Η προσφορά του Κέντρου Αλληλεγγύης Θεσ/νίκης

Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία στις αρχές του 2011, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα έχει διογκωθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια, ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πόλεμος έχει επίσης εκτοπίσει 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους εντός της Συρίας, που σημαίνει ότι περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εστία του, προκαλώντας μία πρωτοφανούς έκτασης και διάρκειας ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων από τη Συρία κατέφθασε στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Θεσσαλονίκης, σε αναζήτηση μίας ασφαλούς διεξόδου προς την Ευρώπη, τόσο για εκείνους όσο και για τις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, 80 Σύριοι πρόσφυγες έχουν απευθυνθεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και που ιδρύθηκε από το SolidarityNow τον Ιανουάριο του 2014, προκειμένου να λάβουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη και νομική υποστήριξη, αλλά και συμβουλευτική βοήθεια από τους συνεργάτες του Κέντρου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Σύριων προσφύγων που απευθύνθηκαν στο Κέντρο Αλληλεγγύης είναι άνδρες μεταξύ 19 και 40 ετών, ενώ στο σύνολό τους εισήλθαν στη χώρα μέσω της Τουρκίας, είτε διασχίζοντας την περιοχή του Έβρου, είτε μέσω των νησιών της Χίου, της Σάμου και της Κω. Με βάση τις μαρτυρίες τους, η Ελλάδα είναι για εκείνους, μια χώρα ενδιάμεσης διέλευσης, ενώ τελικός τους προορισμός είναι χώρες κυρίως της κεντρικής, δυτικής και βόρειας Ευρώπης. Επιπλέον, στην πλειονότητά τους, οι πρόσφυγες είναι άστεγοι.

Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως κοινωνικός κόμβος για τη φιλοξενία τοπικών ΜΚΟ και πολιτών, ενώ απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως  εθνικότητας, προέλευσης και κοινωνικής κατάστασης. Λειτουργώντας σε στενή συνεργασία με δύο ελληνικές ΜΚΟ, την ΑΡΣΙΣ (www.arsis.gr) και την PRAKSIS (www.praksis.gr), το Κέντρο Αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη παρέχει στο κοινό δωρεάν ιατρική βοήθεια, νομική συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς και  υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και βοήθειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ