Interamerican: Πρότυπο οργανωμένης παρουσίασης ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας

Η INTERAMERICAN, πρωτοπόρος στην ελληνική ασφαλιστική αγορά όσον αφορά στην αναγνώριση, οργάνωση και ενσωμάτωση στη στρατηγική της Εταιρικής Υπευθυνότητας, με ετήσιο σχέδιο δράσεων και δεσμεύσεων έναντι ελληνικών και διεθνών φορέων, αποτυπώνει τις αρχές, τη στρατηγική και τις πρακτικές ΕΚΕ στην έβδομη αναλυτική Έκθεσή της (Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας 2014-2015).

Εν όψει της υποχρέωσης από φέτος, κατ’ ακολουθία του νόμου 4403/2016, για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών που αφορούν σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, σε ανθρώπινα δικαιώματα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας και άλλων ζητημάτων, η εταιρεία με τον Απολογισμό της δηλώνει υψηλό κεκτημένο επίπεδο συμπεριφορών και πρακτικών υπευθυνότητας.

Ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN έχει συνταχθεί με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Global Reporting Initiative (GRI) G4, σε επίπεδο «Βασικό» («Core») και του ΑΑ1000 Προτύπου Αρχών Υπευθυνότητας (Accountability Principles Standard 2008). Αναφέρεται, ως προς την εκπλήρωση στόχων, στο πλαίσιο των δέκα Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ, των προτεραιοτήτων του Εθνικού Κώδικα Βιωσιμότητας και του ενδιαφέροντος/των προσδοκιών των Ενδιαφερομένων Μερών (Stakeholders), όπως προέκυψε  από την προσέγγιση των Ουσιαστικών Θεμάτων (Materiality Analysis).

Η Έκθεση, που έχει πιστοποιηθεί με εξωτερική επαλήθευση περιορισμένου εύρους στοιχείων και με έλεγχο επιπέδου εφαρμογής κατά GRI G4 από την TUV Hellas, αναπτύσσεται σε οκτώ κεφάλαια. Παρουσιάζονται, ανά κεφάλαιο, ο  Οργανισμός της INTERAMERICAN, η Εταιρική Υπευθυνότητα, η Διακυβέρνηση, οι δραστηριότητες στην Αγορά και η σχέση με τον Πελάτη, η σχέση με τους Εργαζομένους, το σχέδιο και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την Κοινωνία, οι πρακτικές για το Περιβάλλον και καταληκτικά, οι πληροφορίες για τη σύνθεση του Απολογισμού.

Ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της INTERAMERICAN και προεδρεύων στην Επιτροπή ΕΚΕ της εταιρείας, αναφέρει σχετικά: “Η Εταιρική Υπευθυνότητα διατρέχει τον εταιρικό οργανισμό σε όλες τις εκφάνσεις των δραστηριοτήτων του, δεδομένου ότι στρατηγικά ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των κοινωνικών εταίρων του. Τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής: οι απειλές για την κοινωνική συνοχή και την ειρήνη, η κλιματική αλλαγή και το μέλλον των επερχομένων γενεών, η αναγκαιότητα της συμμετοχής της INTERAMERICAN στην οικονομική ανάκαμψη και ευημερία της χώρας, αποτελούν μία σταθερή βάση αναφοράς για τις πολιτικές, τις δεσμεύσεις και τις πρωτοβουλίες μας για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Συνοπτικά, θα έλεγα πως ο Απολογισμός είναι ο καθρέφτης της INTERAMERICAN και αισθάνομαι υπερήφανος γι’ αυτό το έργο της εταιρείας“.

Όσον αφορά στον σχεδιασμό και την αναγωγή της υπευθυνότητας σε πράξη, ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και εταιρικής υπευθυνότητας, συμπληρώνει: “Στον Απολογισμό γίνεται φανερό πως η εταιρεία συνεχίζει να αξιοποιεί τις επιχειρησιακές δυνατότητές της και την ασφαλιστική τεχνογνωσία της για το ευρύτερο κοινωνικό όφελος, πέραν των εμπορικών δραστηριοτήτων της. Ενέργειες πρόληψης και φροντίδας για την υγεία και την αντιμετώπιση κινδύνων, ενίσχυση της απασχόλησης και  πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φτώχειας, δράσεις για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό με στόχο την ανάκτηση θεμελιωδών αξιών κοινωνικής ζωής, σε συνδυασμό με την κανονιστική συμμόρφωση, την εστίαση στους ασφαλισμένους και την ανάπτυξη εταιρικής κουλτούρας για τον κοινωνικό εθελοντισμό, τοποθετούν την INTERAMERICAN στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο“.

Από τον πλούτο των παρουσιαζομένων στοιχείων στον Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN, ενδεικτικά αναφέρονται οι προνομιακές παροχές στους εργαζόμενους με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποστήριξη του ΤΕΑ INTERAMERICAN, η απόδοση κοινωνικού προϊόντος από την εταιρεία της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ κατά το 2015, οι συμμαχίες και συμπράξεις με σημαντικούς κοινωνικούς φορείς, ο περαιτέρω περιορισμός της ήπιας επίδρασης της εταιρείας στο φυσικό περιβάλλον, η ενίσχυση της αξιολόγησης και του ελέγχου των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων. Η INTERAMERICAN, που κατά τη διετία 2014-2015 υλοποίησε πλήρως 16 και μερικώς 3 από τους 19 τεθέντες στόχους της, εναρμονίζεται ήδη με τους 17 μεγάλους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ και θέλει να συνδέσει την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης της υπευθυνότητας στην εταιρική στρατηγική. Η εταιρεία έχει επιλέξει από τους στόχους του ΟΗΕ, εκείνους που προσιδιάζουν στα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της για τη δημιουργία αξίας υπέρ των πελατών και της ευρύτερης κοινωνίας, των εργαζομένων, των συνεργατών και των λοιπών ενδιαφερομένων μερών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ