Schneider Electric: Διάκριση στον διαγωνισμό Little Box Challenge

Η Schneider Electric, ο παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας και τον αυτοματισμό, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Little Box Challenge, τον οποίο διοργάνωσε η Google και η IEEE . Στόχος του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός μετατροπέα (inverter) με διαστάσεις 10 φορές μικρότερες από τις σημερινές. Οι μετατροπείς αποτελούν βασικό κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής πράσινης ενέργειας, καθώς αναλαμβάνουν να μετατρέψουν το συνεχές ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τους συσσωρευτές, σε εναλλασσόμενο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κτίρια και κατοικίες. Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να βρουν έναν τρόπο να συρρικνώσουν τις διαστάσεις ενός σύγχρονου, υψηλής απόδοσης μετατροπέα 2kW, από το σημερινό του μέγεθος (‘φορητό ψυγείο εξοχής’) σε μέγεθος ταμπλέτας (~650 κυβικά εκατοστά).

Η ταχύτατη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων, των συσσωρευτών και των υπόλοιπων εναλλακτικών πηγών ενέργειας καθιστά τους μετατροπείς όλο και πιο σημαντικούς για την καθημερινή μας ζωή. Η κατασκευή μικρότερων και πιο προσιτών μετατροπέων θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των σπιτιών που θα τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ, την πιο αποδοτική λειτουργία των δικτύων διανομής, αλλά και τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης απομακρυσμένων περιοχών.

Οι μετατροπείς DC/AC βρίσκονται στον πυρήνα πολλών προϊόντων της Schneider Electric που έχουν στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας ισχύος, όπως είναι τα τροφοδοτικά αδιάλειπτης λειτουργίας (UPS), οι ηλιακοί μετατροπείς και οι κινητήρες. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές μετατροπής ισχύος αποτελούν ένα αντικείμενο στο οποίο η Schneider Electric έχει μεγάλη εμπειρία. Οι δεξιότητες στο συγκεκριμένο πεδίο έχουν ζωτική σημασία στην προσπάθεια της Schneider Electric να καλύψει τις ανάγκες βασικών της αγορών, από κτιριακές εγκαταστάσεις και data centers, μέχρι παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα διανομής και εργοστάσια.

Για να καταφέρει να κατασκευάσει έναν super-compact πρωτότυπο μετατροπέα, η Schneider Electric δημιούργησε μία διεθνή ομάδα με ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας και IT, στην οποία συμμετείχαν και τα μέλη του προγράμματος Edison  της εταιρείας. Η φιλοσοφία της ομάδας ήταν περισσότερο υπέρ της αντοχής και της απόδοσης και λιγότερο υπέρ του μεγέθους, καθώς ο στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένα πρωτότυπο το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί εύκολα και με ανταγωνιστικό κόστος. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο ερευνών, η εταιρεία υπέβαλε την πρότασή της τον Ιούλιο του 2015, και μαζί υπέβαλε και αιτήσεις για τέσσερις πατέντες. Ο μετατροπέας που παρουσίασε η Schneider Electric είχε τις διαστάσεις μιας compact φωτογραφικής μηχανής και συνολικό όγκο που δεν ξεπερνούσε τα 345 κυβικά εκατοστά (10cm x 8.5cm x 4cm), δύο φορές σχεδόν μικρότερο από την απαίτηση του διαγωνισμού.

«Με τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, η Schneider Electric έδειξε τη μεγάλη εμπειρία της σε θέματα τεχνολογίας και παράλληλα υπογράμμισε την ικανότητα της να δημιουργεί ομάδες με μέλη από διαφορετικά γνωστικά πεδία, οι οποίες προάγουν την καινοτομία»,  δήλωσε ο κ. Prith Banerjee, Chief Technology Officer και Executive Vice President στη Schneider Electric. «Έχοντας στα χέρια μας αυτό το πρωτότυπο, θα εργαστούμε με στόχο να το μετατρέψουμε σε πραγματικό προϊόν για τους πελάτες μας, βοηθώντας τους να μεταβούν πιο γρήγορα σε έναν καινούριο κόσμο ενέργειας».