Ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ευρώπη δεσμεύεται να μειώσει τα προστιθέμενα σάκχαρα κατά ακόμη 10%

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα προστιθέμενα σάκχαρα των προϊόντων της κατά ακόμη 10% έως το 2020. Η δέσμευση θα εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών για την πρόσληψη ζάχαρης και στην πρόσκληση των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συντονισμένη προσέγγιση στην ανασύνθεση των προϊόντων και στη μείωση της ζάχαρης. Ο κλάδος – ο οποίος περιλαμβάνει γνωστές εμπορικές επωνυμίες, όπως η Coca-Cola, η Pepsi και η Orangina – θα καινοτομεί, θα ανασυνθέτει, θα χρησιμοποιεί μικρότερα μεγέθη συσκευασιών και θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα με λίγες ή καθόλου θερμίδες, με σκοπό να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο του.

Ο κλάδος των αναψυκτικών είναι πρωτοπόρος στη μείωση των προστιθέμενων σακχάρων με την πορεία του να ξεκινάει στη δεκαετία του 1970, όταν εισήχθησαν στην αγορά τα πρώτα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και χωρίς θερμίδες. Στα αναψυκτικά, η μείωση των προστιθέμενων σακχάρων οδηγεί απευθείας σε μείωση θερμίδων. Η βιομηχανία αναψυκτικών μείωσε τη ζάχαρη στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά κατά 12% από το 2000 έως το 20153, έτσι η νέα δέσμευση τριπλασιάζει αυτό το ρυθμό, προσθέτοντας μια περαιτέρω μείωση κατά 10% στα  επόμενα πέντε χρόνια.

Ενώνοντας τις δυνάμεις της βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η δέσμευση έχει το πλεονέκτημα ότι θέτει σε εφαρμογή την στρατηγική αυτή σε ολόκληρη την Ευρώπη, επηρεάζοντας πάνω από 500 εκατομμύρια καταναλωτές. Η δέσμευση του 10% είναι ένα συνολικό μέγεθος που λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες και τις νέες τοπικές δεσμεύσεις της βιομηχανίας για μείωση της ζάχαρης, αντικατοπτρίζοντας την διαφορετικότητα των διατροφικών προτύπων και των προτιμήσεων των καταναλωτών σε κάθε χώρα της ΕΕ.

Η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά στη ζάχαρη και την πρόσληψη θερμίδων. Είναι επίσης μια απάντηση στην έκκληση της ΕΕ για ανασύνθεση και μείωση των προστιθέμενων σακχάρων σε όλη τη βιομηχανία τροφίμων. Η δέσμευση υποστηρίζει τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη Δράσης για την Βελτίωση των Τροφίμων και Ποτών και το Παράρτημα Εθελοντικής Μείωσης των Προστιθέμενων Σακχάρων με στόχο τη μείωση της ζάχαρης κατά 10%, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η βιομηχανία θα επιτύχει τον στόχο της μέσω της αύξησης των προσπαθειών της για ανασύνθεση των προϊόντων της και την καινοτομία σε νέα προϊόντα – μεταξύ άλλων με τη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών – και μέσω της αύξησης της διαθεσιμότητας μικρότερων μεγεθών συσκευασιών, επιτρέποντας έτσι τον έλεγχο της μερίδας και την κατανάλωση με μέτρο. Επιπλέον, οι παραγωγοί αναψυκτικών θα επενδύσουν στην προώθηση των προϊόντων με μειωμένη ή καθόλου ζάχαρη, ώστε να ενθαρρύνουν ενεργά την επιλογή των καταναλωτών προς τα προϊόντα με λίγες ή καθόλου θερμίδες. Η πρόοδός μας θα παρακολουθείται μέσω ανεξάρτητης έρευνας από τρίτους, την οποία και θα μοιραζόμαστε με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

 

 

 

 

 

Ανακοινώνοντας την κίνηση σήμερα, o Stanislas de Gramont, Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών στην Ευρώπη και Διευθύνων Σύμβουλος της Suntory Beverage and Food για την Ευρώπη, σημείωσε: «Χαιρετίζουμε την πολιτική της ΕΕ για την ανασύνθεση των προϊόντων και τη μείωση της ζάχαρης, η οποία βασίζεται στη συνεργασία και μας επιτρέπει να πετύχουμε το στόχο μας, αυξάνοντας την ταχύτητα και την κλίμακα των ενεργειών μας. Η δέσμευση αυτή για επιπλέον μείωση της ζάχαρης κατά 10%, αντιστοιχεί σε τριπλασιασμό του ρυθμού των προσπαθειών μας μέχρι σήμερα. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιούμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μας και ελπίζουμε ότι και άλλες κατηγορίες τροφίμων θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, ώστε να δημιουργήσουμε μία σημαντική μάζα [εταιρειών] συνολικά».

 

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, οι Dan Sayre και Νίκος Κουμέτης, Πρόεδροι των Επιχειρησιακών Μονάδων της The Coca-Cola Company στην Ευρώπη, τόνισαν: «Ως εταιρεία, πάντοτε εξελισσόμαστε αφουγκραζόμενοι και ανταποκρινόμενοι στους καταναλωτές μας, τους ενδιαφερόμενους φορείς και την κοινωνία στο σύνολό της. Συμφωνούμε ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης δεν είναι καλή για κανέναν και θέλουμε να παρέχουμε στους καταναλωτές μας την δυνατότητα να ελέγχουν καλύτερα την πρόσληψη της προστιθέμενης ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή καθώς και άλλες δράσεις που αναλαμβάνουμε θα βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους να παίρνουν σωστές αποφάσεις για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

 

Ο Richard Evans, Πρόεδρος Category Teams, Franchise and Africa της PepsiCo Europe and Sub Saharan Africa, πρόσθεσε, «Εταιρείες όπως η PepsiCo έχουν μια τεράστια ευκαιρία – όπως επίσης και ευθύνη – όχι μόνο να βγάζουν κέρδος, αλλά να το πράττουν με τρόπο που κάνει τη διαφορά στον κόσμο. Είμαστε πρωτοπόροι στην ανασύνθεση των προϊόντων με στόχο τη μείωση των θερμίδων, και αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να διαχειριστούν την πρόσληψη θερμίδων τους. Συνεργαζόμενοι μαζί με άλλες βιομηχανίες αναψυκτικών, αυτό το επιταχυνόμενο πρόγραμμα μείωσης των σακχάρων είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους κάνουμε πράξη το Όραμά μας “Απόδοση με σκοπό”. Στόχος μας είναι να πετύχουμε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, βιώσιμες μέσα στο χρόνο, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας».

 

Η βιομηχανία αναψυκτικών είναι ο πρώτος κλάδος που κάνει ένα βήμα μπροστά με μια δέσμευση που απαντά στο στόχο της ΕΕ για μείωση των προστιθέμενων σακχάρων κατά 10%. Η βιομηχανία εργάζεται ήδη ενεργά με τις τοπικές κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους φορείς σε ολόκληρη την Ευρώπη με σκοπό να μειώσει τη ζάχαρη και προσβλέπει στη συνέχιση των προσπαθειών αυτών, προσαρμόζοντάς τις στις τοπικές συνήθειες και ανάγκες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here