ΟΚΕ: Ο Κοινωνικός Διάλογος και το Μέλλον της Εργασίας

Σε εξέλιξη και με αυξημένη συμμετοχή διεξάγεται η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Ο Κοινωνικός Διάλογος και το Μέλλον της Εργασίας» που διοργανώνει στην Αθήνα, στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2017 η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και τη Διεθνή Ένωση των Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Παρόμοιων Θεσμών (AICESIS).

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Γιώργος Βερνίκος τόνισε ότι: «Είναι πλέον φανερό ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει ριζικά, σαν αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και των τεχνολογικών εξελίξεων σε όλους τους τομείς. Το εργασιακό μοντέλο στη βάση του οποίου διαμορφώθηκε το εργατικό δίκαιο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα εγκαταλείπεται και από τον κανόνα της τυπικής απασχόλησης περνάμε στην εδραίωση μίας νέας κανονικότητας, αυτής της γενικευμένης επισφάλειας. Η έκταση των αλλαγών αυτών ξεπερνά τα ευρωπαϊκά σύνορα και επηρεάζει την φύση της εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παράλληλα, υποστήριξε πως τα θεσμικά εργαλεία του χθες δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν από το διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντιστάθμισμα των τεχνολογικών εξελίξεων και των δυσλειτουργιών της παγκοσμιοποίησης, προβάλει ο κοινωνικός πυλώνας σαν βασικό στοιχείο του αξιακού μας συστήματος. Σκοπός της Διεθνούς Διάσκεψης, που γίνεται σήμερα στη χώρα μας, με συμμετοχή του ΙLO, της Διεθνούς Ένωσης των Οικονομικών και Κοινωνικών Επιτροπών και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, είναι ακριβώς αυτός:  Να ανταλλάξουμε απόψεις, εμπειρίες και προτάσεις γύρω από θέματα που σχετίζονται με το μέλλον της εργασίας. Από τη δική μας πλευρά, σαν Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, πιστεύουμε ότι για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων απαιτείται πάνω απ’ όλα ουσιαστικός διάλογος, ενότητα και αλληλεγγύη».

Ο κ. Βερνίκος αναδεικνύοντας τον ρόλο της ΟΚΕ, επισήμανε ότι «υπηρετούμε τον Κοινωνικό Διάλογο σαν το μοναδικό ανάχωμα σε μια σύγκρουση που έρχεται εξαιτίας της αύξησης των ανισοτήτων και της κοινωνικής απαξίωσης.  Άλλωστε, μόνο μέσα από τη σύνθεση αντιτιθέμενων απόψεων θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις, να δώσουμε απαντήσεις και να εξασφαλίσουμε την αναγκαία συναίνεση σε κομβικά ζητήματα, όπως είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική προστασία. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως αναγκαίο».

Στην τοποθέτησή της η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η δική μας προτεραιότητα είναι να ακούσουμε τους «αόρατους», να κάνουμε την αόρατη εργασία ορατή. Διότι μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια δίκαιη αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη. Γι’ αυτό η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, της υποδηλωμένης εργασίας, της επισφαλούς εργασίας αποτελεί αυτή τη στιγμή την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και της ελληνικής Κυβέρνησης.

Γι’ αυτό οφείλουμε να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη τόλμη σε ριζοσπαστικές παρεμβάσεις υπέρ αυτών που δεν έχουν φωνή: των νέων, των επισφαλώς εργαζόμενων, των μεταναστών.

Αυτές οι παρεμβάσεις είναι ικανές να προκαλέσουν ρωγμές και να επιτρέψουν τελικά την ανανοηματοδότηση των κοινωνικών δικαιωμάτων ως πολιτικών δικαιωμάτων».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην κρίση του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και στην Ευρώπη λόγω της κυριαρχίας της νεοφιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας.

Στη χώρα μας, επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, μετά τον Αύγουστο 2018 και την ολοκλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων θα επιστρέψουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις  για τον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης.

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις με τα Panama και τα Paradise Papers κατέδειξαν την ανάγκη διεθνούς ρύθμισης της αγοράς εργασίας με αντίστοιχο τρόπο με τον οποίο έγινε η ρύθμιση της εθνικής αγοράς  στο κράτος πρόνοιας. Ώστε να μην υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι και να θεσπισθούν διεθνείς κανόνες προστασίας της εργασίας».

Ο κ. Κατρούγκαλος καλωσόρισε  την πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για μια νέα διεθνή σύμβαση, στο πλαίσιο της ΔΟΕ, για την εργασία τον 21ο αιώνα.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ κ. Γιώργος Ντάσης δήλωσε ότι «οι παράγοντες για την αλλαγή του εδραιωμένου μοτίβου της εργασίας που γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα είναι η δημογραφική εξέλιξη, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ενώ αυτοί οι παράγοντες θέτουν την παραδοσιακή έννοια της εργασίας και των επιχειρήσεων υπό αμφισβήτηση». Ο κ. Ντάσης επισήμανε πως ο κοινωνικός διάλογος είναι απαραίτητος για μια κοινωνία που θέλει να εξελίσσεται θετικά και ανέδειξε τις επιτυχίες της ΕΟΚΕ, οι οποίες υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως η πρόταση για την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά και παλαιότερα, η χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως την περασμένη Παρασκευή στο Γκέτεμποργκ υπογράφηκε επίσημα ο πυλώνας των κοινωνικών δικαιωμάτων. «Μια απλή δήλωση δεν αρκεί, αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Εναπόκειται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει και στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να νομοθετήσουν ώστε ο πυλώνας να γίνει δεσμευτικός για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ». Κλείνοντας, δήλωσε πως «οι κοινωνίες πρέπει να λειτουργήσουν με πραγματική αλληλεγγύη απέναντι στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται ή θα βρεθούν στη φτώχεια και στην ανέχεια, γι αυτό η κατανομή του πλούτου πρέπει να γίνει πιο δίκαιη. Χρειαζόμαστε μια δημοκρατική αλληλέγγυα οικονομία για όλους. Η πολιτική δημοκρατία πρέπει να συνοδεύεται από την οικονομική δημοκρατία και από κοινωνικές πολιτικές που θα διασφαλίσουν έναν αξιοπρεπή βίο για όλους»