Κ. Περαντάκος: H Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι «μόδα» αλλά ουσία

Ο Εμπορικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Γρανιτών, Κωνσταντίνος Περαντάκος, μιλάει στο CSR Review για τη φιλοσοφία και τις δράσεις της εταιρείας όσον αφορά την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η Ελληνική Εταιρία Γρανιτών έχει την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα σαν βασικό άξονα λειτουργίας της. Πώς εντάσσεται στην εταιρική κουλτούρα, αλλά και την καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;

Οι επιχειρήσεις είναι ένα σύνολο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κοινωνικό χώρο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται. Με βάση αυτό, οφείλουν, αφενός μεν να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και αφετέρου να συνεισφέρουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής.

Η κάθε εταιρεία πρώτιστα οφείλει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της, να βελτιώνει συνεχώς τις συνθήκες εργασίας του και να φροντίζει με υπευθυνότητα την υγεία και την ασφάλειά του.

Η ευθύνη αυτή οφείλει να επεκτείνεται πέραν των εργαζόμενων της στην τοπική κοινωνία, στους επιχειρηματικούς της εταίρους, στους προμηθευτές της, στους πελάτες της, στις δημόσιες αρχές αλλά και στο περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω ανοίγουν το δρόμο για μια ευρύτερη κοινωνική ανάπτυξη, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής και την ανταγωνιστικότητα.

 

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες από τις δράσεις που έχετε πραγματοποιήσει στο πεδίο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;

Η Ελληνική Εταιρία Γρανιτών, πορευόμενη με γνώμονα τις παραπάνω αρχές, όχι μόνο προσπαθεί αλλά καθημερινά τις κάνει πράξη.

Παρότι στη φιλοσοφία μας είναι ότι οι ενέργειες αυτές δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται, επιγραμματικά μόνο θα αναφέρω μερικές από τις δράσεις μας, που εκ των πραγμάτων έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές:

Παροχή τροφίμων σε κοινωφελείς οργανισμούς

  • «Χαμόγελο του παιδιού»
  • Παιδικά χωριά «SOS»
  • «Κιβωτός του κόσμου»

Χορηγία ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπού εξοπλισμού

  • Σύλλογος προστασία αγέννητου παιδιού: «Η Αγκαλιά»
  • Δημοτικό σχολείο Υπάτου Θηβών
  • Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο στο «Δημιτρίτσι Σερρών»
  • Δημοτικό σχολείο «Καλλιράχης Θάσου»
  • 25ο Νηπιαγωγείο Κορυδαλλού

Στήριξη ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων

  • Τμήματα Χάντμπολ και Βόλεϊ Ανδρών της ερασιτεχνικής ΑΕΚ
  • «Κρόνος» Γέρακα
  • «Νίκη» Δροσιάς
  • «Γαλαξίας» (γυναικεία ομάδα βόλεϊ)
  • «ΑΟ Υπάτου» Θηβών
  • «Ηρόδοτος» Ηρακλείου Κρήτης
  • «Χιονοδρομικός – Ορειβατικός – Ποδηλατικός Σύλλογος» Θήβας

Διάφορες άλλες δράσεις:

  • Δωρεά βιβλίου «ΠΑΙΔΙ και Internet», σε 900 δυσπρόσιτα δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο
  • Χορηγοί στο Global Thinkers Forum 2013 και 2014
  • Χορηγοί στην έκθεση «Θεσσαλονίκη 100+. Πόλη και Αρχιτεκτονική»
  • Χορηγοί του περιοδικού «Οικουμενικός Ελληνισμός»
  • Εκτύπωση μεγάλου μέρους των εντύπων μας στο ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) στη Θεσσαλονίκη
  • Χορηγοί στο «Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Χανίων»
  • Χορηγοί στο 1ο Φεστιβάλ «Βερέκυνθος 2015»
  • Δωρεά υλικών (γρανίτες) για την ανακατασκευή κτιρίου του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στη Βροχίτσα Πύργου Ηλείας.

 

Αποτελείτε μια παραγωγική εταιρεία, η οποία διαθέτει εργοστασιακή μονάδα ενώ η δραστηριότητά της έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το περιβάλλον. Ποια είναι η στρατηγική σας όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος; Σε τι είδους μέριμνα έχετε προχωρήσει;

Όντως είμαστε μια εταιρεία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το περιβάλον. Η γη είναι αυτή που μας δίνει την πρώτη ύλη (μάρμαρο και γρανίτη) και από εκεί πηγάζει όλη μας η δραστηριότητα. Επομένως, θα ήταν έγκλημα εάν δεν φροντίζαμε όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά και να συνεισφέρουμε ενεργά, στην αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας.

Η Ελληνική Εταιρία Γρανιτών και οι εταιρείες του ομίλου μας, Dionyssomarble Bulgaria και Granicon OY, έχουν εναρμονίσει τις παραγωγικές τους διαδικασίες τόσο στην πρωτογενή παραγωγή (εξόρυξη μαρμάρων και γρανιτών), όσο και στο εργοστάσιο επεξεργασίας των πρώτων υλών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Επενδύετε στο ανθρώπινο δυναμικό σας, στη διατήρηση και ανάπτυξή του; Με ποιους τρόπους;

Όπως προανέφερα, κάθε εταιρεία πρώτιστα οφείλει να επενδύει και να φροντίζει το ανθρώπινο δυναμικό της.

Οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι συνεχείς, διότι ναι μεν από τη μία υπάρχει ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση και την ανάπτυξη της εταιρείας, από την άλλη όμως αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας είναι τι έχουμε κάνει ώστε οι άνθρωποί μας να είναι ευχαριστημένοι, διότι αυτοί αποτελούν την ατμομηχανή μας και χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρχει εταιρεία. Επομένως, είναι στοίχημα και πρόκληση ταυτόχρονα, η συνεχής φροντίδα της διοίκησης και του management της εταιρείας, ώστε να προσφέρει στο προσωπικό της το καλύτερο δυνατό εργασιακό περιβάλλον.  Έχοντας σαν αρχή μας ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, δίνουμε το στίγμα της διοίκησης. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτυπώνεται καθημερινά στα πρόσωπα των εργαζομένων και των συνεργατών μας. Ενδεικτικά να αναφέρω την παροχή πακέτου ιδιωτικής ασφάλισης υψηλών προδιαγραφών μεριμνώντας για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού μας, τις αυξήσεις των μισθών και τα bonus παραγωγικότητας και επίτευξης στόχων που δίνουμε κάθε χρόνο, τα προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού και, το κυριότερο, τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.

 

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία σάς έχει κάνει να επανεξετάσετε τη δραστηριότητά σας στο κομμάτι της ΕΚΕ;

Δυστυχώς, η οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα την περίοδο αυτή περιορίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Παρ’ όλα αυτά όμως, θεωρώ αδιανόητο να μην έχουμε κατά νου ότι εκτός από τις πωλήσεις και τα κέρδη, εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι ο άνθρωπος, το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο, ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε μια τόσο βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρώ ότι η συνεισφορά μας δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από τις όποιες συγκυριακές δυσκολίες, πράγμα που η Ελληνική Εταιρία Γρανιτών ενστερνίζεται πλήρως.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν πρέπει να είναι «μόδα» αλλά ουσία. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθεί και η κατάλληλη παιδεία προς αυτή την κατεύθυνση. Ευθύνη γι’ αυτό έχουν οι διοικήσεις των εταιρειών, οι οποίες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματική διάσταση της έννοιας «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και να ενεργήσουν ανάλογα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Αναδημοσίευση από το Τεύχος 54 του CSR Review.