TÜV HELLAS: Επαλήθευση Έκθεσης CO2 στο Βουκουρέστι

Την πρώτη Επαλήθευση της Ετήσιας Έκθεσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (Ανθρακικού Αποτυπώματος – CO2 – Footprint Verifikation) στο Αεροδρόμιο “Henri Coanda” του Βουκουρεστίου ανέλαβε ο Οργανισμός Επιθεώρησης – Πιστοποίησης ΤÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD GROUP.

Η επαλήθευση από την ΤÜV HELLAS πραγματοποιήθηκε με βάση το Πρότυπο ISO 14064:3 και αφορά στις εκπομπές CO2 που προέρχονται από τις κάτωθι πηγές:

1.    Από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κτιρίων και των δραστηριοτήτων του αεροδρόμιου
2.    Από την καύση καυσίμων σε σταθερές (π.χ. λέβητες, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) ή κινητές μονάδες (π.χ. οχήματα της εταιρείας του αεροδρομίου), ως εξής:
•    Φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης στου λέβητες ζεστού νερού,
•    Πετρέλαιο, βενζίνη & υγραέριο στα οχήματα της εταιρείας του αεροδρομίου,
•    Πετρέλαιο κίνησης στα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη.

Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Βουκουρεστίου Henri Coanda συμμετέχει μαζί με άλλα 68 ευρωπαϊκά αεροδρόμια στο Airport Carbon Accreditation Scheme (ACAS) του Airports Council International Europe (ACI-EUROPE), το οποίο αποτελεί την απάντηση της Βιομηχανίας Λειτουργίας των Αεροδρομίων στην Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με το σχήμα αυτό αποτιμάται και αναγνωρίζεται η προσπάθεια για διαχείριση και μείωση των εκπομπών CO2 από τις δραστηριότητες των αεροδρομίων. Η επίδοση στη διαχείριση και μείωση των εκπομπών CO2 αξιολογείται με την εφαρμογή των ακόλουθων τεσσάρων (4 επιπέδων ολοκλήρωσης του σχήματος:

Mapping: Μέτρηση και επαλήθευση του ίχνους CO2 (Foot print) του αεροδρομίου σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14064
Reduction: Διαχείριση των επαληθευμένων εκπομπών CO2 και προοδευτική μείωση μέχρι ενός τεθέντος ποσοστού
Optimisation: Συμμετοχή και τρίτων μερών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αεροδρομίου, όπως αεροπορικές εταιρείες,, υπηρεσίες παροχής catering, μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιωτικά αυτοκίνητα
Neutrality: Λειτουργία του αεροδρομίου, πρακτικά, χωρίς εκπομπές CO2, μέσω εφαρμογής διεθνώς αναγνωρισμένων εργαλείων όπως CER (Certified Emissions Reduction), ERUs (Emissions Reduction Units)

Η Επαλήθευση στον Διεθνή Αερολιμένα Βουκουρεστίου „Henri Coanda“ αφορούσε την εφαρμογή του Επιπέδου 1 (mapping) του ACAS για το έτος 2012.

Η TÜV HELLAS με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου συνεχίζει τη συμβολή της στην αποτροπή της Παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών επαλήθευσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (Ανθρακικού Αποτυπώματος – CO2 – Footprint Verifikation) στην προαναφερθείσα Βιομηχανία Λειτουργίας των Αεροδρομίων που ξεκίνησε με την επαλήθευση του Ανθρακικού Αποτυπώματος – CO2 του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” για τα έτη 2008-2012 και συνεχίστηκε με την επαλήθευση του Ανθρακικού Αποτυπώματος – CO2 των Διεθνών Αερολιμένων Chisinau International Airport S.E. “KVI S.E.” της Μολδαβίας για το έτος 2009 και “Tirana International Airport” NëNë Tereza της Αλβανίας για το έτος 2011.

H TÜV HELLAS, μέλος του TÜV NORD GROUP, με παρουσία από το 1987 στην Ελλάδα, πραγματοποιεί επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις με διαπίστευση από τον Γερμανικό και τον Ελληνικό Οργανισμό Διαπίστευσης (TGA και ΕΣΥΔ). Μέχρι σήμερα η παρουσία της στην Ελλάδα έχει συνδεθεί με ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής και κατασκευών όπως τα Δίκτυα Υψηλής – Μέσης – Χαμηλής Πίεσης του Φυσικού Αερίου, το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το Tram της Αθήνας, τα Ολυμπιακά Έργα (συμπεριλαμβανομένου της στέγης Calatrava στο Ο.Α.Κ.Α), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ