Το πρώτο σεμινάριο food saving μαγειρικής του προγράμματος «Μπορούμε στην Κουζίνα» που πραγματοποιήθηκε στις 25/2 στα «Μαθήματα Μαγειρικής» ήταν μία επιτυχημένη εκδήλωση με τη συμμετοχή στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 19 στελέχη εταιρειών από όλο το φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Οι συμμετέχοντες φόρεσαν την ποδιά μαγειρικής της οργάνωσης Μπορούμε και υπό την καθοδήγηση επαγγελματία σεφ έμαθαν, με ευχάριστο, βιωματικό τρόπο, ότι η μείωση της σπατάλης των τροφίμων στην κουζίνα του σπιτιού μας είναι εφικτή με την υιοθέτηση καλών καθημερινών πρακτικών.
Το σεμινάριο αποτέλεσε μια διαφορετική εκπαιδευτική, food saving μαγειρική εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Αρχικά οι επαγγελματίες σεφ τους ενημέρωσαν για το μέγεθος του προβλήματος της σπατάλης τροφίμων και τη σημασία του για τα νοικοκυριά (κάθε χρόνο τα νοικοκυριά σπαταλούν €600-€1.000 σε τρόφιμα που απορρίπτουν), καθώς και για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας, μαγείρεψαν ένα πλήρες μενού (ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο) κάνοντας τέτοια ορθή χρήση των υλικών τους ώστε στο τέλος να μην έχουν τίποτα να απορρίψουν πέρα από τις… λεμονόκουπες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν όλοι μαζί τις μαγειρικές δημιουργίες τους.
Σκοπός του προγράμματος «Μπορούμε στην Κουζίνα» είναι η μείωση της σπατάλης των τροφίμων στα νοικοκυριά (δεδομένου ότι πάνω από 50% των τροφίμων σπαταλούνται στο σπίτι μας). Περιλαμβάνει 3ωρο ευχάριστο, βιωματικό food saving σεμινάριο μαγειρικής υπό την καθοδήγηση επαγγελματία σεφ, με έντονο στοιχείο team building, με στόχο να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για τις καλές πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν στην καθημερινότητα τους με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος. Το πρόγραμμα «Μπορούμε στην Κουζίνα» έχει σημαντική κοινωνική διάσταση μια και, κατά την υλοποίηση του, προβλέπει την επαγγελματική εκπαίδευση σε food saving πρακτικές υπεύθυνων σίτισης κοινωφελών φορέων.
Το Μπορούμε είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με αποκλειστικό σκοπό τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα. Λειτουργεί από τα τέλη του 2011 και από τότε έχει σώσει και προσφέρει περισσότερες από 105.000.000 μερίδες τρόφιμα σε κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Το Μπορούμε προσεγγίζει το θέμα της σπατάλης ολιστικά μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη της σπατάλης και πρακτικά μέσω των προγραμμάτων Διάσωσης και προσφοράς τροφίμων σε κάθε στάδιο της διατροφικής αλυσίδας.