CSR Hellas: Η συμμετοχή στο Enterprise 2020 Summit

Το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου το CSR HELLAS συμμετείχε, μαζί με επιχειρήσεις-μέλη του, στην «Επιχειρηματική Διάσκεψη Κορυφής 2020» (Enterprise 2020 Summit) στις Βρυξέλλες, ακολουθώντας με συνέπεια την στρατηγική του για ανάδειξη πρωτοβουλιών για την περαιτέρω ανάπτυξη και προώθηση στρατηγικών και πολιτικών για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ), την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στη Διάσκεψη, υψηλού επιπέδου ομιλητές παρουσίασαν τις τάσεις και εξελίξεις γύρω από τους πιο πάνω τομείς, ενώ μεταξύ των 500 και πλέον συμμετεχόντων που έλαβαν μέρος ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι  πολιτειακών, κυβερνητικών και ευρωπαϊκών αρχών, με προεξάρχουσες συμμετοχές αυτές του βασιλιά Φιλίππου του Βελγίου, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και πολλών ευρωπαίων Επιτρόπων. Παράλληλα, στη Διάσκεψη παρευρέθηκε πλήθος ανώτατων στελεχών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Το CSR Hellas συμμετείχε με οργανωμένη αποστολή και με δύο περίπτερα. Στο πρώτο παρουσιάστηκαν το εκπαιδευτικό σπονδυλωτό πρόγραμμα “Growing on Ethics”, που απευθύνεται προς όλες τις επιχειρήσεις για την εφαρμογή της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας στην Πράξη, άλλες δράσεις που το Δίκτυο έχει αναπτύξει συμπληρώνοντας 15 χρόνια λειτουργίας, ενώ παράλληλα οι 10 φοιτητές, μέλη των τριών ομάδων που βραβεύτηκαν στο 2ο Φοιτητικό Διαγωνισμό για την ΕΚΕ «Νίκος Αναλυτής», είχαν την ευκαιρία να παρουσίασαν τις βραβευμένες εργασίες τους. Στο δεύτερο περίπτερο, πέντε επιχειρήσεις και φορείς-μέλη του CSR Hellas, (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών AE, Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, McCain Hellas, QualityNet Foundation και ΤΙΤΑΝ Cement Company SA), είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις δικές τους πρωτοβουλίες, δράσεις και προγράμματα ΕΚΕ.

Κατά τη δεύτερη ημέρα (17/11) ανακοινώθηκε επίσημα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία (European Pact for Youth), από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, ως μία ακόμη πρωτοβουλία σύμπραξης του CSR Europe, του CSR HELLAS και των υπολοίπων εθνικών εταίρων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αφορά μια από κοινού προσπάθεια για να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα στην Ευρώπη και να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων, που προσφέρονται από την εκπαιδευτική διαδικασία και εκείνων που ζητούνται από την αγορά εργασίας, κάτι που αποτελεί άλλωστε και μια από τις κύριες προτεραιότητες της Επιχειρηματικής Διακήρυξης 2020 (Enterprise 2020 Manifesto).

Πρόκειται για μια προτροπή προς όλες τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους, τους φορείς παροχής εκπαίδευσης και κατάρτισης και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να αναπτύξουν και να εδραιώσουν 10.000 σχέσεις συνεργασίας για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων και της κοινωνικής ένταξης, με στόχο τη δημιουργία 100.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, μαθητείας και πρακτικής άσκησης.

Από πλευράς επιχειρηματικής κοινότητας-μελών του CSR HELLAS, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία υποστηρίζουν οι: Ελληνικά Πετρέλαια, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Global Sustain, Interamerican, Manpower Group, McCain Hellas, Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, Όμιλος ΤΙΤΑΝ και Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών.

Σε πάνελ συζήτησης για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία, συμμετείχε μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, η κ. Βασιλική Ποντικίδου, μία από τους 10 νικητές φοιτητές, ενώ σε ειδική συζήτηση για το ίδιο θέμα μεταξύ ομάδας εκπροσώπων της νεολαίας με τον βασιλιά του Βελγίου Φίλλιπο συμμετείχε ένας δεύτερος φοιτητής, ο κ. Αλέξανδρος Βέρος.

Επιπλέον, η Πρόεδρος Δ.Σ. του CSR Hellas και Διευθύντρια ΕΚΕ Ομίλου ΤΙΤΑΝ, κ. Μαρία Αλεξίου μαζί με τον Διευθυντή του γερμανικού δικτύου UPJ, κ. Peter Kromminga είχαν την ευθύνη συντονισμού ενός εκ των δέκα παράλληλων ειδικών θεματικών εργαστηρίων με θέμα τη δημοσιοποίηση από τις επιχειρήσεις των μη οικονομικών πληροφοριών (Non-Financial Performance), σε συνέχεια της έκδοσης σχετικής Οδηγίας από την ΕΕ το 2014. Στο πάνελ του εργαστηρίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπροσώπων επιχειρήσεων και φορέων η Group CSR Manager του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ, κ. Ράνια Σουλάκη και η Manager Υπηρεσιών Βιωσιμότητας της ΕΥ (Ernst & Young Hellas), κ. Κιάρα Κόντη, ως μέλη της ελληνικής αποστολής.

Το CSR Hellas, εναρμονίζοντας τις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνει σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις, έθεσε 3 βασικούς εθνικούς στόχους:

  1. Την επανεκκίνηση του διαλόγου για την Εθνική Στρατηγική για την ΕΚΕ και τη διασύνδεσή της με την Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Διακήρυξη 2020.
  2. Την οργανωμένη διαβούλευση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία στην Ελλάδα.
  3. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση επειγόντων ή εκτάκτων καταστάσεων, όπως το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα που αποκτά πλέον ευρωπαϊκή διάσταση και όπου το ευρωπαϊκό κίνημα για την ΕΚΕ περιμένει δείγματα γραφής από τα εθνικά δίκτυα των χωρών «πρώτης γραμμής» όπως η Ελλάδα.