Τον δρόμο για μία νέα γενιά data centers ανοίγει καινοτόμο πιλοτικό έργο για την μετατροπή της θερμότητας από servers σε βιομάζα, που παρουσίασαν χθες η κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία λειτουργίας data centers, Data4 και το Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Paris-Saclay.
Το πρωτοποριακό αυτό έργο, στην πλήρη του εφαρμογή, θα μπορεί να δεσμεύει έως και 13 τόνους CO₂ ετησίως ανά data center, δηλαδή συνολικά 3.900 τόνους CO₂ ετησίως για όλα τα data centers που είναι εγκατεστημένα στη Γαλλία.
Το σύστημα ανάκτησης θερμότητας και παραγωγής βιομάζας που εγκαταστάθηκε στην οροφή ενός γαλλικού data center περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής μονοκύτταρων φυκών, με ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν των δέντρων με ισοδύναμη επιφάνεια. Τα φύκη προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση σε τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες στους τομείς της αγροδιατροφής και της φαρμακοβιομηχανίας.
Το μεγάλης κλίμακας έργο δημιουργήθηκε από μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών, στην οποία συμμετείχαν η νεοφυής επιχείρηση Blue Planet Ecosystems και η ομάδα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Essonne. Αποτελεί καρπό συνέργειας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Paris-Saclay και της Data4. Εντάσσεται σε μια παγκόσμια προσέγγιση με σκοπό τον σχεδιασμό του πρώτου βιοκυκλικού data center στον κόσμο — ένα τεχνολογικό επίτευγμα στην υπηρεσία της οικολογικής μετάβασης.
«Στα data centers μας στη Γαλλία υπάρχουν διαθέσιμες σχεδόν 18 τεραβατώρες ενέργειας, οι οποίες σήμερα δεν αξιοποιούνται», εξηγεί η Linda Lescuyer, Επικεφαλής Καινοτομίας του ομίλου Data4. «Μέσω αυτού του έργου, στοχεύουμε να μετατρέψουμε αυτή τη θερμότητα σε ενέργεια. Χάρη στο βιοκυκλικό module του data center, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν νέο οικολογικό και οικονομικό πόρο για την περιοχή — και κατά συνέπεια θέσεις εργασίας — που μπορούν να αναπτυχθούν μαζί με τα data centers».
Olivier Micheli: Βρήκαμε υποστήριξη στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους έως και 500 εκατ. ευρώ που προωθεί η Data4 στην Ελλάδα, για την κατασκευή Data Centers στην Παιανία, ο Olivier Micheli, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Data4 εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υποστήριξη που βρίσκει η επένδυση από την ελληνική πολιτεία. “Βρήκαμε πλήρη υποστήριξη”, δήλωσε ο κ. Micheli απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ως ελκυστικό τόπο επενδύσεων για σειρά λόγων, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής της θέσης και της υποστήριξης που βρίσκει η επενδυτική δραστηριότητα από την κυβέρνηση. “Ο κρατικός συντονισμός ήταν εξαιρετικός σε κάθε βήμα της επένδυσης. Κάθε αγορά έχει τα συν και τα μείον της. Στην Ελλάδα είμαστε ευτυχείς από την υποστήριξη που βρήκαμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνολικά η Data4 προωθεί επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 20 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, εκ των οποίων ποσό περίπου 15 δισ. ευρώ αφορά στην Γαλλία και περίπου 6 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για την δημιουργία data Centers στην Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Ελλάδα η οποία, ο κ. Micheli εκτίμησε ότι αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο κόμβο συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο και ως εκ τούτου εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας.
Η Ελλάδα ως στρατηγικός κόμβος συνδεσιμότητας
Η προνομιακή θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Η ένταξη της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω με την άφιξη πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1, που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά για data center αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030.