Χαμόγελο του Παιδιού: Διαδραστική συνάντηση για το Ασφαλές Διαδίκτυο

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συναντήθηκε με μαθητές και μαθήτριες και συζήτησαν για αυτά που κρύβονται πίσω από μια οθόνη

«Η Penny K., μια 16χρονη κοπέλα, κάνει check in στο σπίτι της όπου βρίσκεται με τις φίλες της και βλέπουν ταινία. Με το που ανεβαίνει το post, της κάνει αίτημα φιλίας ο Nikos Xd. Δεν τον γνωρίζει προσωπικά αλλά έχουν κοινούς φίλους. Τον προσθέτει στους φίλους της και αρχίζει να της στέλνει μηνύματα. Στην αρχή η Penny K. απαντούσε στα μηνύματά του αλλά κάποια στιγμή…».

Με αφορμή την 7η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργάνωσε μια διαδραστική συνάντηση με τους μαθητές και τις μαθήτριες Γυμνασίου από τα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα, υπό το συντονισμό του YouSmile.gr. Στόχος της συνάντησης ήταν να μιλήσουν οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες για την ασφάλεια και τη σωστή συμπεριφορά στο διαδίκτυο καθώς και να εντοπίσουν τα ίδια τα παιδιά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια οθόνη.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες υποδέχτηκε ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα οι απειλές και οι κίνδυνοι για ένα παιδί βρίσκονται και στο διαδίκτυο. Στόχος δεν είναι να απαγορέψουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά να τα ενημερώσουμε και να τα προστατέψουμε από τους κινδύνους που κρύβονται και στην διαδικτυακή τους ζωή. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς διαπιστώνουμε, ότι μια από τις βασικότερες αιτίες φυγών εφήβων από το οικογενειακό τους περιβάλλον οφείλεται και στην λανθασμένη εμπιστοσύνη που δείχνουν τα παιδιά στους ψηφιακούς τους φίλους χωρίς να γνωρίζουν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την ασφάλεια που του χαρίζει μια οθόνη, ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή τους».

Οι ψυχολόγοι του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βασιζόμενοι σε μια real life ιστορία επιμελήθηκαν ένα video με την περιπέτεια της έφηβης Penny K. με τον άγνωστο Niko Xd. που εξελίχθηκε σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αποτέλεσε την αφορμή για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Με την ενθάρρυνση των ψυχολόγων οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκάλυψαν προσωπικές τους εμπειρίες, αναδεικνύοντας σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια οθόνη, όπως είναι το cyberbullying (διαδικτυακός εκφοβισμός), ο εθισμός στο internet, κ.α. Στη συνέχεια, οι ψυχολόγοι του οργανισμού έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα των σύγχρονων τεχνολογιών και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι νέοι να τις αξιοποιήσουν, διατηρώντας παράλληλα τη διαδικτυακή τους ταυτότητα, ασφαλή.

Με αφορμή την ψηφιακή περιπέτεια της 16χρονης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ζήτησε από 4 γονείς εφήβων να μιλήσουν για τις δικές τους σκέψεις επάνω στην ιστορία αλλά και για την ψηφιακή ζωή των παιδιών τους και πως την αντιλαμβάνονται.

Παράλληλα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ζήτησε και από 6 μαθητές και μαθήτριες να μιλήσουν για την περιπέτεια της 16χρονης και για το πώς τα ίδια θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που προκύπτουν στο διαδίκτυο.

Κλείνοντας την συνάντηση, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της «Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα παιδιά SOS 1056» για να γνωρίσουν από κοντά τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς που τη στελεχώνουν, ενημερώθηκαν για την λειτουργία της και ότι τίθεται στη διάθεση όλων των παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα, για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, καθημερινά, πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, εντελώς δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο.

Και ο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» το 1ο κινητό εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με αφορμή την 7η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας στην Καβάλα όπου ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του οργανισμού πραγματοποιούν ενημερώσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς κι ελεύθερο κοινό. Η δράση του «ΟΔΥΣΣΕΑ» πραγματοποιείται πανελλαδικά υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες. Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του οργανισμού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια πανελλαδικά. Η δράση υλοποιείται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 2009 και σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους.