Θετικά μηνύματα για την πρόοδο που συντελείται στην Ευρώπη σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ καταγράφει η νέα ετήσια έκθεση Annual Impact Report του Spirits Europe, του Συνδέσμου των Ευρωπαίων Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών. Η έκθεση παρουσιάζει τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος, στο πλαίσιο των Responsible Drinking Initiatives (RDIs), καθώς και στοιχεία που αποτυπώνουν τη μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων καταναλώνει αλκοόλ με μέτρο, ενώ οι δείκτες επιβλαβούς κατανάλωσης εμφανίζουν σταθερή μείωση. Συγκεκριμένα, το 82,6% των Ευρωπαίων που καταναλώνουν αλκοόλ συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες γραμμές χαμηλού κινδύνου – μια τάση που αποτυπώνει τη σταδιακή διαμόρφωση υπεύθυνης καταναλωτικής κουλτούρας. Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων – κρατικών, θεσμικών και επιχειρηματικών – να συμβάλουν στους στόχους δημόσιας υγείας, όπως αυτοί ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τις Μη Μεταδοτικές Νόσους (ΜΜΝ).
Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συντονισμένης προσέγγισης. Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών έχει υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς, αναπτύσσοντας διαχρονικές συνέργειες με την Πολιτεία, την κοινωνία των πολιτών και την αγορά, με έμφαση στην ενημέρωση, την πρόληψη και την προώθηση υπεύθυνων προτύπων κατανάλωσης.
Ο κλάδος αλκοολούχων ποτών στη χώρα μας πρωτοπορεί στο πεδίο των δράσεων και των συνεργειών για την προώθηση του μέτρου και της υπευθυνότητας στην κατανάλωση αλκοόλ. Σε αυτό το πλαίσιο, στην Έκθεση του Spirits Europe ξεχωρίζει η καμπάνια “Rethink Drink”, η οποία υλοποιείται από την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Εστιάζοντας στους νέους ηλικίας 18-35 ετών, η καμπάνια ενθαρρύνει τη λελογισμένη κατανάλωση στους ενήλικες και την πλήρη αποφυγή αλκοόλ από ανηλίκους ή πριν την οδήγηση. Η επικοινωνία γίνεται μέσα από σύγχρονα ψηφιακά μέσα, με αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων και περιεχόμενο από influencers. Το 2024, η καμπάνια προσέγγισε σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες, ενώ τα σχετικά βίντεο ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο προβολές.
Επιπλέον, η Εν.Ε.Α.Π. συμμετέχει στη συλλογική δέσμευση για υπεύθυνη εμπορική επικοινωνία, συνυπογράφοντας – μαζί με το Υπουργείο Υγείας, το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) και τον ΣΕΑΟΠ – τον Κώδικα Αυτοδέσμευσης για το Marketing Αλκοολούχων Ποτών, ο οποίος θέτει αυστηρές προδιαγραφές για την προβολή των προϊόντων του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη των εταιρειών-μελών της Εν.Ε.Α.Π. συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά workshops του ΣΕΕ, με στόχο να διασφαλίζουν ότι η υπευθυνότητα στην επικοινωνία marketing των προϊόντων τους παραμένει μια ακλόνητη σταθερά, παρακολουθώντας παράλληλα τις εξελίξεις στο μετασχηματιζόμενο τοπίο της διαφήμισης.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα του Annual Impact Report, η Σοφίκα Παπανικολάου, Γενική Διευθύντρια της Εν.Ε.Α.Π., δήλωσε: «Τα διαθέσιμα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι συντονισμένες δράσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να αποδώσουν καρπούς, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ. Είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να κάνουν πιο υπεύθυνες επιλογές. Η στρατηγική αυτή είναι σαφώς πιο αποτελεσματική στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων σε σύγκριση με οριζόντιες απαγορεύσεις, οι οποίες συχνά αγνοούν τις κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και ενίοτε παράγουν αντίθετα αποτελέσματα. Ως Εν.Ε.Α.Π., συνεχίζουμε να επενδύουμε στη διαμόρφωση μιας υπεύθυνης κουλτούρας κατανάλωσης, με στόχο τη μείωση των κινδύνων τόσο για τον καταναλωτή όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον».