CEO Summit 2015: Η Ελλάδα μπορεί να αναδυθεί ως επιχειρηματικός κόμβος

Η Ελλάδα μπορεί και δικαιούται να γίνει επιχειρηματικός κόμβος (business hub). Χρειάζεται, όμως: Πολιτισμική αλλαγή στην έννοια και τη λειτουργία του Κράτους. Εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας.Εκμετάλλευση της σταθερότητας –με δυτικούς όρους– της χώρας. Επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) και όχι country plan. Απόλυτη προτεραιότητα στην Καινοτομία, ενώ όπου υπάρχει πρόβλημα στο παραγωγικό μας μοντέλο πρέπει να το επιλύουμε μέσω της καινοτομίας. Συλλογικές λύσεις έναντι των ατομικών. Και ανάληψη δράσης με τα πρώτα σημάδια εμφάνισης προβλημάτων. Αυτά θα μπορούσαμε να υπογραμμίσουμε ως συμπεράσματα του 9ου CEO Summit, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ.

Με τίτλο «Γεωπολιτική: Μπορεί η Ελλάδα να αναδειχθεί ως business hub» το συνέδριο προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ερμηνευτικό πλαίσιο του γεωπολιτικού χάρτη πάνω στον οποίο τοποθετείται η χώρα, απαντώντας παράλληλα στην αναζήτηση κάθε CEO για την επιχειρηματική του επιτυχία ή αποτυχία με βάση τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Γιώργος Πίττας, καλωσορίζοντας τους συνέδρους, επισήμανε πως ο ίδιος ο βηματισμός της Ιστορίας στην περιοχή, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε γεωπολιτικά. Το θέμα είναι πώς μπορεί κάθε επιχείρηση, κάθε δραστήριος Έλληνας να «μεταφράσει» όλα αυτά σε κάτι το συγκεκριμένο για τη δική του περίπτωση. «Γεννάται το ερώτημα, αν η κομβική θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη είναι ένα πολιτικό κλισέ που μας αρέσει να αναμασάμε ή έχει πραγματική δύναμη ‘πυρηνικής’ έντασης, που μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής της ελληνικής επιχειρηματικότητας» είπε ο πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, Δημήτρης Α. Μαύρος, κατά τον χαιρετισμό του. «Οι έλληνες επιχειρηματίες –συνέχισε- αγωνιούν να ανιχνεύσουν το τι πρέπει και μπορούν να κάνουν για να δημιουργήσουν οφέλη για τους ίδιους, τις εταιρίες, το ανθρώπινο δυναμικό και για την υγεία της χώρας, μέσα από την οποία περνάει και η δική τους επιχειρηματική υγεία. Ωστόσο, απαιτείται συγκεκριμενοποίηση της στρατηγικής και αποτελεσματική επικοινωνία της προς τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια ισχυρή συμμαχία στο επίπεδο της οικονομίας, κοινωνίας και πολιτικής. Αυτή, όμως, η συμμαχία απαιτεί ισχυρές ηγεσίες και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου. Ένα επιπλέον θέμα είναι να μην κινηθούν όλα μόνο στο χώρο της ‘μεγάλης’ οικονομίας και των ‘μεγάλων’ στρατηγικών, αλλά να δοθεί στον διψασμένο έλληνα επιχειρηματία ένα προσιτό και ξεκάθαρο μονοπάτι προς μια πορεία δικής του ένταξης σε όλο αυτό το τοπίο ευκαιριών και απειλών, μέσα από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται σε αυτό το συνέδριο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, επισήμανε ότι «για να μπορεί να γίνει η Ελλάδα επιχειρηματικός κόμβος απαιτείται οριζόντια ενθάρρυνση των επενδύσεων, παροχή φορολογικών κινήτρων και προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να εισρεύσουν νέα επενδυτικά κεφάλαια. Πρέπει να είμαστε μια χώρα στην οποία θα μπορούσε να ζήσει κάθε πολίτης του κόσμου».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη του Τουρισμού μέσα στην κρίση, επισημαίνοντας ότι είχε διπλάσιες και τριπλάσιες επιδόσεις σε σχέση με τις ανταγωνιστικές μας χώρες. Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο τομέας που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας, άλλαξε την τελευταία πενταετία οκτώ φορές συντελεστή ΦΠΑ, συμπληρώνοντας ότι χωρίς φορολογική σταθερότητα δεν μπορεί να λειτουργήσουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις. Η περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού, συνέχισε ο κ. Ανδρεάδης, θα επιφέρει ανάπτυξη και σε άλλους τομείς, όπως ο γεωργικός, η βιομηχανία τροφίμων, οι μεταφορές, το real estate και οι υπηρεσίες εν γένει.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, τόνισε ότι «η χώρα μπορεί όντως να παίξει σημαντικό ρόλο λόγω γεωγραφικής και πολιτικής θέσης –βάσει των επιλογών που έχει ήδη κάνει– προσθέτοντας σε όσα είπαν οι άλλοι ομιλητές την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και σεβασμού καθώς και δέσμευσης όλων σε κοινό στόχο και όραμα. «Απαιτείται ουσιαστικός διάλογος μεταξύ διοικούντων και διοικουμένων» κατέληξε.

Ο συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος σε μια καταιγιστική ομιλία αναφέρθηκε στις φαντασιώσεις, την άρνηση της πραγματικότητας και τις επιπτώσεις στο πολίτευμα, την οικονομία και την κοινωνία, καταδεικνύοντας την απουσία συγκροτημένου ελληνικού Κράτους ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα υπάρχει φαντασίωση Κράτους.

Στην ανάγκη και στα οφέλη ενός «καλά δομημένου πλάνου δράσης» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης. «Η συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας γενικότερα, είπε ο υπουργός, μπορεί να τροφοδοτήσει τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε να τεθούν τα θεμέλια για την πολυπόθητη περιφερειακή σταθερότητα και την ειρήνη. Οι ενεργειακές συνεργασίες, όπως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ με υποθαλάσσιο καλώδιο, καθώς και ο διασυνοριακός αγωγός αερίου «EastMed Pipeline», ο οποίος θα διασυνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, μπορούν να αμβλύνουν τις εντάσεις και να παγώσουν ή ακόμα και να τερματίσουν συγκρούσεις πολιτικού χαρακτήρα μεταξύ χωρών», τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης και πρόσθεσε, «ευελπιστούμε ότι ο ρόλος και των δύο χωρών, της Κύπρου και της Ελλάδας, θα είναι καταλυτικός προς επίτευξη της πολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας των χωρών της περιοχής μας».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στα θετικά επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναμένεται να κλείσει το 2015 με θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,5%, στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε όσον αφορά τον δημόσιο τομέα και τις τράπεζες, ενώ επισήμανε τη μεγάλη πρόκληση μείωσης της ανεργίας και ενίσχυσης της ρευστότητας, μέσω προσέλκυσης επενδύσεων.

Στο πρώτο πάνελ που ακολούθησε με θέμα «Γεωπολιτική και επιχειρηματικές προοπτικές» με συντονιστή τον Βασίλη Καραγιάννη, Business & Management Advisor, συμμετείχαν η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρία Irit Ben-Abba, ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas Riccardo Canevari, ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Γιάννης Παράσχης, ο πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture Κυριάκος Σαμπατακάκης και ο Country Manager της Trans Adriatic Pipeline AG Rikard Scoufias. Στο δεύτερο πάνελ, με τον ίδιο συντονιστή και θέμα «Η ελληνική οικονομία σε αναζήτηση ενός νέου διεθνούς προτύπου» συμμετείχαν ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας & Γεωπολιτικής στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Θ. Μαζής, ο Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχαήλ Ε. Μασουράκης, ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα Caspar Veldkamp και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Karayannis Group of Companies Άγγελος Καραγιάννης.

Το CEO Summit διοργανώθηκε από την ΕΕΔΕ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Χορηγοί του 9ου CEO Summit ήταν το Chivas Regal, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, η Edenred, η Eurobank, η Manifest, η Manpower Group και η Pharmathen. Χορηγοί επικοινωνίας η Αγορά, η Real News, ο Real FM 97,8, το Ad Business, το CSR/HR Review, το European Business Review, το Economia και η Οικονομική Επιθεώρηση, το Manager καθώς και το Retail Business. Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας τα Advertising.gr, Economia.gr, BusinessNews.gr, CSRNews.gr, Ecozen.gr, Real.gr και SofokleousIn.gr. Τηλεοπτικός χορηγός το SBC TV.