Γυναίκες και ΜΜΕ

Είναι γεγονός ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στον πλανήτη. Τα στοιχεία της “Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Μ.Μ.Ε. και το Φύλο (GAMAG)” είναι άκρως αποκαλυπτικά:

  • το 74% των ηγετικών θέσεων στο χώρο των Μ.Μ.Ε. καλύπτεται από άνδρες, ενώ μόλις το 26% από  γυναίκες
  • οι άνδρες υπερτερούν κατά πολύ σε σύγκριση με τις γυναίκες σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το 39% των γυναικών σε θέσεις senior management και το 29% των γυναικών στη μεσαία κλιμάκια ιεραρχίας, έναντι του 71% των ανδρών συναδέλφων τους
  • μόλις το 24% των ατόμων που συμμετέχουν σε συνεντεύξεις και λοιπές εκπομπές λόγου και γνώμης στα Μ.Μ.Ε. είναι γένους θηλυκού.

Η εγκυρότητα των συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων είναι αδιαμφισβήτητη, δεδομένου ότι η εν λόγω Παγκόσμια Συμμαχία λειτουργεί στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και περιλαμβάνει άνω των οκτακοσίων οργανώσεων, δικτύων και ιδιωτών με ενασχόληση σε ζητήματα φύλου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από ολόκληρο τον κόσμο.

Το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Εθνών, στη Γενεύη, διεθνής συνάντηση αναπτυξιακής συνεργασίας στον τομέα “Φύλο και Μ.Μ.Ε.”, ενώ στις 9-10 Δεκεμβρίου 2015 έλαβε χώρα η πρώτη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Μ.Μ.Ε. και το Φύλο. Οι δύο αυτές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας συνέπεσαν με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (10η Δεκεμβρίου).

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στην υλοποίηση του θεματικού πεδίου “Γυναίκες και Μ.Μ.Ε.” της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες (Πεκίνο, Σεπτέμβριος 1995).

Το «Πλαίσιο της Γενεύης» φιλοδοξεί να καταστεί σημείο αναφοράς σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στα Μ.Μ.Ε., αλλά και μέσω των Μ.Μ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ