Οι κορυφαίες εταιρείες του CR Index το 2011

Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel, ενώ η αξιολόγηση των εταιρειών κατά τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index), πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute).

Για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα, διακρίθηκαν εταιρείες στο ανώτατο επίπεδο PLATINUM του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, σηματοδοτώντας έτσι και έμπρακτα την ωρίμανση του θεσμού του CR Index, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση της δέσμευσης των ελληνικών εταιρειών στην κοινωνική και περιβαλλοντική τους δράση. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιθεώρησαν με βάση διεθνή πρότυπα και κριτήρια τις επιδόσεις και τη συμβολή των επιχειρήσεων στους τέσσερις βασικούς τομείς που αξιολογεί ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζόμενους και την αγορά.

Σύμφωνα με το δείκτη, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Platinum, Gold, Silver και Bronze. Φέτος στην Ελλάδα, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρείες:

  • στην κατηγορία PLATINUM: Coca-Cola Τρία Έψιλον, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Τράπεζα Πειραιώς
  • στην κατηγορία GOLD: DIAGEO Hellas, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ
  • στην κατηγορία SILVER: Aldemar Hotels & Spa, BSH Οικιακές Συσκευές, Genesis Pharma, GlaxoSmithKline, Ideales, Mamidoil Jetoil, Novartis Hellas, Γέφυρα
  • στην κατηγορία BRONZE: ΔΕΠΑ

Επιπλέον, δόθηκε ένα βραβείο ανά κατηγορία διάκρισης για να τιμήσει την εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο, σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index στην εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο:

  • Best progress PLATINUM award: Τράπεζα Πειραιώς
  • Best Progress GOLD award: Eλληνικά Πετρέλαια
  • Best progress SILVER award: Μamidoil Jetoil
  • Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: DIAGEO Hellas
  • Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: OTE
  • Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: BSH Οικιακές Συσκευές
  • Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι: Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Αντιπρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, Δημήτρης Ασημακόπουλος, Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας, Βασίλης Βαζάκας, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού, Γεώργιος Καββαθάς, Αντιπρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Διοίκησης, Σταύρος Λεούσης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελέγχου Επικοινωνίας, Αντώνης Μεγγούλης, Διευθυντής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Κώστας Μπακούρης, Πρόεδρος Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας.

Τους προσκεκλημένους της βραδιάς καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, o οποίος ανέφερε: «Η περίοδος οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε συνοδεύεται από μία έντονη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολιτικούς σχηματισμούς. Η ενσωμάτωση των αρχών της Εταιρικής Ευθύνης στην στρατηγική και τη δράση της εταιρείας – όταν αυτή γίνεται αντιληπτή ως σοβαρή μακροπρόθεσμη επένδυση – συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης καταναλωτών, συνεργατών κι εργαζομένων. Συμβάλλει εν τέλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών χαρίζοντάς τους ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε εκείνες που αποτυγχάνουν να ακούσουν τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς. Ο CR Index αποτελεί ένα αναγνωρισμένο εργαλείο που μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια των εταιρειών για αντικειμενική και διαφανή μέτρηση των επιδόσεων τους στην Εταιρική Ευθύνη, ωθώντας τες σε διαρκώς υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης».

Τη μεθοδολογία της αξιολόγησης που πραγματοποιείται βάσει των κριτηρίων του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης, τα αποτελέσματα της φετινής κατάταξης, καθώς και τα συγκριτικά αποτελέσματα των τεσσάρων χρόνων παρουσίας του CR Index στην Ελλάδα παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, o οποίος συντόνισε και τις βραβεύσεις των εταιρειών που διακρίθηκαν, από κοινού με την κ. Μαρία Λαζαρίμου, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η εφημερίδα Real News, ο ραδιοφωνικός σταθμός Real FM, και οι εκδόσεις Direction. Υποστηρικτές ήταν οι εταιρείες Advocate/Burson-Marsteller, Centre for Sustainability and Excellence (CSE) και PRC Group/The Management House.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ