Όραμά μας ένα βιώσιμο μέλλον

Λίγες ημέρες πριν το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute) βραβεύσει και φέτος, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, τις πιο κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες εταιρείες για το 2012, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR INDEX, η Βlanca Grey, Senior Manager, CR Index, Marketplace Sustainability Team -που είναι υπεύθυνη από την πλευρά του Βusiness In The Community (BITC) για το CR INDEX στην Ελλάδα- μιλάει στο CSRnews.gr. Η κ. Grey, η οποία θα είναι παρούσα και στην εκδήλωση απονομής τη Δευτέρα 20 Μαΐου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, αναφέρεται στο όραμα και τη λειτουργία του BITC, τα οφέλη που μπορεί να έχει για τις επιχειρήσεις η συμμετοχή στον CR INDEX, αλλά και την Εταιρική Υπευθυνότητα στη χώρα μας.

Mπορείτε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά το Business in the Community (ΒΙTC); Ποιο είναι το όραμά του και ποιες υπηρεσίες προσφέρει;

Αποτελούμε έναν business-led Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, ο οποίος εστιάζει στην προώθηση υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών. Έχουμε μια αυξανόμενη βάση μελών που ξεπερνάει τις 850 επιχειρήσεις και περισσότερες από 10.700 εταιρείες συμμετέχουν στα προγράμματά μας διεθνώς. Οι εταιρείες – μέλη μας βοηθούν να αλλάξουν οι κοινότητες αντιμετωπίζοντας βασικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Μάλιστα, μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία αλλάζουν και οι ίδιες.

Το όραμά μας είναι κάθε επιχείρηση να δρα υπεύθυνα και με αυτό τον τρόπο να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Τα προγράμματα και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν:
-Βραβεία και αναγνώριση που συνδράμουν στην ανάπτυξη υπεύθυνων επιχειρήσεων.
-Εργαλεία Benchmarking και management τα οποία βοηθούν τις εταιρείες να ενσωματώσουν υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές στις στρατηγικές τους.
-Κατά παραγγελία συμβουλευτικές υπηρεσίες.
-Δικτύωση και συνεργάτες.
– Δυνατότητες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Από το 2008 συνεργάζεστε με το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute) παρουσιάζοντας τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR INDEX στην Ελλάδα. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει μέσα σε αυτά τα χρόνια; Δείχνουν πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ζητήματα και πρακτικές ΕΚΕ οι ελληνικές επιχειρήσεις; Τι δείχνουν τα αποτελέσματα;    

Σε συνέχεια διαφόρων διεθνών διαβουλεύσεων, η ομάδα του BITC, που είναι υπεύθυνη για το CR Index, με χαρά ανακοίνωσε το 2008 την απόφασή της να επιλέξει το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης για να αναλάβει την αποκλειστική εκπροσώπηση του CR Index στην Ελλάδα.

Η σημερινή οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα οδηγεί σε μια συγκεκριμένη σταθεροποίηση όσον αφορά τις συμμετοχές, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν αυξανόμενες προκλήσεις με μειούμενους πόρους. Μολαταύτα, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν αρχές ΕΚΕ στη στρατηγική και λειτουργία τους για να ανταποκριθούν επιτυχώς στις διαφοροποιημένες προσδοκίες των πελατών τους, παραμένει υψηλό.  Αυτό δείχνει το θετικό έργο και την επιρροή που είχε το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης όσον αφορά την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων στο πεδίο της μέτρησης και της διαχείρισης του κοινωνικού και περιβαλλοντικού τους αντίκτυπου.

Τα αποτελέσματα του CR Index στην Ελλάδα δείχνουν πως οι εταιρείες που συμμετέχουν συνεχώς στον Δείκτη τα τελευταία χρόνια βελτιώνουν σταθερά την κατάταξή τους. Ευχόμαστε να δούμε σύντομα και στην Ελλάδα επιχειρήσεις να βραβεύονται στη νέα κατηγορία Platinum Big Tick level, που παρουσιάστηκε το 2012 στο CR INDEX για να αντικατοπτρίσει τη διαρκή βελτίωση των μεθοδολογιών και των τάσεων στο χώρο της ΕΚΕ.

Αυτό που παρατηρούμε είναι μια καλύτερη ενσωμάτωση της λογικής ΕΚΕ στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης.  Καθώς οι ad hoc ενέργειες χάνουν έδαφος, η συνολική μακροπρόθεσμη στρατηγική αποκτά το προβάδισμα. Είμαστε σίγουροι πως το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης έχει τοποθετηθεί πολύ καλά ούτως ώστε να εκπαιδεύσει περαιτέρω τις ελληνικές επιχειρήσεις να αφήσουν την ΕΚΕ να διεισδύσει στις στρατηγικές και την εταιρική κουλτούρα τους.

Ποιος θα λέγατε πως είναι ο στόχος του CR INDEX; Πώς μπορεί να ωφελήσει τις επιχειρήσεις;

Σκοπός του CR INDEX είναι να:
-βοηθήσει τις εταιρείες να αναγνωρίσουν κενά για βελτίωση και ενίσχυση των καλών πρακτικών
-καταγράψει την πρόοδο μέσα στον χρόνο και να συμβάλλει στη διαρκή βελτίωση
-λειτουργήσει σαν  benchmark όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις κυρίαρχες πρακτικές
-εμπλέξει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να ευαισθητοποιήσει το εσωτερικό κοινό.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα, ο CR INDEX προσφέρει στις επιχειρήσεις ένα εργαλείο management, που τους βοηθάει να αναγνωρίσουν κενά όσον αφορά τις δυνατότητες και τους κινδύνους που σχετίζονται με τη δραστηριοποίησή τους στο κομμάτι της ΕΚΕ. Επίσης, βοηθάει τις επιχειρήσεις να μετρούν την πρόοδό τους, ενισχύει τις καλές πρακτικές και συμβάλλει στη διαρκή βελτίωση των φιλοδοξιών για την Εταιρική Υπευθυνότητα. Ο CR INDEX είναι ένας δυναμικός τρόπος εμπλοκής του Δ.Σ. αλλά και γενικότερα ευαισθητοποίησης για την ΕΚΕ στο εσωτερικό των επιχειρήσεων. Αποτελεί ένα δοκιμασμένο και ελεγμένο πλαίσιο για τη διαχείριση κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Επίσης, προσφέρει στις επιχειρήσεις ένα benchmark σε σχέση με άλλους παίκτες του τομέα τους, αλλά και με τις κυρίαρχες πρακτικές. Ακόμη, αποτελεί μια αναγνώριση δέσμευσης και απόδοσης, που προέρχεται από έναν ανεξάρτητο τρίτο φορέα. Παρέχει στις επιχειρήσεις case studies και έρευνες, αναλύοντας κορυφαίες εταιρείες και παρουσιάζοντας αναδυόμενες τάσεις και ζητήματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ