Vodafone: Σε κίνδυνο ο στόχος της Κομισιόν για έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030

Νέα έκθεση της Vodafone για την ψηφιοποίηση των πόλεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποκαλύπτει ότι θα απαιτηθούν επείγοντα μέτρα προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα εμπόδια και να στεφθεί με επιτυχία ο φιλόδοξος σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Στην κορυφή της λίστας των μέτρων που καλούνται να λάβουν τα κράτη-μέλη είναι η επαρκής χρηματοδότηση, η δημιουργία ομάδων εργασίας έξυπνων πόλεων και η διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητας.  

 

Η έρευνα, που ανατέθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου Vodafone και διενεργήθηκε από την Opinion Matters, φέρει τον τίτλο «Fit for the Future Cities: Πώς η τεχνολογία μπορεί να επιταχύνει τη βιώσιμη αλλαγή». Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, με την μέθοδο ενδελεχών συνεντεύξεων σε 550 ειδικούς πόλεων με αρμοδιότητες σχετικές με την τεχνολογία και την καινοτομία, οι οποίοι κλήθηκαν να προσδιορίσουν την πρόοδο στην υιοθέτηση χαρακτηριστικών έξυπνων πόλεων, τις ευκαιρίες και τους ανασταλτικούς παράγοντες. 

 

Κοινός παρονομαστής των συμπερασμάτων της μελέτης «Fit for the Future Cities» είναι τα υψηλά επίπεδα υποστήριξης για την δημιουργία έξυπνων πόλεων στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά: 

 

  • Το 88% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η χώρα τους έχει ξεκινήσει το ταξίδι μετασχηματισμού των πόλεών της σε έξυπνες πόλεις. 
  • Το 79% θεώρησε ότι οι λύσεις έξυπνων πόλεων είναι κάτι που χαίρει της εκτίμησης των τοπικών αρχών. 
  • 7 στις 10 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έξυπνες λύσεις στο μέλλον, ενώ περισσότερες από τις μισές (52%) να σχεδιάζουν να επενδύσουν 2-10 εκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό τα επόμενα τρία χρόνια. 

 

Παρόλο που οι 10 χώρες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις εφαρμογής του σχεδιασμού τους για τις έξυπνες πόλεις, οι απαντήσεις που δόθηκαν ανέδειξαν έναν υποκείμενο κατακερματισμό ευθυνών που υπονομεύει την υπέρβαση των όποιων εμποδίων. Συγκεκριμένα, υπογραμμίστηκαν από τους συμμετέχοντες η ανάγκη συχνών παρεμβάσεων σε πολλαπλά γεωγραφικά επίπεδα, καθώς και η πρόκληση του πολύπλοκου συντονισμού μεταξύ δημοτικών συμβουλίων, εθνικών κυβερνήσεων και διακυβερνητικών φορέων, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Οι ερωτηθέντες διέκριναν τα παρακάτω ως τα κύρια εμπόδια στην υιοθέτηση λύσεων έξυπνης πόλης: 

 

  • έλλειψη χρηματοδότησης 
  • νομοθεσία 
  • ανεπαρκείς υποδομές 
  • ανησυχίες για το απόρρητο και την ασφάλεια 
  • πολυπλοκότητα της διαδικασίας προμηθειών 
  • έλλειψη στρατηγικής  
  • έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων 

 

Ο Joakim Reiter, Chief External Affairs Officer, Vodafone Group, δήλωσε: σχετικά: «Οι έξυπνες πόλεις διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην Ευρώπη, καθώς προσαρμόζονται στις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Καθώς τα τρία τέταρτα των πολιτών της ΕΕ ζουν σε πόλεις και οι πόλεις αντιπροσωπεύουν το 78% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, πρέπει να επενδύσουμε σε ψηφιακές λύσεις ικανές να μειώσουν τη συνολική χρήση ενέργειας και να περιορίσουν την εξάρτηση από πηγές άνθρακα. Εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορέσουν να συνεργαστούν για να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, επαρκών υποδομών και ψηφιακών δεξιοτήτων, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε με αξιώσεις τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στα πεδία της κινητικότητας, της ψηφιοποίησης και της ενεργειακής απόδοσης». 

 

Από την πλευρά του, ο Vinod Kumar, Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Business, σημείωσε: «Η Vodafone συνεργάζεται με δημοτικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ, που χρησιμοποιούν ήδη λύσεις μας, όπως είναι οι έξυπνοι μετρητές για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας και κάρτες SIM που βοηθούν τους οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς να μειώνουν τόσο το κόστος καυσίμων όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τροποποιώντας αναλόγως τον τρόπο οδήγησής τους. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, με τις τρέχουσες κρίσεις ενέργειας και κόστους ζωής, τα κυβερνητικά όργανα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να περιμένουν την «ιδανική στιγμή» ή την «τέλεια λύση». Θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταξίδι ψηφιοποίησης σήμερα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ξεκινήσουν με μικρά βήματα. Η ώρα είναι τώρα και η Vodafone είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και την κοινωνία να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». 

 

Η έρευνα προσδιορίζει πέντε στάδια υιοθέτησης λύσεων έξυπνης πόλης, με το μεγαλύτερο ποσοστό των πόλεων (45%) να εμπίπτει στην κατηγορία «Pathfinder». Οι Pathfinders έχουν αρχίσει να υιοθετούν λύσεις, αλλά χρειάζονται περαιτέρω χρηματοδότηση και σαφή στρατηγική για να υλοποιήσουν τους στόχους τους, καθώς και επενδύσεις σε ικανές ψηφιακές υποδομές. Η ομάδα των χωρών που είναι πιο προηγμένες στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους προσδιορίζονται ως «Front-Runners». Αυτές επωφελούνται από την τεχνολογική ωρίμανση των πόλεών τους και δείχνουν πρόθυμες να επενδύσουν περαιτέρω σε καινοτόμες λύσεις, ωστόσο αποτελούν μόλις το 11% των ερωτηθέντων.  

 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, μόλις το 10% των πόλεων ανήκει στην κατηγορία του «Front-Runner», ενώ το 25% κατατάσσεται ως «Pathfinder» και ένα άλλο 25% αντιστοιχεί σε πόλεις που έχουν αντιληφθεί τα οφέλη της ψηφιοποίησής τους, την οποία πλέον εντάσσουν στις πολιτικές τους προτεραιότητες.   

 

Η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της δημιουργίας έξυπνων πόλεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην έκθεση προσδιορίζονται τέσσερις κύριοι άξονες: 

  1. Διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης – τόσο μέσω δημόσιων όσο και ιδιωτικών επενδύσεων – πλήρης ενημέρωση για τις διαθέσιμες λύσεις και σαφείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτές. 
  2. Ανάπτυξη σχεδίων έξυπνων πόλεων, με τη δημιουργία ειδικών ομάδων ερργασίας. Αυτές οι ομάδες θα είναι υπεύθυνες να μοιράζονται τις βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύσσουν πλαίσια για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και του αντίκτυπου των λύσεων έξυπνων πόλεων. Οι ομάδες εργασίας μπορούν επίσης να παρέχουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης και συμμόρφωσης με τα νομικά πλαίσια που επηρεάζουν την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. 
  3. Βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό που επιλέγει και αναπτύσσει λύσεις έξυπνων πόλεων όσο και για τους πολίτες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν οι λύσεις αυτές. 
  4. Συνδεσιμότητα υψηλής ποιότητας διαθέσιμη και οικονομικά προσιτή σε όλους, ως ο καταλύτης για επιτυχημένη ανάπτυξη έξυπνων πόλεων. 

Ολόκληρη η έκθεση εδώ: https://www.vodafone.com/sites/default/files/2022-09/vodafone-fit-for-the-future-cities-report-final.pdf