Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή ανασφάλεια

    Με ανανεωμένο περιεχόμενο βρίσκεται ξανά στον αέρα ο μοναδικός στην Ελλάδα πλήρης οδηγός για την αντισύλληψη www.your-life.gr.

    Η ιστοσελίδα αποτελεί το επίκεντρο της ενημερωτικής εκστρατείας «Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια», που τελεί υπό την αιγίδα της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, υπό τον καθηγητή κ. Αριστείδη Αντσακλή.
    Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει για τις επιλογές που η αντισύλληψη παρέχει σήμερα στις γυναίκες που θέλουν να ελέγχουν τη ζωή και το σώμα τους, προλαμβάνοντας μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η ανάγκη για την ενημέρωση προκύπτει από τα υψηλά ποσοστά εκτρώσεων, σεξουαλικών νοσημάτων και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που παρατηρούνται στους νέους.
    Η Μαίρη Συνατσάκη συνεργάζεται με την εκστρατεία και μεταφέρει τα μηνύματα για την ανάγκη και τους τρόπους ενημέρωσης των νέων γυναικών με στόχο την ευαισθητοποίησή τους, ώστε να λάβουν τη σωστή ενημέρωση για μια υγιή και ασφαλή σεξουαλική ζωή.
    Το www.your-life.gr αποτελεί έναν πλήρη οδηγό αντισύλληψης για τη σύγχρονη γυναίκα που ξεκινάει τη σεξουαλική της δραστηριότητα, με πληροφορίες για όλα τα είδη αντισύλληψης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, με στόχο την αποφυγή των ΣΜΝ και το ασφαλές σεξ. Είναι το πρώτο site που δημιουργείται στην Ελλάδα με ανάλογο περιεχόμενο σε απλή γλώσσα αλλά με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, δοσμένες από τους γυναικολόγους του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού, που απευθύνεται με αμεσότητα και χωρίς ταμπού στις έφηβες και τις νέες γυναίκες. Ταυτόχρονα παρέχει και το μοναδικό πλεονέκτημα να δίνει απαντήσεις σε οποιεσδήποτε απορίες των γυναικών, σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία, συμπληρώνοντας απλώς την ειδική φόρμα που υπάρχει στο site προκειμένου να λάβει απάντηση από τους συνεργαζόμενους γυναικολόγους μέσα σε 48 ώρες. Τέλος, εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται και προς τους γονείς και εκπαιδευτικούς, για να βοηθηθούν στο έργο της συνομιλίας και ενημέρωσης των παιδιών ή των μαθητών τους.

    Η Μαίρη Συνατσάκη δήλωσε: «Εδώ και έναν χρόνο η προσπάθειά μας για την ενημέρωση των νέων κοριτσιών για το θέμα της προστασίας της σεξουαλικής τους υγείας βρίσκει τον στόχο της. Χιλιάδες κορίτσια εκτέθηκαν ήδη στα μηνύματά μας και ελπίζουμε πως κάναμε το πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε ώστε κάθε γυναίκα να πάρει τον έλεγχο του σώματός της και της ζωής της στα χέρια της. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τη μέρα που τα νούμερα των εκτρώσεων θα μικρύνουν και στην Ελλάδα».

    Αντισύλληψη- εκτρώσεις και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

    Σύμφωνα με την στοιχεία πρόσφατης έρευνας , στην οποία συμμετείχαν 14.500 νέοι ηλικίας 15-24 ετών από 29 χώρες από όλον τον κόσμο, ανησυχητικό είναι το ποσοστό των σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις στην Ευρώπη, όπου το 2012 παρατηρήθηκε αύξηση 110% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Εξίσου ανησυχητικά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των νέων που δηλώνουν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με καινούριους συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια μέθοδο αντισύλληψης. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτουν πως από τις 208 εκατομμύρια κυήσεις ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μεγαλύτερο του 41% είναι ανεπιθύμητες αλλά και για την Ελλάδα, όπου 12% των γυναικών έχουν κάνει έκτρωση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Ταυτόχρονα, το ποσοστό ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στους εφήβους παγκοσμίως είναι υψηλό, αφού κάθε χρόνο περίπου 13 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών μένουν έγκυες, ενώ παρατηρείται αύξηση των μολύνσεων από ΣΜΝ σε εφήβους.

    Ο καθηγητής κ. Αριστείδης Αντσακλής, διευθυντής της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει πως «το 80% των γυναικών με ενεργή σεξουαλική ζωή που δεν παίρνουν αντισύλληψη μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Μία στις πέντε γυναίκες καταφεύγουν στην έκτρωση, με ολέθριες συνέπειες τόσο για την αναπαραγωγική τους υγεία, όσο και για τη ζωή τους συνολικά. Η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω σ’ αυτόν τον τομέα σε σχέση με την Ευρώπη, όπου οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το ‘χάπι’ φθάνουν το 22% -23%, ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 4%,» δήλωσε ο καθηγητής.

    «Για τους λόγους αυτούς η εκστρατεία ενημέρωσης για την αντισύλληψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Στην ιστοσελίδα www.your-life.gr μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, πολύ κατανοητά δοσμένες. Και το σημαντικότερο είναι πως μπορούν να  μας γράψουν τις ερωτήσεις τους και να λάβουν άμεσα μια απάντηση που θα τις κατατοπίσει ως προς το θέμα που τις απασχολεί».

    Σχετικά με το Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού

    Στο Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, που τελεί υπό την ευθύνη του επίκουρου καθηγητή κ. Πέτρου Δρακάκη και τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Αριστείδη Αντσακλή,  λειτουργεί συμβουλευτική γραμμή στο 2103381776, που την απαντούν έμπειροι γυναικολόγοι και εξειδικευμένο προσωπικό. Επισκέψεις στο Κέντρο πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 07:00 έως τις 15:00μ.μ.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ