Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους

Πώς θα περιγράφατε τη φιλοσοφία της Nestlé Ελλάς όσον αφορά στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Πώς εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα;

Η Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους (Creating Shared Value) βρίσκεται στη βάση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Nestlé, συνιστώντας κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής της και του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας μας: με άλλα λόγια, είναι ο τρόπος που κάνουμε κάθε μέρα τη δουλειά μας. Στη Nestlé πιστεύουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε αξία για τους μετόχους μας είναι να δημιουργήσουμε αξία για την κοινωνία στην οποία δρούμε και εργαζόμαστε. Με βάση τα παραπάνω λειτουργούμε και στην Ελλάδα.

Σε ποιους τομείς εστιάζετε όσον αφορά την ΕΚΕ; Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από τις βασικές δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας που έχετε υλοποιήσει τον τελευταίο χρόνο;

Στην Ελλάδα οι δράσεις Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους της Nestlé έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη διατροφή: Στο πλαίσιο λοιπόν του παγκόσμιου προγράμματος της Nestlé «Παιδιά Όλο Υγεία», τη σχολική χρονιά 2013-2014 εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε το Πρόγραμμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα αυτό παρακολουθεί συστηματικά τη σωματική ανάπτυξη και τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών Δημοτικού πανελλαδικά και για τα επόμενα τρία χρόνια θα εξετάζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις σχετικές με τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα συνήθειές τους.

Περνώντας στο δεύτερο άξονά μας, το Νερό, θα ήθελα να σταθώ στο Φεστιβάλ Φροντίδας Νερού που διοργανώνει κάθε χρόνο εδώ και τέσσερα χρόνια το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Κορπή στο εργοστάσιό του στο Μοναστηράκι Βόνιτσας (Ορεινή Αιτωλοακαρνανία), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων της περιοχής.

Ακόμα, η Nestlé Ελλάς έχει αναλάβει να φροντίσει για έναν ολόκληρο χρόνο την ισορροπημένη διατροφή των παιδιών που μεγαλώνουν στα Παιδικά Χωριά SOS, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε επιλεγμένα προϊόντα Nestlé που συμβάλλουν σε σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Πρόσφατα μάλιστα βρέθηκαν στην Ελλάδα εκπρόσωποι του Ομίλου για να παραδώσουν μια επιταγή ύψους 35.760 ευρώ, ποσού που  συγκέντρωσαν οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της Nestlé στην Ελβετία για την ενίσχυση του έργου των Παιδικών Χωριών SOS.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με εκτεταμένες δωρεές προϊόντων, που τα δύο τελευταία χρόνια ξεπέρασαν σε αγοραστική αξία το 1 εκ. ευρώ. Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και την πρόσφατη ενέργεια, μέσω Facebook, της οικογένειας προϊόντων Maggi με στόχο να καλύψουν μέρος των επισιτιστικών αναγκών όσων στεγάζονται ή στηρίζονται από την «Κιβωτό του Κόσμου»!

Όπως δείχνουν και πρόσφατες έρευνες, οι πολίτες θεωρούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό πως στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, η ΕΚΕ σχετίζεται και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις επενδύσεις αλλά και τη στήριξη του καταναλωτή. Ποιες είναι οι δράσεις της Nestlé Ελλάς σε αυτό το επίπεδο;

Η Nestlé Ελλάς, αποτελώντας μέρος της ελληνικής οικογένειας για πάνω από 100 χρόνια, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, στοχεύοντας στην όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη του Έλληνα καταναλωτή και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τη δέσμευσή της να βοηθήσει τουλάχιστον 20.000 νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών σε όλη την Ευρώπη να βρουν εργασία μέσα στα επόμενα χρόνια, με την Ελλάδα να κατέχει ιδιαίτερη θέση μέσα σε αυτή την πρωτοβουλία.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτής της ενεργοποίησης και επιβεβαιώνοντας τη σημασία που έχει η χώρα μας για τον Όμιλο Nestlé, επισκέφτηκαν τον Πρωθυπουργό στα τέλη Αυγούστου ο επικεφαλής Ζώνης Ευρώπης κ. Laurent Freixe, ο τότε Head of Operations Ζώνης Ευρώπης και σημερινός επικεφαλής της Nestlé Ελλάς κ. Παύλος Κιόρτσης, καθώς και ο μέχρι την 1η Οκτωβρίου Διευθύνων Σύμβουλος Nestlé Ελλάς κ. Laurent Dereux για να τονίσουν την πρόθεση της Nestlé Ελλάς να υλοποιήσει άμεσα μια σειρά από ενέργειες που θα επιτρέψουν σε περισσότερους από 120 νέους να απασχοληθούν στην εταιρεία, με προοπτική ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τους 500 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώσαμε πως, παρά τις προκλήσεις από τις οικονομικές συνθήκες, η εταιρεία μας συνεχίζει να αναπτύσσεται και για το 2013 προβλέπονται επενδύσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Δημοσιεύετε Απολογισμό Βιωσιμότητας. Ποια είναι η στρατηγική σας όσον αφορά στη σύνταξη και την έκδοσή του; Ποια στοιχεία θέλετε να αντικατοπτρίζει;

Το Σεπτέμβριο του 2012 ολοκληρώσαμε τον Απολογισμό μας για τη Βιωσιμότητα και τη Δημιουργία Αμοιβαίου Οφέλους για το 2011. Υπήρξε η πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια αποτύπωσης όλων των πολιτικών και δράσεων της εταιρείας μέχρι σήμερα, με σκοπό να ανοίξει το διάλογο με όλες τις ομάδες συμμετόχων της.

Αυτός ήταν ο δεύτερος Κοινωνικός Απολογισμός που εκδώσαμε και ο πρώτος που συντάχτηκε βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών G3 του GRI (Global Reporting Initiative), που στόχο έχει να εξασφαλίζει όσο το δυνατό μεγαλύτερη πληρότητα, αντικειμενικότητα και διαφάνεια. Για τη σύνταξη και έκδοση του Απολογισμού, η Nestlé Ελλάς αξιολογήθηκε με βάση τις υπάρχουσες πολιτικές, στρατηγικές, διαδικασίες και δράσεις της σε έξι περιοχές που σχετίζονται με την εταιρική υπευθυνότητα: οικονομική απόδοση, περιβαλλοντική απόδοση, εργασιακές πρακτικές, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική απόδοση και προϊοντική υπευθυνότητα.

Στόχος μας είναι να δώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα αυτού που είμαστε: μια εταιρεία που λειτουργεί με απόλυτη νομιμότητα, που σχεδιάζει με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και που φροντίζει μέσα από τις πρωτοβουλίες της να δημιουργεί αμοιβαίο όφελος τόσο για την εταιρεία όσο και για την κοινωνία όπου δρούμε και εργαζόμαστε.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα και την αγορά έχει επηρεάσει τη δραστηριότητά σας στο κομμάτι της ΕΚΕ; Έχετε αναγκαστεί να προχωρήσετε σε σχετικές περικοπές;

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς δεν έχουμε προβεί σε κανενός είδους περικοπή, ενώ συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε και να επενδύουμε στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ