Ελληνική Πρωτοβουλία: Δωρεά ύψους $40,000 για την υποστήριξη του Fulbright

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ) ενέκρινε δωρεά ύψους $40,000 για την υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα (Fulbright Foundation), ως μέρος των προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για τη στήριξη της εκπαίδευσης και της νεανικής επιχειρηματικότητας στη χώρα. Η δωρεά υποστηρίζει τρία προγράμματα υποτροφιών και εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017: “The Greek Secondary Educators Program”, “The Greek Visiting Scholars Program” και το “Train the Trainers Workshop”.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (The Greek Secondary Educators Program) πραγματοποιείται μέσα από το Αμερικανό Ινστιτούτο Σπουδών (“Study of the United States Institutes”) και επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας και την ανάπτυξη προγράμματος σπουδών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Υλοποιείται σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και απευθύνεται σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν Αγγλικά, καθώς και επαγγελματίες του χώρου που ασχολούνται με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την εκπαίδευση δασκάλων και τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων και εγχειριδίων.

Το πρόγραμμα επίσκεψης Ελλήνων επιστημόνων (The Greek Visiting Scholars Program) απευθύνεται σε καθηγητές πανεπιστήμιων ή πολυτεχνικών σχολών και ερευνητές, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού τους τίτλου. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν για οποιονδήποτε επιστημονικό κλάδο στον οποίο επιθυμούν να κάνουν έρευνα, να δώσουν διαλέξεις ή και να διδάξουν σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, με τα οποία έχουν εξασφαλίσει συνεργασία. Η διάρκεια των υποτροφιών κυμαίνεται από τρείς έως έξι μήνες.

Το τρίτο πρόγραμμα που υποστηρίζεται μέσω της δωρεάς της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (ΤΗΙ) είναι το εργαστήριο για την «Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών» (Train the Trainers Workshop), το οποίο αποτελεί σημαντική δραστηριότητα του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο workshop βασίζεται στην πολλαπλασιαστική δύναμη των υποτροφιών Fulbright, καθώς παρέχει μια πλατφόρμα ώστε οι υπότροφοι του Ιδρύματος, να μοιράζονται τις γνώσεις και την εξειδίκευση που απέκτησαν, αναλαμβάνοντας ρόλο εκπαιδευτή σε συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα “Train the Trainers” προσφέρεται σε εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους δημόσιων ελληνικών σχολείων και πραγματοποιείται το φθινόπωρο ή την άνοιξη κάθε χρονιάς σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Στόχος του προγράμματος είναι να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των υποτροφιών, μεταφέροντας την εμπειρία και σε άλλους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν έχουν εκτεθεί στο συγκεκριμένο, εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ, καθώς, επίσης, και να ενισχύσουν τους δεσμούς με εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποστηρίζουμε την προσπάθεια του Ιδρύματος Fulbright για την περαιτέρω ανάπτυξη εκπαιδευτικών, παρέχοντάς την ευκαιρία σε δασκάλους και καθηγητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να εκτεθούν σε ένα διαφορετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, φέροντας πίσω πολύτιμη γνώση την οποία στη συνέχεια μοιράζονται στο δικό τους εκπαιδευτικό περιβάλλον.»

Η Άρτεμις Ζενέτου, Εxecutive Director του Fulbright Foundation στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά με τη δωρεά: «Το Ίδρυμα Fulbright εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative) να στηρίξει έμπρακτα το έργο του μέσω της δωρεάς που πραγματοποίησε για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Το Ίδρυμα Fulbright διοργανώνει καινοτόμα προγράμματα που παρέχουν ουσιαστική στήριξη σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Έλληνες καθηγητές, ερευνητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα και να παρακολουθήσουν προγράμματα μετεκπαίδευσης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των Η.Π.Α. μεταφέροντας την εξειδίκευση και επιστημονική γνώση στην Ελλάδα με την επιστροφή τους