Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»:Σημαντική δωρεά για το Four Freedoms

Το Πάρκο Four Freedoms επινοήθηκε και σχεδιάστηκε πριν από σαράντα χρόνια ως μνημείο για τον πρώην Πρόεδρο των Η.Π.Α. Franklin Delano Roosevelt και την περίφημη ομιλία του για τις «Τέσσερις Ελευθερίες». Το νησί της Νέας Υόρκης όπου βρίσκεται το πάρκο, έκτασης 16 στρεμμάτων, μετονομάστηκε σε “Roosevelt Island” προς τιμήν του το 1973, αλλά η πόλη ήταν τότε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τα σχέδια για το Πάρκο τέθηκαν σε αναμονή.

Το θεαματικό νέο πάρκο, σχεδιασμένο από τον περίφημο αρχιτέκτονα Louis Kahn, βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία με θέα πέρα από τον Ανατολικό Ποταμό (East River) προς το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και θα ανοίξει για το κοινό την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012. Πρόκειται για το μοναδικό έργο του Kahn στην πόλη της Νέας Υόρκης, σχεδιασμένο μόλις πριν τον ξαφνικό θάνατο του αρχιτέκτονα το 1974.

Σύμφωνα με τον Michael Kimmelman, κριτικό αρχιτεκτονικής στην εφημερίδα «New York Times», το έργο αποτελεί «έναν όψιμο και ταυτόχρονα μνημειώδη θρίαμβο για τη Νέα Υόρκη και για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την αρχιτεκτονική και τους δημόσιους χώρους».

Η κατασκευή του Πάρκου και η δημιουργία του εκπαιδευτικού του προγράμματος χρωστούν, εν μέρει, την ύπαρξή τους σε σημαντική δωρεά από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org).

Το Πάρκο και το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα αναδεικνύουν και διαφωτίζουν την ιστορική ομιλία του Roosevelt για τις «Τέσσερις Ελευθερίες» που αποτελεί το πρώτο του διάγγελμα το 1941, κατά το οποίο διατύπωσε το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο, όπου η ελευθερία λόγου και έκφρασης, η ελευθερία λατρείας, η ελευθερία από το φόβο και η ελευθερία από τη στέρηση θα ισχύουν για όλους.

«Το όραμα των «Τεσσάρων Ελευθεριών» είναι εξίσου συναρπαστικό σήμερα, όσο ήταν και το 1941, όταν διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον  Franklin Roosevelt», είπε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Είμαστε πολύ περήφανοι για το ρόλο που έχει παίξει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στη δημιουργία ενός τόσο όμορφου και λειτουργικού δημόσιου χώρου, καθώς και για τη συμβολή του, ώστε το μνημειώδες αυτό έργο να γίνει πραγματικότητα. Το γεγονός ότι ο κύριος στόχος της δωρεάς είναι η ανάπτυξη των μέσων που θα ενισχύσουν περαιτέρω την εκπαιδευτική επίδραση του μηνύματος του F. D. Roosevelt, μας καθιστά ακόμα πιο υπερήφανους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ