ΙΣΝ: Στηρίζει εκδήλωση για τον Κ. Π. Καβάφη

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, το PEN American Center πραγματοποιεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη για τον εορτασμό των 150 ετών από τη γέννησή του Έλληνα ποιητή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Town Hall της Νέας Υόρκης. Η εκδήλωση θα συνδυάσει παραστάσεις, διαλέξεις, συνεντεύξεις επί σκηνής, “ζωντανές μεταφράσεις” και μουσικά κομμάτια που θα μεταφέρουν το σύγχρονο κοινό στο έργο και την αλήθεια του Κ.Π. Καβάφη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση (Η.Π.Α.) και το PEN American Center.

«Εκατόν πενήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Κ.Π. Καβάφης παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους και πιο μυστηριώδεις μοντέρνους ποιητές», δήλωσε ο Στέλιος Βασιλάκης, Υπεύθυνος Στρατηγικής  και Νέων Προγραμμάτων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Το όνομά του είναι γνωστό σε πολλούς, όπως και ορισμένα από τα σημαντικότερα ποιήματά του, το μεγαλύτερο μέρος του έργου του, ωστόσο, είναι γνωστό μόνο σε λίγους. Το αφιέρωμα του PEN American Center είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνωριμία ενός ευρύτερου κοινού με το έργο του διακεκριμένου Αλεξανδρινού».

Ο Κ.Π. Καβάφης, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο πρωτότυπους και σημαντικούς Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα, είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τον σύγχρονο τρόπο γραφής του, τη λιτότητα της έκφρασης και την αμεσότητα που χαρακτηρίζει το έργο του, το οποίο είναι φορτισμένο με ειρωνεία, ερωτισμό, νοσταλγία και βαθιές σκέψεις για την ιστορία και τη φιλοσοφία. Η 90 λεπτών διάρκειας παρουσίαση, η οποία χωρίζεται σε 10 ξεχωριστά τμήματα, θα εξερευνήσει τη ζωή, το έργο και την κληρονομιά του ποιητή.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο βραβευμένος με Nobel Λογοτεχνίας Orhan Pamuk, η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη, οι συγγραφείς Daniel Mendelsohn και Edmund Keeley (μελετητές και μεταφραστές του Κ.Π. Καβάφη), ο αρχιτέκτονας Craig Dykers (από το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, που σχεδίασε πρόσφατα τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας), ο Έλληνας χορογράφος και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος σκηνοθέτησε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο ποιητής Mark Doty, οι συγγραφείς Michael Cunningham και André Acimanκαι η ηθοποιός Kathleen Turner.

Η ιδέα για την οργάνωση της συγκεκριμένης τιμητικής βραδιά ανήκει στον συγγραφέα Daniel Mendelsohn και τον László Jakab Orsós (διευθυντή του PEN World Voices Festival), ενώ την σκηνοθεσία της εκδήλωσης υπογράφει η Rachel Chavkin (σκηνοθέτης του θεατρικού έργου “Natasha, Pierre and the Great Comet of 1812”).

Η εκδήλωση θα εμπλουτιστεί, επίσης, με τις εικονογραφήσεις του David Hockney που βασίζονται σε ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη και θεωρούνται από τα πιο επιτυχημένα σχέδια του καλλιτέχνη, καθώς και με ένα σύντομο βίντεο βασισμένο στα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του ποιητή.

Το αφιέρωμα στον Καβάφη θα είναι η πρώτη εκδήλωση του νέου κύκλου «Tribute Series» του PEN American Center και σηματοδοτεί την αναβίωση του θεσμού (pentributeseries.org).

H Suzanne Nossel, Εκτελεστική Διευθύντρια του PEN American Center, δήλωσε: «Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι η πρώτη εκδήλωση της νέας εποχής του κύκλου είναι προς τιμήν του Κ.Π. Καβάφη, ενός Έλληνα ποιητή του οποίου το έργο εκφράζει όλους τους θεμελιώδεις στόχους του PEN: τον εορτασμό της δημιουργικότητας, τη δύναμη του γραπτού λόγου και την ελευθερία έκφρασης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ