Οι πρωτοβουλίες των Προσκόπων για τα δάση και το πόσιμο νερό

Η «Παγκόσμια Ημέρα των Δασών» (21 Μαρτίου) και η «Παγκόσμια Ημέρα Νερού» (22 Μαρτίου) αποτελούν όχι μόνο ορόσημα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και σημαντικές προκλήσεις για τους Προσκόπους, τους πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, στοχεύοντας στην αύξηση της εθνικής συνειδητοποίησης για την σπουδαιότητα των δασών και την ύπαρξη καθαρού πόσιμου νερού για όλους.

Εδώ και 109 χρόνια, από το 1910 που ο Προσκοπισμός ξεκίνησε στην Ελλάδα, τα μέλη του έκαναν πράξη την ενσυνείδητη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος υλοποιώντας από τις πρώτες δενδροφυτεύσεις στην Αττική, καθαρισμούς των πεύκων από τις κάμπιες, πότισμα των δενδρυλλίων, υποστήριξη στις Ομάδες Πυρόσβεσης, συμμετοχή σε εθελοντές πυροπροστασίες κ.α., πρωτοβουλίες οι οποίες συνεχίζονται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι οι Πρόσκοποι σε όλη την Ελλάδα μόνο το 2018 φύτευσαν πάνω από 50.000 ρίζες δέντρων, θάμνων και φυτών σε εθελοντικές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Παράλληλα αποτελούν έναν από τους πρωτεργάτες της εθελοντικής δράσης Let’s Do It Greece, με περισσότερα από 200 Προσκοπικά Συστήματα και χιλιάδες μέλη σε όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν ενεργά κάθε χρόνο στη διοργάνωση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα 45 Προσκοπικά/Εκπαιδευτικά Κέντρα που διαθέτει η Κίνηση σε όλη την Ελλάδα, έχουν υιοθετήσει σύγχρονα μέσα ώστε να περιορίζουν στο ελάχιστο τη σπατάλη του νερού κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.

Για τους Προσκόπους οι δράσεις στο ύπαιθρο αποτελούν κατ’ αρχήν μέσο εκπαίδευσης και ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης και σε δεύτερο επίπεδο εθελοντική προσπάθεια για την προστασία του οικοσυστήματος. H ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον Προσκοπισμό χτίζει την απαραίτητη βιωματική εμπειρία ετησίως σε περισσότερους από 13.000 νέους και παιδιά για μια υπεύθυνα βιώσιμη στάση ζωής.

Αναγνώριση προσφοράς στη φύση

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά της Προσκοπικής Κίνησης στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα που έχουν σχέση με την προστασία της φύσης και την κλιματική αλλαγή, επέλεξε τους Προσκόπους ως στρατηγικούς εταίρους, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας μαζί τους από το 2013, το οποίο ανανεώθηκε μέσα στο 2018. Η υπερ-εκατονταετής προσφορά των Προσκόπων στην προστασία του περιβάλλοντος έχει αναγνωριστεί και στον θεσμό των Hellenic Responsible Business Awards του 2018 όπου κατέκτησε το βραβείο της ΜΚΟ της Χρονιάς, στην κατηγορία Περιβάλλον. Κορύφωση αποτελούν οι δεκάδες βραβεύσεις από τις Περιφέρειες για την συμβολή των Προσκόπων σε πυροπροστασία και δασοπυρόσβεση.

Οι στρατηγικές συνεργασίες σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο με καταξιωμένες και αναγνωρισμένες ΜΚΟ και Φορείς πάνω στο κομμάτι των δασών και του νερού, υποδηλώνουν τη σημαντικότητα που δείχνουν οι Πρόσκοποι για το φυσικό περιβάλλον.

Πρεσβευτές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η Προσκοπική Κίνηση χρησιμοποιώντας τη «ζωή στη φύση» σαν κύριο εκπαιδευτικό εργαλείο για τα μέλη της, θεωρεί την φροντίδα του δάσους και την προστασία των νερών στοιχείο της καθημερινότητάς της. Στο πλαίσιο αυτό οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, συμμετέχοντας στην παγκόσμια εκστρατεία με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων:

  • Καμπάνια εσωτερικής ενημέρωσης των μελών τους αλλά και της κοινωνίας για τους δεκαεφτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης
  • Οργάνωση δράσεων σε όλη την Ελλάδα που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων
  • Ένταξη των προγραμμάτων τους δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και κοινωνικής προσφοράς, προσανατολισμένες στην Βιώσιμη Ανάπτυξη,
  • Προτροπή προς κάθε μέλος της Προσκοπικής Κίνησης να συμβάλει προσωπικά με μικρές, καθημερινές πράξεις στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Τέλος, οι επιλεγμένες δράσεις για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας των Δασών» και την «Παγκόσμια Μέρα Νερού» συμβάλλουν στην επίτευξη του Στόχου 15 ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ και του Στόχου 6 ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ αντιστοίχως.

Περισσότερα για την περιβαλλοντική δράση των Ελλήνων Προσκόπων στο www.gineproskopos.gr και για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στο www.scouts4sdgs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ