ΚΕΔΙΒΙΜ του ΟΠΑ & PwC Ελλάδας: Πιστοποιητικά ESG

Με τη συμμετοχή 90 στελεχών ολοκληρώθηκαν επιτυχώς το πρώτο εξάμηνο του έτους οι κύκλοι μαθημάτων του UN SDSN ESG Certificate, του καινοτόμου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την PwC Ελλάδας, της κορυφαίας σε θέματα ESG εταιρείας συμβούλων στη χώρα. Το μάθημα τελεί υπό την αιγίδα του Δικτύου Λύσεων για την Βιώσιμη ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN), ενός παγκόσμιου δικτύου 1.800 Πανεπιστημίων που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη επιστημονικών λύσεων για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ και των Στόχων Βιώσιμης ανάπτυξης.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση επαγγελματιών σε θέματα ESG και SDG, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, προσεγγίζοντας με ολιστικό τρόπο το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης και της σημασίας του για το περιβάλλον, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Συγκεκριμένα, τα στελέχη, μέσα από τα μαθήματα, έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν πλήρως τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) και να διδαχθούν αποτελεσματικές πρακτικές ενσωμάτωσης των Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτηρίων (ESG) στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Έτσι, δημιουργείται μια διευρυμένη δεξαμενή επαγγελματιών που θα θέσουν τις βάσεις για μια σταθερή, μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς μέσα από τη σύνδεση της επιστημονικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την επιχειρηματική πρακτική και τεχνογνωσία της PwC και την επιστημονική εξειδίκευση του Sustainable Development Solutions Network (SDSN), του μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου Πανεπιστημίων σχετικά με Λύσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΓΓ. του ΟΗΕ.

Πιστοποιητικό κατάρτισης σε θέματα ESG

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 36 ωρών σε διάστημα 6 εβδομάδων (7 μονάδες ECTS) που απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων, εργαζόμενους στα πρώτα βήματα της καριέρας τους αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις για τα κριτήρια ESG και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG).

Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει και το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικοοικονομικής & Περιβαλλοντικής Αειφορίας (ReSEES) του ΟΠΑ, ακολουθεί δια ζώσης μοντέλο διδασκαλίας, ενώ οι διαλέξεις διεξάγονται σε διαδραστικό πλαίσιο με την ανάλυση σύγχρονων case studies. Στο πλαίσιο αυτού καλύπτονται θεματικές όπως Βιώσιμη Ανάπτυξη , Κλιματική Αλλαγή και Βιοποικιλότητα από διακεκριμένα στελέχη της PwC Ελλάδας, καθηγητές, ερευνητές και επαγγελματίες της αγοράς, καθώς και από τη διεθνώς αναγνωρισμένη καθηγήτρια και οικονομολόγο, Φοίβη Κουντούρη. Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε κύκλου παρακολούθησης παρέχεται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό κατάρτισης σε θέματα ESG και βιώσιμης ανάπτυξης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι για τους επόμενους κύκλους του προγράμματος UN SDSN ESG Certificate μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.