CSR Hellas: Workshop για τον Νόμο περί δημοσιοποίησης μη χρηματο-οικονομικών πληροφοριών

To CSR Hellas και το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης διοργάνωσαν, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με μεγάλη επιτυχία το πρώτο workshop για τον νέο Νόμο 4403/2016 περί δημοσιοποίησης μη χρηματο-οικονομικών πληροφοριών με θέμα «Λογοδοσία ΕΚΕ & Χρηματο-Οικονομική Αποτύπωση».

Το workshop παρακολούθησαν περισσότερα από 60 άτομα, CFOs και στελέχη επιχειρήσεων των τμημάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Οικονομικών & Νομικών Υπηρεσιών. Σκοπός του workshop ήταν η διερεύνηση των επιπτώσεων του Νόμου στην εφαρμογή πολιτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε σχέση με τις λογιστικές και φοροτεχνικές απαιτήσεις μέσω ενός γόνιμου διαλόγου μεταξύ κρατικών αρχών, επιχειρήσεων και φορέων.

Μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Βασίλης Γκόβαρης, Επιτελικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών του ATHEX, η κ. Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR Hellas, στην παρουσίασή της «Η Ευρωπαϊκή Οδηγία (2014/95/ΕΕ) για τη δημοσιοποίηση μη-οικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για τη διαφορετικότητα από μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους», έκανε αναφορά στις διαφορές των ρυθμίσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και του Νόμου, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του νέου Νόμου ο οποίος αποτελεί μια ευκαιρία ενίσχυσης της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις. Η κ. Λήδα Κοντογιάννη, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, στην παρουσίασή της «Νόμος 4403/2016 και Εταιρική Διακυβέρνηση», αναφέρθηκε στο βασικό θεσμικό πλαίσιο (εθνικό και ευρωπαϊκό) που ρυθμίζει τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης, και στη συνέχεια εστίασε στο θέμα της δήλωσης εταιρικής διακυβέρνησης και τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος Νόμος.

Από την πλευρά της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΜΗ, που σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή του Νόμου, ο κ. Γεράσιμος Γεωργόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Θεσμικών Ρυθμίσεων και Γενικού Εμπορικού Μητρώου, στην παρουσίασή του «Το νέο περιβάλλον Μη Χρηματο-οικονομικής Πληροφόρησης μετά τον Ν.4403/16», ανέφερε ότι σκοπός της διεύρυνσης της ρύθμισης της Οδηγίας ως προς τον αριθμό των Ανωνύμων Εταιριών που υπόκεινται στις διατάξεις του είναι η αξιοποίηση από την πολιτεία των στοιχείων που θα πρέπει υποχρεωτικά να δημοσιεύουν οι επιχειρήσεις αυτές στο ΓΕΜΗ.

Στο δεύτερο μέρος του workshop, οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων ορκωτών λογιστών και φοροτεχνικών συμβούλων, κ.κ. Βασίλης Καμινάρης (Εταίρος & Επικεφαλής Ελεγκτικού Τμήματος ΕΥ Ελλάδας, Κεντρικής & Νοτιοανατολικής Ευρώπης), Γιώργος Ραουνάς ( Partner-Head of Risk Consulting, KPMG) και Κατερίνα Κατσούλη (CSR & Sustainability Director, Grant Thornton) υπό τον συντονισμό του κ. Βασίλη Κουφού (Partner, NEPA Economic Consulting), αντάλλαξαν απόψεις και σχολίασαν τις διατάξεις του Νόμου.

Τέλος, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων στο workshop και των ομιλητών.