Ideal Standard: Το πρώτο ‘Παθητικό Σπίτι’ στο Κατάρ

Η Ideal Standard έθεσε νέους δείκτες υπεροχής, με τη συμμετοχή της στο πρώτo ‘Παθητικό Σπίτι’ στο Κατάρ. Την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης του project από πλευράς Ideal Standard International, είχε η Διοίκηση Ελλάδας, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, με έδρα την Αθήνα!

Η εταιρεία βραβεύτηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης εγκαινίων με διεθνούς εμβέλειας προσκεκλημένους, από τον εστεμμένο Πρίγκηπα του Κατάρ. Μέσω της τιμητικής αυτής διάκρισης, αναγνωρίστηκε η συμβολή της εταιρείας και η παγκοσμίου επιπέδου τεχνογνωσία της, στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, σε αυτό το πειραματικό project – το πρώτο ενεργειακά αποδοτικό οικιστικό έργο στην χώρα.

Η ιδέα ‘Παθητικό Σπίτι’ (Passive House), που αναπτύχθηκε από το γερμανικό ινστιτούτο Passivhaus Institute, βασίζεται σε πρότυπα απόδοσης και συγκεκριμένες στρατηγικές κατασκευής κτιρίων, που περιλαμβάνουν ένα υπερ-μονωμένο κτιριακό κέλυφος, το οποίο ελαχιστοποιεί την απώλεια θερμότητας, ενισχύοντας τη θερμική του απόδοση, καθώς και την εγκατάσταση οικιακών προϊόντων  που μειώνουν κατά το δυνατόν, τις ενεργειακές καταναλώσεις. Τα πρότυπα των ενεργειακά παθητικών κατοικιών αναπτύχθηκαν στη Γερμανία τη δεκαετία του 1990 και είναι τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης παγκοσμίως με 30.000 κτίρια να έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.
Η πρότυπη αυτή κατοικία προβλέπει όλες τις σύγχρονες ανέσεις διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, νερού και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 50%.

Η Ideal Standard, με την τοποθέτηση των προϊόντων της στο έργο, συνεισφέρει στις προσπάθειες της χώρας να αναδείξει τα οφέλη των φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων, με τον πιο οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Η εταιρεία έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα της εξοικονόμησης νερού και ενέργειας, εξασφαλίζοντας σε όλα τα προϊόντα της απόδοση υψηλής ποιότητας, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη δυνατή επίπτωση στους πόρους της Γης.

Τα προϊόντα χαμηλής ενέργειας και κατανάλωσης νερού που επιλέχθηκαν, ήταν κρεμαστή λεκάνη Connect & Playa με ενσωματωμένο καζανάκι ECO W30 διπλής ροής 3,0/4,5lt, μπαταρία νιπτήρα Connect Blue & Ceramix Blue με ροή 5 lt/λεπτό, καμπίνα ντους Kubo με πάνελ Synergy και αξεσουάρ ντους Idealrain με ρυθμιστές ροής 8lt/λεπτό.

«Στην Ideal Standard είμαστε υπερήφανοι που μπορέσαμε να συνεισφέρουμε με επιτυχία στο εγχείρημα για τη δημιουργία του πρώτου ενεργειακά παθητικού οικιστικού έργου στο Κατάρ, ελπίζοντας ότι ανοίγουμε το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Για την Ideal Standard, το βραβείο για τη συμμετοχή «πράσινων» προϊόντων της στο project, είναι μεγάλη τιμή αλλά και τεράστια ευθύνη» δήλωσε ο κ. Γεώργιος Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ideal Standard Ελλάδας, Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. «Στόχος μας είναι να κατασκευάζουμε προϊόντα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός νέου κόσμου, και να κάνουμε τα προϊόντα χαμηλής κατανάλωσης προσβάσιμα από όσο το δυνατόν περισσότερους, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη του πλανήτη» συνέχισε ο κ. Θεοδοσίου.

Μέσω του σεβασμού προς τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και της συνεργασίας της με τοπικές κοινότητες, η Ideal Standard προσβλέπει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, παραμένοντας προσηλωμένη στην αποστολή της να παρέχει περιβαλλοντικά βιώσιμα προϊόντα.
Το 1ο παθητικό σπίτι στο Κατάρ – μία μονοκατοικία για τετραμελή οικογένεια – χτίστηκε στην πόλη Barwa στο Mesaimeer δίπλα σε μία δίδυμη συμβατική μονοκατοικία, προκειμένου να παρακολουθούνται και να συγκρίνονται άμεσα και σε αντίστοιχη βάση διαβίωσης, οι διαφορετικές καταναλώσεις των δύο κατοικιών. Για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου, σε μία χώρα με  τόσο υψηλές θερμοκρασίες και δύσκολες καιρικές συνθήκες συνεργάστηκαν:

–    το Qatar Green Building Council  (Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων του Κατάρ),
–    η Κρατική Εταιρεία Ύδρευσης και Ηλεκτρισμού και
–    η εταιρεία κατασκευής, Barwa Real Estate Group.

Το έργο θα παρακολουθείται για δύο χρόνια, από το Qatar Green Building Council (Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων του Κατάρ), και το GSAS / QSAS (Global Sustainability Assessment System) το οποίο αποτελεί το πρώτο στο είδος του σύστημα αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα, το οποίο βασίζεται στην αποδοτικότητα.

Η Ideal Standard, η οποία πρωτοστατεί και στη χώρα μας σε καινοτόμες πρωτοβουλίες “πράσινης” λογικής, θα είναι Χρυσός Χορηγός στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθητικού Κτιρίου που διοργανώνεται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στις 25 & 26 Οκτωβρίου 2013, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ