική μας που ονομάζεται “Safe From Harm”. Έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό, συμβάλλοντας για καλό σκοπό μέσω της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και τη συμβολή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπως αυτή, που ξεκίνησε σήμερα». Aντιπροσωπεία προσκόπων έχει προσκληθεί να παραστεί στην 66η σύνοδο της WP1 που έχει προγραμματιστεί για τις 23 -25 Σεπτεμβρίου του 2013 και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των αποφάσεών τους από το εργαστήριο.

Την εκδήλωση επισκέφθηκε επίσης ο Scott Teare, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης – WOSM. Βασικός συντελεστής της προσπάθειας η κ. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Η κ. Μυλωνά, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της στην υπόθεση της Οδικής Ασφάλειας, αφότου έχασε τον, 22 ετών γιο της Πάνο, σε ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα που δεν ήταν υπαίτιος. Με την ευκαιρία, είπε, «Ο Προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη οργάνωση νεολαίας στον κόσμο, με ιστορία 106 ετών, και συνεχώς αυξάνεται – με τεράστια δύναμική για την αλλαγή της κοινωνίας – την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την ανθρώπινη συμπεριφορά για το καλό του κοινωνικού συνόλου και της ηγεσίας. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή ο Προσκοπισμός να πάρει ισχυρή θέση για να βοηθήσει στα θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια». Κλείνοντας την εκδήλωση η κ. Eva Molnar, Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών WP1, εξέφρασε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της UNECE για το φιλόδοξο πρόγραμμα των προσκόπων που αφορά στην Οδική Ασφάλεια.

Με αφορμή τη συνάντηση στο Palais des Nations του ΟΗΕ στη Γενεύη, μεταφέρθηκε από την Αθήνα ειδικά για το σκοπό αυτό, μέρος του εξοπλισμού βιωματικής εκπαίδευσης του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα AVENUE for Traffic Safety, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δουν και να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό, να κατανοήσουν εμπειρικά τη σημαντικότητα της πρόληψης. Το χώρο της εκπαίδευσης πλαισίωναν αφίσες του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» που έχουν δημιουργηθεί από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και της Σχολής ΒΑΚΑΛΟ.

Τα τελευταία χρόνια το ΙΟΑΣ και οι πρόσκοποι έχουν αναπτύξει στενή συνεργασία. Ενδεικτικά αναφέρονται:

-Η παρουσία ΙΟΑΣ στο πανελλήνιο Τζάμπορη (κατασκήνωση προσκόπων) στα Καμένα Βούρλα το Καλοκαίρι του 2010
-Η παρουσία ΙΟΑΣ στο 22ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree στη Σουηδία, με συμμετοχή 40.000 παιδιών και νέων από όλο το κόσμο, το Καλοκαίρι του 2011 καθώς και την ειδική εκδήλωση «‘Ενώνουμε τα χέρια για την οδική ασφάλεια» και παρουσίαση τραγουδιού στα Αγγλικά γραμμένο για την περίσταση.
-Πρόσκοποι έφτιαξαν διαφημιστικά σποτ με σχετικό θέμα και τα καλύτερα βραβεύτηκαν από το Ι.Ο.ΑΣ.
-Η υπογραφή της “Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας” τον Μάρτιο του 2011
-Συμμετοχή προσκόπων στο πρόγραμμα “Νύχτες Χωρίς Ατυχήματα” για ενημέρωση και φιλικό αλκοτεστ σε παρέες που διασκεδάζουν νύχτα
-Παρουσίαση σχετικών θεμάτων από συνεργάτες του ΙΟΑΣ σε εκπαιδεύσεις των Προσκόπων
-Παρουσία των προσκόπων σε καμπάνιες του ΙΟΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ